Kaip apsisaugoti nuo paukščių gripo: patarimai jums ir jūsų augintiniams

Sužinosite
Šiuo metu daugėja kvėpavimo takų infekcijų atvejų, todėl visuomenės sveikatos specialistai sunerimę – federalinių sveikatos institucijų nurodymu vieša informacija laikinai nėra skelbiama. Tuo pat metu nerimą kelia ir sparčiai visame pasaulyje plintantis paukščių gripas, kuris apima vis daugiau paukštynų, naminių ančių ir net galvijų bandas.
Paukščių gripas – vis dar aktuali grėsmė
Pastaraisiais mėnesiais buvo užfiksuota 67 žmonių užsikrėtimo paukščių gripu atvejų, tačiau virusas tarp žmonių neplinta. Nors kai kurios nacionalinės institucijos nepraneša naujausios informacijos, regioninės ir vietos visuomenės sveikatos tarnybos nuolat renka duomenis ir esant protrūkiams informuos gyventojus.
Kaip sumažinti riziką užsikrėsti paukščių gripu?
Paukščių gripas, dar žinomas kaip A tipo gripas (H5N1), visame pasaulyje cirkuliuoja tarp laukinių paukščių jau nuo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio. Specialistai teigia, kad rizika visuomenei kol kas išlieka žema, tačiau tam tikrų atsargumo priemonių imtis būtina.
- Venkite artimo kontakto su laukiniais paukščiais.
- Jei privalote liestis prie sergančių ar nugaišusių gyvūnų, dėvėkite asmens apsaugos priemones.
- Negerkite nepasterizuoto pieno ir nevartokite produktų, gamintų iš žaliavinio pieno – juose gali būti virusas. Tik pasterizavimas užtikrina saugumą.
- Skiepykitės sezoninio gripo vakcina. Nors ši vakcina nuo paukščių gripo neapsaugo, ji sumažina riziką sunkioms komplikacijoms, jei vienu metu susidurtumėte su abiem virusais.
Ligoninėms patariama skirti gripu sergančius pacientus griežtesnei stebėsenai, nes gripo testų atsakymai užtrunka, o pacientus reikia laikinai izoliuoti. Rekomenduojamas skiepijimasis gali sumažinti gripo simptomų sunkumą.
Ką daryti, jei augintinis susirgo?
Paukščių gripas pavojingas ne tik žmonėms – naminiams gyvūnams, ypač katėms, kyla didesnė užsikrėtimo grėsmė. Katės dažniausiai užsikrečia valgydamos termiškai neapdorotą užkrėstą mėsą ar gerdamos žalią pieną.
Siekdama mažinti riziką, gyvūnų maisto gamintojams patariama iš naujo įvertinti produktų saugą dėl galimų H5N1 rizikų. Rūpinantis augintinių sveikata, patartina vengti žalių mėsos gaminių ir jokiu būdu neduoti gyvūnams termiškai neapdorotų produktų. Lauko gyvūnus reikėtų saugoti nuo kontakto su laukiniais paukščiais ir jų skerdenomis.
Pastebėjus augintinio negalavimo požymius, tokius kaip karščiavimas, vangumas, apetito stoka, akių paraudimas, kvėpavimo sutrikimai, išskyros iš akių ar nosies, nerviniai simptomai (drebulys, traukuliai, koordinacijos netekimas ar aklumas), būtina kuo greičiau kreiptis į veterinarą.
Kur rasti naujausią informaciją apie paukščių gripą?
Kadangi dalis institucijų laikinai neskelbia viešų atnaujinimų, patikimiausią informaciją šiuo laikotarpiu teikia žinomi mokslinių tyrimų centrai ir epidemijų stebėsenos specialistai. Jie nuolat publikuoja naujausius duomenis apie viruso plitimą ir saugumo rekomendacijas tiek žmonėms, tiek augintiniams.