Kodėl išgėrus parausta skruostai?

0
7

Žymus paraudimas ir odos dėmės, atsirandančios iš karto po alkoholio vartojimo, mokslinėje kalboje vadinamos alkoholio sukelta paraudimo reakcija.

Kas yra alkoholio sukelta paraudimo reakcija

Ši reakcija dažnai pastebima tarp kai kurių Azijos šalių gyventojų – apie trečdalis jų, išgėrę alkoholio, patiria veido paraudimą. Dėl to šis reiškinys įgavo įvairių pavadinimų, tokių kaip „Azijos paraudimas“ ar „Azijos švytėjimas“.

Kaip pasireiškia simptomai

Alkoholio sukeltos paraudimo reakcijos stiprumas gali skirtis priklausomai nuo žmogaus. Vis dėlto dažniausiai žmonės pastebi:

  • Ryškiai paraudusią ar dėmėtą odą, kuri atsiranda dėl išsiplėtusių kapiliarų
  • Pykinimą
  • Galvos skausmus
  • Padažnėjusį širdies plakimą
  • Prastėjantį įprastą alkoholio sukeltą euforijos jausmą

Tokie simptomai neretai pasireiškia veide, kakle, kartais – ant pečių ar net visame kūne.

Kodėl atsiranda ši reakcija

Išgėrus alkoholio, organizmas jį skaido enzimų pagalba. Pirmiausia alkoholis paverčiamas į acetaldehidą – kenksmingą, tačiau trumpai organizme išliekantį junginį. Įprastai toliau šį nuodingą tarpproduktą kitas fermentas paverčia saugesniu acetatu.

Tačiau kai kurie žmonės dėl paveldėtų genetinių ypatybių turi mažiau veiklaus ALDH2 fermento. Tokiu atveju acetaldehidas ilgiau užsilaiko organizme, kas skatina histamino išsiskyrimą ir sukelia tokius simptomus kaip odos paraudimas, pykinimas ir stipresnis širdies plakimas.

Ar ši reakcija pavojinga?

Pats paraudimas ar staigus karščio pojūtis dažniausiai nesukelia fizinio diskomforto ir paprastai praeina savaime. Įdomu tai, kad žmonės, kuriems iš karto išryškėja šie simptomai, rečiau išsiugdo priklausomybę alkoholiui – tikėtina, dėl nemalonių pojūčių.

Vis dėlto, ilgainiui vartojant alkoholį ir turint šią reakciją, gali padidėti kai kurių sveikatos problemų rizika – pavyzdžiui, stemplės vėžio.

Patikimi būdai sušvelninti paraudimą

Nors nėra vaistų ar būdų visiškai pakeisti minėtą fermentą, tam tikri įpročiai gali padėti atitolinti ar palengvinti nemalonius simptomus:

  • Rinkitės pavalgyti prieš gerdami: sotus skrandis gali kiek sulėtinti alkoholio skaidymą, taip sumažindamas acetaldehido kaupimąsi ir su juo susijusią reakciją.
  • Gerkite lėtai ir ribokite kiekį: negerkite daugiau nei vieno standartinio gėrimo per valandą, įterpkite vandens – taip organizmas sėkmingiau šalins acetaldehidą.

Nors siūloma daugybė „stebuklingų“ priemonių, jų poveikis fermentų veiklai nėra patvirtintas, tad efektyviausia – keisti savo įpročius.

Komentarų sekcija išjungta.