Kodėl po ilgos kelionės norisi saldaus maisto

Sužinosite
Ar ir jums pažįstamas jausmas, kai po ilgos kelionės, išlipojus iš automobilio ar lėktuvo, norisi užkąsti kažko saldaus? Nesate vieni – daugelis žmonių pastebi, kad po ilgo keliavimo saldumynai atrodo ypač viliojantys. Kodėl taip nutinka? Nors gali pasirodyti, kad noras saldaus atsiranda paprasčiausiai dėl nuobodulio ar įpročio, neurologų ir dietologų tyrimai rodo kur kas sudėtingesnį paaiškinimą. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindines priežastis, kodėl ilgos kelionės metu ar po jos atsiranda stiprus potraukis saldumynams, ir kokių sprendimų galite imtis, kad išvengtumėte besaikio saldumynų vartojimo.
Kaip ilga kelionė veikia organizmą
Nuovargio įtaka
Ilgos kelionės dažnai būna varginančios – net jei didžiąją laiko dalį praleidžiate sėdėdami. Organizmo nuovargis susidaro dėl nuolatinio budrumo, pokyčių aplinkoje ir net oro trūkumo lėktuve ar automobilyje. Šis nuovargis verčia kūną ieškoti greito energijos šaltinio. Moksliniai tyrimai rodo, kad pavargus aktyvuojamos smegenų sritys, atsakingos už apdovanojimų siekimą, todėl dažniausiai renkamės greitai pasisavinamus angliavandenius – saldumynus.
Hormonų pokyčiai
Kai ilgai keliaujame, ypač esant miego trūkumui ar patiriant stresą, pakinta svarbių hormonų – kortizolio ir grelino – lygis. Kortizolis, vadinamas streso hormonu, gali paskatinti troškimą saldaus ar riebaus maisto, nes tokie produktai priverčia organizmą išskirti dopaminą, kuris padeda atsipalaiduoti ir sumažina įtampą. Padidėjęs grelino (alkio hormono) kiekis taip pat lemia stipresnį norą valgyti, ypač maistą, kurį galima greitai suvartoti ir kuris suteikia energijos.
Energijos trūkumas ir kūno poreikiai
Kraujyje sumažėjęs cukraus kiekis
Ilgos kelionės metu dažnai sutrinka įprastas valgymo režimas, o dauguma žmonių keliaudami per mažai valgo arba renkasi nesubalansuotus užkandžius. Dėl to gali sumažėti gliukozės (kraujo cukraus) kiekis, todėl kūnas ima prašyti greito angliavandenių šaltinio – paprastai tai yra saldus maistas, kuris greitai padidina energijos lygį.
Mažas fizinis aktyvumas
Sėdėjimas automobilyje ar lėktuve ilgas valandas mažina medžiagų apykaitos greitį. Šis sumažėjimas gali sukelti savotišką „energijos stingulį“, kurį organizmas bando kompensuoti skanaudamas saldumynų, nes jie skatina greitesnį cukraus išsiskyrimą į kraują. Tai akimirksniu pagerina savijautą, nors ilgainiui gali pabloginti bendrą sveikatą.
Psichologinės priežastys
Stresas ir diskomfortas
Kelionės dažnai sukelia stresą dėl nežinomybės, oro sąlygų, logistikos ar net paprasto nuovargio. Dėl streso organizmas ieško komforto, o saldumynai tradiciškai suvokiami kaip „pagodos“ maistas. Dėl to, vos tik turėdami galimybę, renkamės šokoladą, saldainius ar kitą saldų maistą, kuris akimirksniu pagerina nuotaiką.
Rutinos pokyčiai
Keliaudami dažnai nutraukiame įprastus maitinimosi įpročius – nesivadovaujame kasdieniais valgymo grafika. Ši netvarka gali trikdyti „alkio“ ir „sotinimo“ signalus, todėl kūnas ima prašyti to, kas greičiausiai kompensuos energijos trūkumą – dažniausiai tai yra cukrus.
Transporto ypatumai ir kelionės aplinka
Kelionė lėktuvu
Oro transportas pasižymi mažesniu oro slėgiu, sausumu ir dehidratacijos rizika. Troškulio pojūtį kartais supainiojame su alkiu, o dehidratacija gali iššaukti norą valgyti daugiau – ypač paprastųjų angliavandenių. Dėl to lėktuvuose keliautojai dažnai renkasi saldžius užkandžius ar sultis.
Kelionė automobiliu ar autobusu
Ilgai važiuojant automobiliu ar autobusu, patiriame mažai pokyčių aplinkoje ir nedaug fizinės veiklos, todėl nuobodulys tampa natūralia būsena. Norėdami išvengti šio jausmo, pasąmoningai ieškome mažų džiaugsmų – pradedame užkandžiauti saldžiais produktais. Be to, degalinėse ar kelio užkandinėse dažniausiai dominuoja saldūs užkandžiai, tad pasirinkimas įtakos turi ir aplinka.
Patarimai, kaip sumažinti norą saldaus po kelionės
- Planuokite užkandžius iš anksto. Ruošdamiesi kelionei, pasirūpinkite pilnaverčiais užkandžiais – šviežiais vaisiais, riešutais, grūdų batonėliais be pridėtinio cukraus.
- Gerkite pakankamai vandens. Dažnai troškulį supainiojame su alkiu – reguliariai gurkšnokite vandenį visos kelionės metu.
- Rūpinkitės miegų ir poilsiu. Kuo mažiau miegosite, tuo didesnė tikimybė, kad norėsite greitųjų angliavandenių.
- Sąmoningai užkandžiaukite. Prieš imdami saldainį, pagalvokite, ar tikrai jaučiatės alkani, ar ieškote kompensacijos dėl nuobodulio ar streso.
- Pasirūpinkite judėjimu. Sustokite dažniau pasivaikščioti, pajudėti – net trumpi pratimai gali pagerinti savijautą ir sumažinti poreikį kompensuoti energiją saldumynais.
Bendri mitai, kuriuos verta paneigti
- Mitai: „Norisi saldaus, nes organizmas to prašo būtinai dėl cukraus trūkumo.“ Iš tiesų, dažniausiai noras saldaus atsiranda ne dėl tikro fiziologinio cukraus trūkumo, o dėl nuovargio, streso ar rutinos pokyčių.
- Mitai: „Kelionės metu užtenka tik saldžiųjų užkandžių.“ Iš tiesų, tinkamai paruošti užkandžiai – baltymai, skaidulos – ilgiau suteikia energijos ir sumažina poreikį dažnai užkandžiauti saldumynais.
Kada saldumynų poreikis gali būti pavojingas?
Nereguliarus, bet labai stiprus poreikis vartoti daug saldaus gali būti susijęs ne tik su kelionės nuovargiu, bet ir su kitais sveikatos sutrikimais – hipoglikemija, emociniu valgymu ar net pradinėmis stipraus streso arba depresijos formomis. Jei pajutote, kad saldumynų troškimas neatlėgsta net po kelionės arba pradėjo trukdyti kasdieniam gyvenimui, verta pasitarti su mitybos specialistu arba gydytoju.
Išvada
Noras valgyti saldų maistą po ilgos kelionės kyla dėl fizinių bei psichologinių priežasčių – nuovargio, streso, organizmo poreikio greitai pasisavinamos energijos ir rutinos pokyčių. Supratimas, kaip šie mechanizmai veikia, gali padėti išvengti nesaikingo saldumynų vartojimo ir rinktis sveikesnius užkandžius. Planavimas, sąmoningas valgymas, pakankamas poilsis ir judėjimas – paprasti įrankiai, kurie leis išlikti energingiems, bet išvengti nereikalingų kalorijų net ir po pačių ilgiausių kelionių.