Supakuota pjaustyta mėsa siejama su mirtinu listeriozės protrūkiu

Sužinosite
Pastaruoju metu fiksuota Listerijos protrūkis, susijęs su pjaustyta mėsa prekybos centruose. Mažiausiai du žmonės mirė, dar 28 buvo paguldyti į ligoninę. Didžiausias susirgimų skaičius buvo užfiksuotas rytinėje ir vidurio šalies dalyje.
Šiuo metu tyrėjai vis dar aiškinasi, kuri konkreti pjaustyta mėsa galėjo būti užkrėsta. Specialistai ragina nėščias moteris, vyresnio amžiaus žmones ir turinčius nusilpusią imuninę sistemą vengti valgyti šviežiai pjaustytą mėsą parduotuvėse arba prieš valgant ją tinkamai pašildyti – kaitinti iki bent 74 °C, kol pradės garuoti.
Kol kas oficialių produktų atšaukimų nėra paskelbta. Yra žinoma, kad iš anksto supakuota mėsa, pirktinė indeliuose ar pakuotėse, nesusijusi su dabartiniu proveržiu. Tačiau ekspertai pabrėžia, kad Listerija mėgsta įsikurti delikatesų gamybos įrangoje, ant paviršių ir net ant rankų – todėl bakterija lengvai plinta tarp mėsos gaminių, o šaldytuvo žema temperatūra nuo šios infekcijos neapsaugo. Vienintelis patikimas būdas sunaikinti bakterijas – kruopščiai termiškai apdoroti produktus.
Kas sukelia listeriozę?
Pagrindinis ligos kaltininkas – Listeria monocytogenes bakterija. Ji gali lemti viduriavimą, pilvo spazmus, bei tokius negalavimus kaip karščiavimas ar nuovargis, panašūs į gripo požymius.
- Dauguma sveikų suaugusiųjų, įskaitant nėščias moteris, dažniausiai jaučia arba lengvus, arba jokių simptomų.
- Sunkių komplikacijų pavojus išauga nėštumo metu – listeriozė gali sukelti persileidimą, priešlaikinį gimdymą arba net pavojingą infekciją naujagimiui.
Kaip pasireiškia listerija?
Paprastai pradiniai, nesunkūs žarnyno sutrikimai atsiranda jau per 24 valandas nuo užkrėsto maisto suvartojimo ir trunka vieną–tris dienas. Jei infekcija tampa sunkesnė ir išplinta už žarnyno ribų, simptomai gali pasireikšti daug vėliau – net po 1–4 savaičių, o atskirais atvejais net po 70 dienų nuo užsikrėtimo.
Kur dažniausiai fiksuojami protrūkiai?
Daugiausia susirgimų šį kartą užregistruota Niujorko valstijoje ir Merilande, tačiau aukų buvo ir Ilinojaus bei Naujajame Džersyje. Europoje ir kituose kraštuose listerijos atvykimo priežastys, sukeliančios panašius protrūkius, taip pat dažniausiai siejamos su žaliąja ar pjaustyta mėsa, žuvimi ar nepakankamai termiškai apdorotais produktais.
Kasmet į ligonines patenka daugiau nei 1 600 žmonių su listerioze, miršta apie 260 asmenų.
Neseniai buvę panašūs atvejai
Šią vasarą jau antrą kartą stebimas listerijos protrūkis – birželį iš rinkos buvo atšaukti daugiau nei 60 ledų produktų, nes temperatūrinių tyrimų metu buvo rasta listerijos, nors žmonės šiuo atveju nesusirgo.