Kodėl verta rinktis augalinę mitybą?

0
9

Augalinė mityba, kai dominuoja vaisiai, daržovės, ankštiniai, riešutai, sėklos ir pilno grūdo produktai, pastaruoju metu sulaukia vis daugiau dėmesio visame pasaulyje. Daugėja mokslinių įrodymų, kad būtent augalinis maistas gali padėti ne tik išsaugoti sveikatą, bet ir užkirsti kelią daugeliui lėtinių ligų. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kodėl verta rinktis augalinę mitybą, kokią naudą ji gali suteikti ir kaip pradėti pokyčius savo kasdienėje mityboje.

Kokie yra augalinės mitybos privalumai sveikatai?

Širdies ir kraujagyslių sistemos stiprinimas

Daugybė mokslinių tyrimų rodo, kad augalinė mityba gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tokios mitybos racione gausu skaidulų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų, tačiau mažiau cholesterolio bei sočiųjų riebalų. Tai padeda mažinti “blogojo” (MTL) cholesterolio lygį kraujyje bei gerina kraujagyslių elastingumą. Augalinis maistas taip pat palaiko normalų kraujospūdį – tai ypač svarbu siekiant išvengti širdies smūgių ar insulto.

Mažesnė lėtinių ligų rizika

Ilgalaikiai mitybos stebėjimo tyrimai atskleidžia, kad žmonės, kurie pagrindiniu maisto šaltiniu renkasi augalinius produktus, turi mažesnę riziką susirgti 2 tipo cukriniu diabetu, vėžiu, hipertenzija ar nutukimu. Pavyzdžiui, pilno grūdo produktai, daržovės ir vaisiai padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, o ankštinės kultūros – užtikrina sotumo jausmą ir gali padėti reguliuoti svorį.

Virškinimo sistemos funkcijos gerėjimas

Augaliniame maiste gausu augalinės kilmės skaidulų, kurios pagerina žarnyno veiklą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Sveika žarnyno mikrobiota susijusi su imuniteto stiprinimu ir mažesne kai kurių ligų rizika. Be to, skaidulos suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą, kas ypač svarbu norint išvengti persivalgymo ar svorio didėjimo.

Augalinė mityba ir svorio kontrolė

Kaip augaliniai produktai padeda reguliuoti svorį?

Daugelis žmonių, pradėjusių maitintis augaliniu pagrindu, pastebi natūralų svorio mažėjimą. Taip yra todėl, kad augaliniai produktai turi mažesnį energinį tankį, tačiau yra labai maistingi. Skaidulų gausa lemia greitesnį sotumo jausmą, o natūralus maisto kiekio, riebalų ir kalorijų sumažėjimas – lengvesnį svorio reguliavimą. Tyrimai rodo, kad net ir mažos korekcijos – daugiau daržovių ir vaisių racione – jau gali padėti gerinti kūno masės indeksą (KMI).

Augalinė mityba ir aplinka

Kuo naudinga augalinė mityba planetai?

Be asmeninės sveikatos naudų, augalinė mityba prisideda prie aplinkos tausojimo. Gyvulininkystė – viena pagrindinių šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų, vandens vartojimo ir dirvožemio degradacijos priežasčių.

  • Mažesnis šiltnamio efektą sukeliančių dujų išskyrimas
  • Mažesnis vandens sunaudojimas maisto gamybai
  • Saugesnis maisto grandinės valdymas ir biologinės įvairovės išsaugojimas

Pereidami prie augalinės mitybos žmonės prisideda prie klimato kaitos švelninimo, žemės išteklių tausojimo ir atsakingesnio resursų valdymo.

Pagrindiniai augalinės mitybos mitai

Ar augalinė mityba gali užtikrinti visas reikalingas maistines medžiagas?

Neretai galima išgirsti nuogąstavimų, kad veganiškoje ar vegetariškoje mityboje trūksta baltymų, geležies, vitamino B12 ar omega-3 riebalų rūgščių. Tačiau gerai suplanuota augalinė mityba gali patenkinti visus organizmo poreikius. Svarbiausia – į kasdienį racioną įtraukti pakankamai ankštinių, riešutų, sėklų, žalialapių daržovių ir pilno grūdo produktų.

Vitaminą B12 patariama papildomai vartoti kaip maisto papildą, nes šio vitamino augaliniame maiste beveik nėra. Omega-3 riebalų rūgščių galima gauti iš linų sėmenų, graikinių riešutų ar čia sėklų. Apie galimus individualius vitaminų ar mineralų trūkumus visuomet verta pasitarti su gydytoju ar dietologu.

Kaip pradėti augalinius pokyčius?

Patarimai norintiems išbandyti augalinę mitybą

  • Pradėkite palaipsniui. Pabandykite bent kelioms dienoms per savaitę pasirinkti tik augalinės kilmės produktus – taip paprasčiau prisitaikysite.
  • Eksperimentuokite su receptais. Ieškokite naujų daržovių, ankštinių sriubų ar košių variantų – tai leidžia atrasti naujus skonius ir tekstūras.
  • Skaitykite sudėtį. Net ir augaliniai produktai gali būti stipriai perdirbti, tad rinkitės kuo natūralesnius variantus.
  • Pasitarkite su specialistu. Jei turite sveikatos sutrikimų ar siekiate suderinti subalansuotą racioną, verta kreiptis į mitybos specialistą.

Kada augalinė mityba gali būti netinkama?

Nors augalinė mityba tinka daugeliui žmonių, kartais ji gali būti sudėtinga, jei žmogus turi tam tikrų sveikatos problemų, alergijų ar nesusitvarko su mitybos planavimu. Kai kuriais atvejais (nėštumas, vaikų ir paauglių laikotarpis, intensyvus sportas ar lėtinės ligos) reikalinga individuali gydytojo konsultacija bei atidesnis mikroelementų stebėjimas.

Išvada: išmintingas pasirinkimas sveikatai ir planetai

Augalinė mityba – ne tik draugiškas pasirinkimas aplinkai, bet ir puikus būdas pagerinti savo sveikatą, sumažinti lėtinių ligų riziką ir pasirūpinti savijauta. Svarbiausia – pasirinkti įvairius, subalansuotus ir kokybiškus augalinius produktus bei gerai planuoti dienos racioną. Jei dvejojate, pradėkite nuo nedidelių – tačiau nuoseklių žingsnių. Tokia mityba – tai investicija į geresnę savijautą ir švaresnę planetą ateities kartoms.

Komentarų sekcija išjungta.