Afrikinio mango vartojimas, nauda ir dozavimas
Sužinosite
Afrikinio mango vaisius (lotyniškai – Irvingia gabonensis), Lietuvoje žinomas dar kaip laukinis arba krūminis mangas, pastaraisiais metais sulaukė daug dėmesio kaip natūralus maisto papildas ir įvairių produktų sudedamoji dalis. Dėl savo maistinių savybių ir tradicinio naudojimo Afrikos regiono tautų medicinoje šis augalas vertinamas ne tik dėl skonio, bet ir dėl galimų naudingų poveikių sveikatai.
Morfologinės savybės ir augimo ypatumai
Afrikinis mango medis auga drėgnuose atogrąžų miškuose ir plantacijose Vakarų bei Centrinėje Afrikoje. Medis gali užaugti nuo 10 iki 40 metrų aukščio ir pasižymi stipria, plačia laja, o jo lapai – tankūs, blizgūs, elipsės formos. Žiedai geltoni ar balti, žydi nuo vasario iki kovo, o vaisiai susiformuoja per lietingą sezoną – liepos–rugsėjo mėnesiais. Pats vaisius – sferiškas, prinokęs yra žalsvos spalvos, jo minkštimas oranžinis, sultingas, saldžiarūgštis, primenantis terpentininį skonį. Sėklos laikomos vertingomis, nes jose gausu riebalų.
Tradicinis panaudojimas
Afrikos etninėse bendruomenėse šis augalas naudojamas įvairiai: žievė, šaknys, lapai bei sėklos pritaikomos liaudiškoje medicinoje. Žievės nuoviras ar mišinys su palmių aliejumi buvo vartojamas esant žarnyno sutrikimams, kai kur – trumpinti žindymo laiką. Susmulkinta žievė naudota gerklės, dantenų, odos problemoms, žaizdoms gydyti, o džiovintos sėklos sumalamos ir dedamos į patiekalus kaip tirštiklis ar riebalų šaltinis. Vietomis šviežia žievė buvo vartota net nuodams neutralizuoti, o lapai tapdavo gyvulių pašaru.
Be tradicinio medicininio panaudojimo, Afrikos mango sėklų riebalai naudoti vietoj margarino ar alyvos, o džiovintos sėklos – „dika“ duonos gamyboje bei įvairiems padažams ir troškiniams tirštinti. Vaisių minkštimas, turintis daug drėgmės, tinkamas džemams, sulčių gamybai, o fermentuotos sultys gali virsti vynu.
Maistinė sudėtis ir pagrindinės medžiagos
Afrikinio mango sėklose gausu riebalų (apie 66 %), šiek tiek baltymų, daug skaidulinių medžiagų ir angliavandenių. Sėklose taip pat randama mineralų – kalcio, magnio, kalio, natrio, fosforo, geležies, o vaisiaus minkštime yra daug kalcio (apie 262 mg/100 g) ir vitamino C. Cheminę sudėtį papildo įvairūs antioksidantai, tokie kaip elaginės rūgštys, ellagitanninai bei flavonoliai. Sutriuškintų sėklų riebalų sudėtyje vyrauja miristo, laurino ir palmitino riebalų rūgštys.
Mokslinėje literatūroje aprašytas poveikis
Galimas veikimas sergant diabetu ir nutukimu
Atliekant tyrimus su gyvūnais ir žmonėmis, nustatyta, kad afrikinio mango sėklų ekstraktas gali daryti teigiamą įtaką gliukozės kiekiui kraujyje, mažinti blogojo cholesterolio (LDL) ir trigliceridų kiekį, o taip pat padėti kontroliuoti kūno svorį. Šie rezultatai siejami su įtaka fermentų veiklai, hormonų (adiponektino, leptino) lygiui ir riebalų apykaitai bei insulino jautrumui.
Antioksidacinės ir antimikrobinės savybės
Tyrimai parodė, kad afrikinio mango sėklų bei lapų ekstraktai pasižymi stipria antioksidacine veikla, gali padėti apsaugoti ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Be to, kai kurios augalo organų ištraukos slopina bakterijų ir grybelių augimą.
Skausmą mažinantis poveikis
Atlikti eksperimentai su gyvūnais rodo, kad afrikinio mango žievės ištraukos gali veikti kaip analizės priemonė, padedanti sutramdyti skausmą.
Poveikis virškinimo sistemai
Augalų ekstraktas tyrimuose su gyvūnais mažino skrandžio opų išsivystymo riziką ir pasižymėjo apsauginėmis savybėmis prieš viduriavimą.
Vartojimas ir dozavimas
Dažniausiai klinikiniuose tyrimuose buvo naudojamos tokios schemos: po 150 mg afrikinio mango sėklų ekstrakto 30 minučių prieš pietus ir vakarienę, arba didesnė – apie 1050 mg tris kartus per dieną prieš valgį, užgeriant stikline vandens. Prekyboje šį papildą galima rasti miltelių, kapsulių ar tirpalo pavidalu, o populiariausia dozė yra 150 mg du kartus per dieną su maistu.
Kada vartoti nerekomenduojama
Tiems, kurie yra jautrūs ar alergiški afrikinio mango komponentams, sudedamosioms dalims, šio augalo preparatų vartoti nereikia. Nėštumo ar žindymo laikotarpiu apie produkto saugumą duomenų trūksta.
Sąveika su kitais preparatais
Informacijos apie reikšmingas sąveikas su vaistais yra mažai. Tačiau afrikinio mango ekstraktai, galintys mažinti gliukozės kiekį kraujyje, teoriškai gali stiprinti cukraus lygį mažinančių vaistų poveikį.
Galimi šalutiniai poveikiai
Daugumos tyrimų metu dalyvavo nedaug žmonių, todėl šalutinis poveikis vertintas ribotai. Dažniausiai pasitaikantys nepageidaujami reiškiniai – nestiprus galvos skausmas, burnos džiūvimas, vidurių pūtimas, miego sutrikimai bei nežymūs gripui būdingi simptomai.
Toksikologiniai duomenys
Trumpalaikių (ūminių) toksikologinių tyrimų metu gyvūnams nesukeltas letalus poveikis net ir vartojant dideles dozes. Tačiau nupirkti sėklų produktai tam tikrose rinkose kartais rasta netinkami dėl užkrėtimo pelėsiais ar aflatoksinais, tad svarbu įsigyti tik kokybišką, patikros praėjusį produktą.
Visą informaciją apie maisto papildus būtina vertinti atsakingai – prieš pradedant vartoti rekomenduojama pasitarti su gydytoju ar vaistininku, ypač jei vartojami kiti vaistai arba jei yra lėtinių ligų. Šis straipsnis skirtas tik informaciniams tikslams ir nėra individualios medicininės konsultacijos pakaitalas.