Ar geriausia kefyrą gerti prieš miegą?

0
5

Paskutiniu metu socialiniuose tinkluose vis dažniau pasigirsta patarimų išgerti kefyro prieš miegą, tikintis ryte išvengti pilvo pūtimo ar kitų žarnyno nemalonumų. Tačiau specialistai įspėja – nėra mokslinių duomenų, įrodančių, kad kefyro vartojimo laikas padidina jo naudą virškinimui.

Kefyras ir žarnyno savijauta

Daugelis atsiliepimų tikina, kad išgeriant kefyro prieš pat miegą, ryte pilvas būna paslankesnis, jaučiamasi lengviau. Vis dėlto, pasak mitybos ir sveikatos ekspertų, kiekvienas gali pasirinkti jam tinkamiausią laiką kefyrui – ar tai būtų pusryčiams, pietų pertraukai ar vakare. Svarbiausia – ne laikas, o nuoseklus sveikų įpročių laikymasis.

Kuo naudingas kefyras?

Kefyras – fermentuotas pieno produktas, kurio nauda siejama su didele probiotikų koncentracija. Probiotikai padeda palaikyti sveiką mikrobiotą žarnyne, gali sumažinti uždegiminius procesus bei viduriavimo tikimybę. Be to, kefyras pasižymi subalansuota baltymų, kalcio bei kitų svarbių maistinių medžiagų sudėtimi, todėl yra naudingas kaulams, virškinimui ir gliukozės reguliavimui.

  • Daug probiotikų – naudingų bakterijų, gerinančių žarnyno veiklą
  • Gali padėti kontroliuoti svorį ir užtikrina ilgesnį sotumą
  • Palaiko stiprią kaulų sistemą dėl kalcio kiekio
  • Gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje

Kefyras ir miegas

Pastaruoju metu diskutuojama, ar kefyro vartojimas gali daryti įtaką miego kokybei. Kai kurie mano, kad kefyras, turėdamas tam tikrų maistinių medžiagų, gali veikti kaip melatonino pirmtakas arba padėti sumažinti streso hormoną kortizolį. Tačiau iki šiol nėra pakankamai rimtų tyrimų, patvirtinančių aiškų kefyro ir geresnio miego ryšį.

Ar verta kefyrą gerti prieš miegą?

Nesvarbu, ar keletą gurkšnių kefyro išgersite vakare, ar dienos metu – pagrindiniai žarnyno sveikatos privalumai liks tie patys. Laiko pasirinkimas nesuteikia papildomos naudos. Tiesa, kai kuriems žmonėms rekomenduojama vengti bet kokio valgio prieš užmiegant – ypač tiems, kuriuos vargina rėmuo ar virškinimo sutrikimai.

Žmonės su nusilpusia imunine sistema turėtų pasitarti su gydytoju prieš įtraukdami fermentuotus produktus, kaip kefyrą, į savo mitybą, nes jie gali paveikti imunitetą ar keisti įprastus procesus organizme.

Išvada

Kefyras – vertingas maisto produktas žarnyno sveikatai, tačiau ar gersite jį ryte, pietaujant ar vakare, iš esmės nekeičia jo teikiamos naudos. Svarbiausia – įtraukti probiotikus į kasdienę mitybą, o laiką rinktis pagal asmeninius poreikius ir savijautą.

Komentarų sekcija išjungta.