Ar juodasis šokoladas gali sumažinti cholesterolio kiekį?

0
7

Ar tikrai galima sumažinti cholesterolio kiekį pasimėgavus gabalėliu ekologiško juodojo šokolado? Ši gera žinia ypač aktuali tiems, kurie rūpinasi cholesterolio rodikliais ir ieško skanių sveikatinimo būdų.

Juodasis šokoladas – sveikatai palankus

Juodasis šokoladas, kaip rodo įvairūs tyrimai, gali prisidėti prie cholesterolio mažinimo. Tačiau tai nereiškia, kad verta jį valgyti nuolat ar dideliais kiekiais. Geriausia juodąjį šokoladą įtraukti į sveikesnės gyvensenos pokyčius – šis saldumynas gali būti puikus apdovanojimas už pasiryžimą laikytis sveikos mitybos, pasiekti aktyvumo tikslų ar mažinti svorį.

Kokį šokoladą rinktis?

Norint pajusti naudą cholesterolio lygiui, svarbu rinktis būtent juodąjį šokoladą, kurio sudėtyje gausu kakavos. Būtent kakava turi veikliųjų medžiagų – flavonoidų, kurie pasižymi palankiu poveikiu širdžiai.

  • Kuo daugiau kakavos – tuo daugiau flavonoidų, galinčių padėti mažinti blogojo cholesterolio (MTL) kiekį.
  • Šokoladas su dideliu kakavos kiekiu paprastai turi mažiau pridėtinio cukraus bei riebalų, o ekologiški gaminiai dažnai apdorojami švelniau ir išlaiko daugiau natūralių medžiagų.

Verta vengti pieniško šokolado ar įvairių saldumynų, kuriuose gausu pilno pieno ar nepageidaujamų priedų – tokie ingredientai gali netgi didinti cholesterolio lygį.

Tyrimai: kaip veikia juodasis šokoladas?

Gali sumažinti MTL cholesterolį

Moksliniai tyrimai rodo, kad vartojant juodąjį šokoladą trumpą laiką (nuo kelių savaičių iki trijų mėnesių) gali sumažėti blogojo cholesterolio (MTL) ir bendro cholesterolio kiekis.

Pavyzdžiui, apibendrinus 10 klinikinių tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau nei 300 žmonių, nustatyta, kad papildant mitybą juoduoju šokoladu pastebimai mažėja MTL rodikliai. Tačiau gerasis cholesterolis (DTL) ir trigliceridai dažniausiai reikšmingai nesikeičia.

Skatina gerojo cholesterolio augimą

Polifenolių turtingas juodasis šokoladas gali būti veiksmingas didinant gerojo (DTL) cholesterolio kiekį, ypač kai juo papildoma kasdienė mityba sergant antrojo tipo diabetu.

Tyrime, kuriame dalyvavo 12 asmenų, tiems, kurie 8 savaites valgė polifenoliais turtingą juodąjį šokoladą, DTL lygis žymiai išaugo, o bendras cholesterolio kiekis sumažėjo.

Kodėl juodasis šokoladas turi palankų poveikį?

Šokolade yra daugiau nei trys šimtai natūralių cheminių junginių. Be įprasto cukraus, kofeino ir kakavos, jis ypač vertingas dėl flavonoidų. Flavonoidai, randami ir raudonajame vyne, pasižymi savybe mažinti MTL cholesterolio lygį bei suteikti apsaugą širdžiai.

Be to, maždaug trečdalį šokolade esančių riebalų sudaro stearino rūgštis – tai sočioji riebalų rūgštis, bet, kitaip nei kitos, ji nedidina cholesterolio kiekio kraujyje. Kai kurie tyrimai sako, kad stearino rūgštis gali netgi padėti jį sumažinti.

Kaip įtraukti į mitybą?

  • Rinkitės tamsųjį šokoladą, kuriame yra kuo daugiau kakavos: nuo 70 proc. ir daugiau.
  • Vartokite jį saikingai – keli mažesni gabalėliai per savaitę puikiai tiks kaip saldus paskatinimas.
  • Suderinkite su kitais sveikos gyvensenos įpročiais: subalansuota mityba, daugiau fizinio aktyvumo ir svorio valdymu.

Juodasis šokoladas gali būti malonus būdas mažinti cholesterolį, tačiau geriausią naudą pasieksite derindami jį su sveika kasdienybe.

Komentarų sekcija išjungta.