Ar kokosas yra riešutmedžio riešutas? Ką reikia žinoti apie jų alergijas

Sužinosite
Ar esate alergiški riešutams ir svarstote, ar kokosai jums pavojingi? Įdomu tai, kad nors kokosai vadinami riešutais, iš tiesų jie – vaisiai. Visgi pagal maisto ženklinimo reikalavimus, kokosai laikomi riešutų grupei priskirtu alergenu.
Kokosai ir riešutų alergija
Nors daugeliui žmonių, turinčių alergiją riešutams, kyla klausimas, ar kokosai taip pat gali sukelti reakciją, toli gražu ne visiems alergiškiems migdolams ar anakardžiams pasireiškia alergija kokosams. Iš tikrųjų kokosų alergijos yra retos, tačiau iššūkis slypi tame, kad kokosai randami daugelyje produktų, todėl verta žinoti, ar jie tikrai jums tinka.
Kuo kokosai skiriasi nuo kitų riešutų?
Botaniniu požiūriu kokosai yra artimesni palmėms ir majų riešutams, o ne įprastiems medžių riešutams, tokiems kaip migdolai ar anakardžiai. Nors augalų giminingumas ne visada lemia alergiją, artimesni biologiniai ryšiai dažniau sukelia kryžmines reakcijas. Pavyzdžiui, žmonės, alergiški anakardžiams, dažnai būna alergiški ir pistacijoms, nes šie riešutai turi panašių baltymų. Tuo tarpu kokosai nuo minėtų riešutų skiriasi labiau.
Kokosų sukeliamų alergijų tikimybė
Yra duomenų apie kryžmines alergines reakcijas tarp kokosų ir tokių riešutų kaip lazdynai ar graikiniai riešutai. Kai kuriuose tyrimuose pastebėta sąsajų ir tarp kokosų, migdolų ar makadamijų riešutų. Vis dėlto šios alergijos – išimtis. Didžioji dalis žmonių, jautrių riešutams, į kokosus nereaguoja. Pavyzdžiui, vienas iš tyrimų, stebėjęs vaikus su arachisų ir kitų riešutų alergijomis, nustatė, kad dažniau alergizuodavo sezamo sėklos, nei kokosai.
Kaip žinoti, ar turite kokosų alergiją?
Jei turite nustatytą alergiją medžių riešutams, apie kokosų vartojimą geriausia pasitarti su savo gydytoju alergologu. Dažniausiai žmonės, alergiški riešutams, gali saugiai vartoti kokosus, tačiau tam tikrais atvejais reikia išsamesnių tyrimų ar specialių rekomendacijų.
Kur dažniausiai randama kokosų?
Kokosų sudedamųjų dalių galima aptikti įvairiuose maisto produktuose: kokosų pienas, grietinėlė, aliejus, vanduo, cukrus, milteliai ar ryžiai. Be to, kokosai dažnai naudojami desertuose, konditerijoje, taip pat rome ar kai kuriuose saldumynuose.
- Kokosų aliejus
- Kokosų pienas ir grietinėlė
- Kokosų cukrus
- Kokosų vanduo
- Kokosų miltai ar ryžiai
- Desertai, saldainiai, pyragai
Kokosai ne tik maiste
Be maisto, kokosų kilmės ingredientų randama daugybėje grožio ir higienos prekių, pavyzdžiui, muiluose ar šampūnuose. Kartais jie gali sukelti odos sudirgimą ar alerginį kontaktinį dermatitą, ypač jei pastebite niežulį ar paraudimą po tokių produktų naudojimo. Tokiu atveju verta pasitikrinti, ar jūsų naudojamoje kosmetikoje nėra kokosų kilmės medžiagų.
Kaip sumažinti riziką?
Jei norite išvengti kokosų, būkite dėmesingi produkto sudėčiai ir etiketei. Pakavimuose dažnai aiškiai įvardijami dažniausiai pasitaikantys alergenai, įskaitant kokosus, dėl maisto ženklinimo taisyklių.
Apibendrinant, retai pasitaiko, kad alergiškiems riešutams žmonėms pasireikštų ir kokosų alergija. Tačiau jei turite polinkį į alergijas, būkite atidūs naujiems produktams ir neabejodami konsultuokitės su specialistais.