Ciberžolių ir morkų sultys gali padėti mažinti uždegimą ir stiprinti imunitetą

0
7

Morkų ir ciberžolės sulčių derinys gali tapti tikru energijos užtaisu, jei norite sustiprinti imunitetą ir sumažinti uždegimą. Mėgstantys dar išraiškingesnį skonį, drąsiai gali papildyti gėrimą imbieru ir žiupsneliu juodųjų pipirų – taip ne tik papildysite skonį, bet ir gausite dar daugiau naudos savo sveikatai.

Kaip paruošti morkų-ciberžolės šotą

Kad pasigamintumėte šį gaivinantį ir sveikatai palankų gėrimą, tereikės kelių ingredientų. Ciberžolės milteliai arba šviežia šaknis suteiks intensyvią spalvą ir daug vertingų medžiagų, o imbieras bei juodieji pipirai – papildomą naudingųjų junginių dozę ir pikantišką prieskonį. Jei norite, galite pridėti ir šlakelį apelsinų sulčių, taip sulčių skonis taps dar malonesnis, o vitaminai – įvairesni.

Ingredientai ir paruošimas

  • 120 ml morkų sulčių (galima maišyti su apelsinų sultimis)
  • 0,25 – 0,5 arbatinio šaukštelio ciberžolės miltelių arba 5 cm šviežios ciberžolės šaknies (nuluptos, supjaustytos)
  • 1 arbatinis šaukštelis imbiero miltelių arba 1-2 cm gabalėlis šviežio imbiero (nulupto, supjaustyto)
  • Žiupsnelis juodųjų pipirų

Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir gerai suplakite iki vientisos masės. Tada perkoškite per smulkų sietelį, kad atsiskirtų tirštos dalelės, ir mėgaukitės aromatingu, natūraliai saldžiu skoniu.

Kada reikėtų atsargiai vartoti ciberžolę

Nors šis šotas tinka daugeliui, yra kelios išimtys: jei vartojate kraują skystinančius vaistus ar gydotės chemoterapija, prieš dažniau vartodami ciberžolę pasitarkite su gydytoju. Žmonėms, turintiems tulžies pūslės problemų, ciberžolė gali paskatinti simptomus, tad kasdien jos vartoti nepatartina.

Kuo naudingi morkų ir ciberžolės šotai

Morkos – natūralus imuniteto stiprintojas

Morkos garsėja kaip A vitamino šaltinis, kurio pirmtakai alfa- ir beta-karotenas yra stiprūs antioksidantai. Šios medžiagos svarbios akims – padeda išlaikyti tinklainės funkcijos ir prisitaikyti prie prasto apšvietimo. Be to, beta-karotenas saugo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, o falkarinolis, aptinkamas morkose, gali padėti sumažinti uždegiminius procesus organizme.

Nors morkos saldžios, jos turi žemą glikeminį indeksą, tad nesukelia staigių cukraus lygio šuolių. Skaidulos gerina virškinimą ir padeda ilgiau išlikti sotiems. Taip pat morkose yra vitamino C, kuris svarbus stipriai imuninei sistemai.

Ciberžolė – stiprus uždegimų priešas

Ciberžolės šaknies sudėtyje esantis kurkuminas pasižymi itin stipriomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, ypač kai jo vartojama didesnėmis dozėmis. Tačiau kurkumino pasisavinimas organizme sudėtingas, todėl jį patariama derinti su juodaisiais pipirais, mat piperinas ženkliai pagerina kurkumino biologinį prieinamumą.

Šio unikalaus junginio teigiamas poveikis pastebimas esant lėtiniams uždegimams – diabetui, artritui, žarnyno uždegimui ir kai kuriomis kitomis ligomis. Tyrimai atskleidžia, kad ciberžolė padeda kontroliuoti cholesterolio kiekį, mažina riziką širdies ir kraujagyslių ligoms, o stiprindama apsaugą nuo oksidacinio streso, ilgainiui gali padėti saugoti ir smegenų sveikatą.

Imbieras – aromatingas natūralus antiseptikas

Imbieras žinomas ne tik dėl savo ryškaus skonio – jis vertinamas kaip priemonė nuo pykinimo, ypač nėštumo metu. Dėl priešuždegiminių ir antimikrobinių savybių imbieras gali palengvinti mėnesinių ar raumenų skausmus, o esant infekciniams susirgimams, padeda kovoti su bakterijomis bei virusais.

Imbieras, ciberžolė ir morkos kartu sudaro trijulę, kuri stipriai prisideda prie imuninės sistemos apsaugos. Tokį šotą drąsiai galite įtraukti į dienos racioną (nebent priklausote išimtims), nes organizmas tikrai įvertins šią natūralią pagalbą peršalimo sezonu ar norint palaikyti energijos lygį kasdien.

Komentarų sekcija išjungta.