Dirbtiniai saldikliai gali „apgauti“ smegenis ir padidinti apetitą, atskleidė tyrimas

Sužinosite
Dirbtiniai saldikliai jau seniai laikomi pagalbine priemone siekiant kontroliuoti svorį, tačiau nauji tyrimai rodo, kad Splenda (kurioje pagrindinė veiklioji medžiaga yra sukralozė) gali turėti priešingą poveikį – padidinti alkio jausmą.
Kaip veikia sukralozė organizme
Sukralozė dažnai dedama į produktus be cukraus arba su sumažintu cukraus kiekiu, pavyzdžiui, gaiviuosius gėrimus, ledus ar gazuotą vandenį. Naujausi tyrimai parodė, kad ši medžiaga gali stimuliuoti smegenų sritį (pagumburį), kuri atsakinga už apetito reguliavimą.
Tyrimo rezultatai
Moksliniame tyrime dalyvavo 75 jauni suaugusieji, kurie vartojo tris skirtingus gėrimus: vieną su sukraloze, kitą – su įprastu cukrumi (sacharoze), trečią – vandenį be priedų.
Eksperimento dalyviai vertino savo alkio jausmą po kiekvieno gėrimo ir atliko magnetinio rezonanso tyrimus smegenų veiklai stebėti. Paaiškėjo, kad po sukraloze saldintų gėrimų dalyviai jautėsi alkanesni nei tuomet, kai vartojo cukrumi pasaldintą gėrimą.
Kodėl dirbtiniai saldikliai apgauna mūsų protą?
Mūsų smegenys, gavusios saldų skonį, tikisi gausią energijos dozę. Tačiau jei kalorijų organizmas negauna, kyla alkio pojūtis – tai lyg netesėtas pažadas. Tokiu būdu dirbtiniai saldikliai gali skatinti papildomą norą valgyti.
Kol kas ilgalaikiai sukralozės poveikiai žmogaus organizmui dar nėra aiškūs, tačiau ankstesni tyrimai su gyvūnais leido pastebėti panašias reakcijas.
Ar verta saldiklius keisti cukrumi?
Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) gairės rekomenduoja atsisakyti dirbtinių saldiklių kaip priemonės svorio kontrolei – jie paprasčiausiai nepadeda ilgainiui numesti svorio. Daugelis žmonių galvoja, kad pasirinkę produktus su mažiau kalorijų ar be cukraus automatiškai maitinsis sveikiau, bet tyrimai rodo priešingą tendenciją – žmonės gali vartoti didesnius kiekius dirbtinai saldintų produktų, manydami, kad jie „nekenksmingi“.
Be to, mokslininkai vis dažniau kalba apie galimą ryšį tarp kai kurių saldiklių ir didesnę insulto ar diabeto riziką, taip pat apie neigiamą poveikį žarnyno mikrobiotai.
Kaip sumažinti sukralozės vartojimą
- Perskaitykite produktų etiketes – saldiklių dažnai pasitaiko ne tik saldėsiuose, bet ir padažuose ar perdirbtuose produktuose.
- Rinkitės vandenį vietoj saldintų gėrimų, net jei jie ir „be cukraus“.
- Esant norui paskaninti vandenį – įdėkite šviežių vaisių griežinėlių, mėtos ar agurkų, kad natūralus skonis būtų malonesnis.
- Stenkitės palaipsniui mažinti ultraapdorotų maisto produktų ir saldžių gėrimų kiekį, o meniu praturtinkite vaisiais ir daržovėmis.
Ką daryti, jei visiškai atsisakyti saldiklių sunku?
Visiškai išvengti sukralozės gali būti keblu, nes tai vienas iš labiausiai paplitusių saldiklių gaminiuose be cukraus. Jei nepavyksta visiškai atsisakyti, svarbiausia laikytis saiko – riboti tokių produktų kiekį ir nevartoti jų kasdien.
Patarimas:
Perėjimas prie natūralių, kuo mažiau apdorotų maisto produktų palaipsniui „perprogramuoja“ skonio receptorius. Su laiku natūralus vaisių ir daržovių saldumas pradeda atrodyti pakankamai malonus, o didelis saldumas – nebevilioja.
Apibendrinant: nauji tyrimai išryškina, kad sukralozė gali nepadėti mažinti kūno svorio, o priešingai – skatinti stipresnį alkio jausmą. Vietoj to rekomenduojama sumažinti perdirbtų ir saldintų produktų kiekį bei rinktis natūralų, pilnavertį maistą.














