Geriausi maisto produktai po operacijos (ką valgyti ir ko vengti)

0
7

Po operacijos tinkamai subalansuota mityba gali padėti žaizdoms gyti greičiau, sumažinti komplikacijų riziką ir pagreitinti atsigavimą. Tai, kokių produktų reikėtų valgyti arba vengti, priklauso ir nuo atliktos operacijos rūšies.

Kodėl verta rinktis natūralius produktus

Nesvarbu, ar ruošiatės operacijai, ar jau pradėjote sveikti, svarbu atkreipti dėmesį į kasdienę mitybą. Dažnai verta sumažinti pramoniniu būdu apdorotų produktų kiekį ir rinktis natūralius, minimaliai apdorotus maisto produktus.

Švieži vaisiai, paukštiena, žuvis, daržovės ir grūdai padeda gauti daugiau reikalingų medžiagų. Tuo tarpu pusgaminiai arba riebi, sūri ir saldi produkcija, turi mažai skaidulų, tačiau daug priedų, galinčių sukelti uždegimus ir lėtinti gijimą.

  • Pomidorai, obuoliai, bananai
  • Keptos bulvės, šviežios daržovės
  • Vištienos ar jautienos krūtinėlė, natūrali žuvis

Operacija gali būti puiki proga keisti mitybos įpročius ilgam, nes sveikesni pasirinkimai naudingi ne tik gijimo laikotarpiu, bet ir kasdien.

Skaidulos: svarba užkietėjimo prevencijai

Vidurių užkietėjimas dažnai pasitaiko po įvairių chirurginių procedūrų, ne tik po žarnyno operacijų. Tam įtakos turi ir nuskausminamieji, ypač stiprūs, kurie gali sulėtinti žarnyno veiklą.

Jei žarnynas vangiai juda, žmogus jaučia didesnį skausmą, blogiau miega, mažėja apetitas, o susiformavęs spaudimas gali apsunkinti gijimą. Tokiose situacijose labai svarbus pakankamas skaidulų kiekis, ypač netirpiųjų skaidulų, kurios skatina žarnyno judesius.

  • Viso grūdo duona, rudieji ryžiai, avižos, bolivinė balanda
  • Šviežios ir džiovintos daržovės bei vaisiai
  • Pupos, lęšiai, avinžirniai
  • Sėlenų dribsniai

Vartojant daugiau skaidulų, svarbu gerti pakankamai vandens – jei skysčių trūksta, skaidulos gali priešingai veikti virškinimą ir sukelti dar didesnį užkietėjimą. Dažnai rekomenduojama išgerti bent aštuonias stiklines vandens per dieną.

Kokius produktus geriau riboti?

  • Riebūs mėsos gaminiai, dešros, pieno produktai (sūris, ledai, riebi varškė)
  • Kiaušiniai
  • Balta duona, paprasta makaronai, sausainiai
  • Saldaus skonio desertai, užkandžiai

Be to, alkoholis ir kofeino turintys gėrimai skatina skysčių šalinimą iš organizmo, todėl po operacijos rekomenduojama jų vengti, ypač jei yra linkę kietėti viduriai.

Liesi baltymai – statybinė medžiaga gijimui

Baltymai – būtina gijimo dalis, nes jie tampa naujų ląstelių ir audinių pagrindu. Tačiau svarbu rinktis tokius baltymų šaltinius, kurie neturi daug sočiųjų riebalų, nes šie gali sukelti uždegiminius procesus virškinamajame trakte ar lemti užkietėjimą.

  • Vištienos ar kalakutienos krūtinėlė be odelės
  • Liesa kiauliena (pvz., išpjova)
  • Žuvis, jūros gėrybės
  • Arachidų arba kitų riešutų sviestas
  • Soy produkcija – tofu, tempeh
  • Natūralus neriebus arba liesas pienas, kefyras, jogurtas be pridėtinio cukraus
  • Baltymų papildai (jei gydytojas leidžia)
  • Reikėtų riboti: jautieną, riebią avieną, kiaulieną (išskyrus išpjovą), apdorotus mėsos produktus, sviestą, riebią varškę ir sūrį.

Vietoje baltų miltų – viso grūdo produktai

Viso grūdo kruopos ir duonos produktai aprūpina organizmą skaidulomis, vitaminais bei mineralais, kurie būtini organizmui atsigauti. Jie padeda reguliuoti virškinimą ir ilgainiui gali apsaugoti nuo užkietėjimo.

  • Miežiai
  • Bulgur
  • Bolivinė balanda (quinoa)
  • Rudieji, raudonieji ar laukiniai ryžiai
  • Avižų dribsniai
  • Skrudinti kukurūzai, natūralūs popcornai
  • Viso grūdo makaronai, duona, trapučiai

Venkite baltos duonos, baltų ryžių, miltinių tortilijų ir makaronų, nes šie produktai praranda daugumą skaidulų.

Šviežios daržovės ir vaisiai, bet saikingai

Šviežiose daržovėse ir vaisiuose gausu vitaminų ir mineralų, tačiau po žarnyno operacijų kai kuriuos iš jų rekomenduojama valgyti saikingai – per didelis kiekis gali dirginti žarnyną ir sukelti pilvo pūtimą arba viduriavimą.

Ypač dažnai ribojamos šios sudedamosios dalys

  • Fruktoze turtingi vaisiai: obuoliai, sultys, kriaušės, mangai, arbūzai, vyšnios, džiovinti vaisiai (figos, slyvos, razinos)
  • Daržovės, kurios dažnai sukelia pilvo pūtimą: artišokai, šparagai, brokoliai, briuselio kopūstai, kopūstai, svogūnai, žirniai, ridikai, pipirai, morkos, agurkai, salierai, žiediniai kopūstai

Liesi pieno produktai žaizdų gijimui

Liesi ir neriebūs pieno produktai aprūpina organizmą baltymais ir mineralais, kurie padeda audiniams atsistatyti. Geriausia rinktis neriebią varškę, natūralų liesą jogurtą ar pieną. Tačiau žmonėms, kuriems prisotinti pieno produktai iki operacijos sukeldavo užkietėjimą, reikėtų jų vengti ar apriboti.

  • Liesas varškės sūris
  • Neriebus pienas
  • Liesas natūralus jogurtas be pridėtinio cukraus

Po plaučių ar krūtinės ląstos operacijų kai kuriems žmonėms pieno produktai gali paskatinti gleivių gamybą ar kosulį – tokiais atvejais juos derėtų riboti.

Ką daryti, jei dingsta apetitas?

Neretai po operacijų žmogus nenori valgyti arba jaučia pykinimą. Paprastai tai praeina po kelių dienų, tačiau net ir šiuo laikotarpiu svarbu aprūpinti organizmą pakankamai kalorijų ir maistinių medžiagų.

Kaip išlaikyti jėgas per prastą apetitą?

  • Valgykite mažomis porcijomis, bet dažnai
  • Rinkitės energijos gausius produktus, tokius kaip avokadai, riebi žuvis, liesa mėsa, kiaušiniai, riešutai, hummusas, bulvės ar saldžiosios bulvės
  • Būkite kūrybingi: jei sunku kramtyti ar nuryti – labiau tinka skysti ar trinti patiekalai (kokteiliai, sultiniai, trintos sriubos arba baltymų kokteiliai)
  • Pagal galimybę išbandykite arbatas, kurios ramina skrandį, pvz., pipirmėčių arbata arba imbierinis limonadas, taip pat tinka imbiero saldainiai

Kai reikia daugiau kalorijų

Jei sunku gauti pakankamai kalorijų po operacijos, išbandykite paprastus triukus didinti kalorijų kiekį racione:

  • Valgykite kelis mažus patiekalus per dieną
  • Pradėkite valgymą nuo kaloringiausio maisto – jei vėliau nustosite valgyti dėl silpnumo ar pykinimo
  • Paskaninkite patiekalus trintais avokadais, riešutais, saulėgrąžomis, džiovintais vaisiais ar granola
  • Užkandžiaukite tarp pagrindinių valgymų – rinkitės riešutus, hummusą, baltyminius batonėlius arba baltymų gėrimus
  • Priminkite sau valgyti: nustatykite laikmatį ar susiekite valgymo laiką su tam tikra veikla (pvz., žiūrint TV padarykite užkandžio pertrauką)
  • Pridėkite nedidelį užkandį prieš miegą
  • Venkite produktų, ženklintų kaip „dietinis“, „lengvas“, „be cukraus“ arba „be kalorijų“

Priklausomai nuo operacijos, dieta gali skirtis

Po skirtingų operacijų ir esant tam tikroms lėtinėms ligoms gali prireikti vis kitokio mitybos režimo. Pvz., po žarnyno intervencijų dažnai skiriama mažai skaidulų turinti dieta, o esant kepenų ar inkstų problemoms – ribojamas baltymų kiekis.

Sergant divertikulitu ar esant žarnyno susiaurėjimui gali tekti vengti sunkiai virškinamų riešutų ir sėklų. Net po kai kurių dantų procedūrų pirmosiomis dienomis tinka tik skysti ar minkšti produktai.

Jei abejojate, koks maistas tinkamiausias po jūsų operacijos ar sergant tam tikromis ligomis, pasitarkite su gydytoju ar dietologu, kuris padės pritaikyti mitybą pagal jūsų sveikatos poreikius.

Komentarų sekcija išjungta.