Glitimo netoleravimo simptomai, nesusiję su celiakija

0
4

Glitimo netoleravimas yra vis dažniau aptariama tema, nes daugelis žmonių susiduria su nemaloniais pojūčiais pavartoję kviečių, miežių ar rugių produktų. Nors šios būklės simptomai gali priminti celiakiją ar net kviečių alergiją, svarbu suprasti, kuo jos skiriasi ir kaip jas atpažinti bei gydyti.

Glitimo jautrumo simptomai

Žmonės, kurių organizmas jautriai reaguoja į glitimą, dažniausiai jaučia pilvo skausmus, virškinimo sutrikimus, viduriavimą ar vidurių užkietėjimą. Taip pat pasitaiko nuovargis, galvos skausmas, koncentracijos sunkumai („smegenų migla“), nerimas, nuotaikos svyravimai, pykinimas ar net mažakraujystė.

  • Pilvo pūtimas ir spaudimas pilve
  • Virškinimo sutrikimai (viduriavimas, užkietėjimas)
  • Galvos skausmas
  • Jėgų stoka ir nuovargis
  • Neramumas ar liūdesys
  • Rankų ar kojų tirpimas

Šie negalavimai paprastai prasideda netrukus po glitimo turinčio maisto vartojimo ir praeina, kai glitimas šalinate iš raciono.

Kas sukelia glitimo netoleravimą?

Nors tyrimai vis dar vyksta, mokslininkai tiksliai nežino, kodėl kai kuriems žmonėms pasireiškia glitimo jautrumas. Manoma, kad priežastimis gali būti nebūtinai pats glitimas – galbūt kaltas tam tikras angliavandenis (fruktanas) ar žarnyno barjero silpnumas, kuris leidžia maisto dalelėms ir bakterijoms lengviau patekti į kraują.

Skaičiuojama, kad glitimo netoleravimas be celiakijos gali pasireikšti nuo 0,5 iki 13 procentų žmonių.

Glitimo šaltiniai kasdienybėje

Glitimas yra ne tik grūduose – jo gali būti kai kuriuose vitaminuose, vaistuose, kosmetikoje ir net dantų pastoje. Būdami atidūs produktų sudėčiai, galite sumažinti netyčinio glitimo suvartojimo riziką.

Kaip atskirti celiakiją nuo glitimo jautrumo?

Celiakija – tai autoimuninė liga, kurios metu glitimas sukelia žarnyno gleivinės pažeidimus ir rimtas ilgalaikes pasekmes organizmui. Simptomai iš dalies persidengia su glitimo jautrumu: pilvo skausmai, viduriavimas, nuovargis ir nuotaikos pokyčiai. Tačiau celiakijai būdingi ir šie požymiai:

  • Nepaaiškinamas svorio kritimas
  • Rėmuo ir padidėjęs dujų kiekis
  • Pieniškų produktų netoleravimas
  • Augimo sulėtėjimas vaikams
  • Moterų vaisingumo sutrikimai
  • Bėrimai ar odos pūslės
  • Dantų pažeidimai

Pagrindinis skirtumas – celiakija pažeidžia žarnyną ir gali sukelti rimtų komplikacijų, tuo tarpu glitimo netoleravimas tokio žalingo poveikio neturi.

Kviečių alergijos požymiai

Kviečių alergija dažnai painiojama su glitimo netoleravimu, tačiau tai visiškai skirtingos būklės. Šiai alergijai būdingi šie simptomai:

  • Sloga, čiaudulys, ašarojančios akys
  • Niežtinti oda ar bėrimas
  • Pilvo spazmai, pykinimas ar vėmimas
  • Galvos svaigimas

Sunkiais atvejais gali išsivystyti anafilaksija – gyvybei pavojinga alerginė reakcija. Skirtingai nei glitimo netoleravimas, kviečių alergija pasireiškia tuomet, kai imuninė sistema per klaidą atakuoja kviečiuose esančius baltymus. Susirgus šia alergija, kitų grūdų (pvz., miežių ar rugių) dažnai galima valgyti be reakcijos.

Glitimo netoleravimo nustatymas

Šiuo metu nėra vieno testo ar kraujo tyrimo, kuris tiksliai nustatytų glitimo jautrumą. Dažniausiai rekomenduojama kelias savaites stebėti savo mitybą ir užsirašyti, kokie produktai sukelia simptomus. Toks „maisto dienoraštis” padeda aptikti ryšius tarp tam tikrų maisto produktų ir organizmo reakcijų.

Apsilankius gydytojui, paprastai atliekamas fizinis ištyrimas, aptariami pastebėti simptomai, peržiūrimas mitybos dienoraštis. Jei įtariama celiakija, skiriami specifiniai kraujo tyrimai ar net žarnyno biopsija. Priklausomai nuo situacijos, gali būti nukreipta pas virškinimo trakto ligų specialistą.

Glitimo jautrumo gydymas

Pagrindinis būdas pagerinti savijautą – visiškai atsisakyti glitimo turinčių produktų. Kai kurie žmonės, ilgą laiką maitindamiesi be glitimo, pastebi, kad laikui bėgant jų organizmas gali toleruoti mažesnius glitimo kiekius. Visgi, skirtingai nei celiakijos atveju, daugeliui grįžti prie įprasto valgymo galimybė išlieka.

  • Rinkitės daugiau šviežių vaisių ir daržovių
  • Valgykite gryną mėsą, žuvį, paukštieną be priedų ar padažų
  • Grūdinėms kultūroms pakeisti naudokite ryžius ar bolivinę balandą
  • Bulvės, kukurūzai – tinkami garnyrai
  • Kepimui naudokite linų, chia ar riešutų miltus

Apsiperkant pravartu kruopščiai skaityti prekių etiketes, o valgant ne namuose kiek įmanoma tiksliai teirautis apie patiekalo sudėtį. Ekonomiškiau gyventi be glitimo padeda produktų paieška ūkininkų turgeliuose, išmanus apsipirkimas parduotuvėse ar maisto gaminimas namuose.

Santrauka

Glitimo netoleravimas gali pasireikšti įvairiais simptomais, dažniausiai susijusiais su virškinimu ar bendra savijauta. Nors ši būklė savo požymiais panaši į celiakiją, pastaroji visada pažeidžia žarnyną ir gali sukelti ilgalaikių komplikacijų. Norint tiksliai nustatyti negalavimo priežastį, svarbu bendradarbiauti su medikais. Pagrindinis glitimo jautrumo gydymas – vengti jo racionuose ir rinktis alternatyvius maisto produktus.

Komentarų sekcija išjungta.