Kaip laikytis eliminacinės dietos sergant dirgliosios žarnos sindromu

Sužinosite
Eliminacinė dieta yra veiksmingas metodas, padedantis išsiaiškinti, ar tam tikri produktai gali skatinti dirgliosios žarnos sindromo (DŽS) simptomus. Tai nėra įprasta „dietos“ samprata, o labiau kryptingas būdas sužinoti, kokie maisto produktai gali trikdyti jūsų savijautą.
Kodėl verta naudoti eliminacinę dietą esant DŽS?
Eliminacinė dieta leidžia geriau suprasti, kas iš tiesų provokuoja žarnyno diskomfortą. Šis metodas padeda identifikuoti būtent tuos maisto produktus, kurie konkrečiai jums gali sukelti nemalonius pojūčius. Dažniausiai DŽS pasireiškia suvalgant:
- Pieno produktų
- Maisto su glitimu (kviečiai, miežiai, rugiai)
- Kukurūzų
- Sojos gaminių
Eliminacinė dieta ir mažai FODMAP turinčių produktų mityba
DŽS gydyme vienintelis moksliniais tyrimais pagrįstas mitybos metodas yra mažai FODMAP turinčių produktų (fermentuojami angliavandeniai) dieta. Pirmu etapu per kelias savaites reikia visiškai atsisakyti didelio FODMAP kiekio turinčių produktų.
Kaip pasiruošti eliminacinei dietai?
Prieš pradedant pokyčius mityboje, pravartu pasiruošti – taip bus lengviau sekti rezultatus ir išvengti klaidų.
- Rekomenduojama pasidaryti celiakijos tyrimą, jei planuojate atsisakyti glitimo – kraujo tyrimas bus tikslus tik tol, kol kasdien vartojamas glitimas.
- DŽS simptomai dažnai sutampa su celiakijos simptomais, todėl svarbu įsitikinti diagnoze prieš keičiant mitybą.
- Pradėkite pildyti maisto ir simptomų dienoraštį – užrašykite, ką valgote, kaip jaučiatės, pasižymėkite ir kitus veiksnius (stresą, ciklo svyravimus ir pan.).
Tada, ypač laikantis mažai FODMAP turinčių produktų dietos, kuriam laikui iš raciono išbraukiamos šios produktų grupės:
- Pieno produktai
- Kviečiai, rugiai, miežiai ir jų gaminiai
- Daržovės, vaisiai
- Ankštiniai augalai, riešutai, sėklos
- Riebalūs, stipriai perdirbti maisto produktai
- Produktai su maisto priedais ar konservantais
- Kava, arbata, gazuoti gėrimai
- Alkoholis
Kad būtų paprasčiau laikytis apribojimų, verta daugiau gaminti namuose, tuomet aiškiai žinosite, kas patenka į lėkštę. Paruoškite iš anksto pakankamai įvairių pusryčių, pietų ir užkandžių variantų, kurie atitiktų pasirinktus apribojimus.
Eliminacijos etapas: kaip veiksmingai pradėti
Pirmosiomis eliminacinės dietos savaitėmis visi įtariami arba aukšto FODMAP kiekio produktai pašalinami visiškai. Tai tarsi organizmo „perkrovos“ periodas – žarnynui suteikiama galimybė atsigauti, o mikroflora turi šansą vėl išsibalansuoti.
Visą šį laiką būtina toliau žymėtis simptomus dienoraštyje – pastebėjus reikšmingą pagerėjimą, vadinasi, pasirinkta taktika yra tiksli.
Šis etapas trunka apie dvi savaites, tačiau gali būti pratęstas priklausomai nuo savijautos bei amžiaus. Svarbu suprasti, jog toks mitybos apribojimas yra laikinas – daugelis išbrauktų produktų yra svarbūs subalansuotai mitybai.
Ribojanti dieta reikalauja dėmesio vitaminų ir mineralų balansui, todėl verta pasitarti su sveikatos specialistu ar dietologo konsultacija. Ypatingai šis klausimas aktualus vaikams: jie neturėtų pradėti eliminacinės dietos be gydytojo ar mitybos specialisto priežiūros.
Maisto produktų sugrąžinimas: grįžtamoji fazė
Pasibaigus eliminacijos etapui, maisto produktai į racioną grąžinami po vieną. Pavyzdžiui, jei laikotės mažai FODMAP turinčių produktų dietos, pirmiausia vėl įvedama viena FODMAP grupė.
- Pirmą dieną valgoma nedidelė konkretų produktą ar sudedamąją medžiagą sudarančios grupės dalis.
- Kitą dieną, jei nevargina jokių simptomai, porciją galima padvigubinti.
- Trečią dieną – porciją vėl padidinti.
Kiekvieną kartą stebėkite savo organizmo reakcijas ir atidžiai žymėkite jas dienoraštyje. Kai kuriais atvejais simptomai pasireiškia tik po kelių dienų, todėl neskubėkite į racioną sugrąžinti kitų maisto produktų, neatlikę išsamaus stebėjimo.
Pajutus nemalonių simptomų, galima konstatuoti, kad šis produktas provokuoja DŽS požymius, ir jo reikėtų vengti arba riboti. Jeigu jokių simptomų neatsiranda, šis maistas tikėtina jums saugus, tačiau verta trumpam vėl jį išbraukti, kol baigsite visų produktų išbandymą.
Toliau tęskite pagrindinių FODMAP ar kitų įtartinų produktų vertinimą, kiekvieną jų bandydami atskirai.
Kokia yra eliminacinės dietos nauda?
Eliminacinės dietos esmė – tiksliai nustatyti, kurie produktai lemia DŽS simptomus. Galutinis tikslas – pereiti prie kuo įvairesnės, subalansuotos mitybos, vengiant tik tų produktų, kurie jums kelia problemų. Taip užtikrinsite visavertį maistinių medžiagų tiekimą.
Atsižvelgiant į asmeninius pastebėjimus ir kūno toleranciją, ilgainiui galima eksperimentuoti su porcijų dydžiu – galbūt tam tikrų maisto produktų galite valgyti mažais kiekiais nesukeldami sau nepatogumų. Tokia patirtis atveria galimybę į racioną grąžinti mėgstamą maistą ir mėgautis įvairesne mityba be papildomo žarnyno diskomforto.