Kasdien valgant ispaninio šalavijo sėklas galima apsaugoti širdį

0
0

Kalbant apie širdžiai palankią mitybą, dažniausiai paminime daržoves, liesą mėsą ar sveikus riebalus. Tačiau vis daugiau dėmesio sulaukia paprastos, bet itin vertingos čija sėklos – jos galbūt padeda sureguliuoti kraujospūdį, sumažinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje.

Čija sėklų tyrimų apžvalga

Nauji moksliniai straipsniai vis dažniau atkreipia dėmesį į čija sėklų naudą sveikatai. Šios sėklos pasižymi nepaprasta maistine verte – gausu baltymų, ląstelienos, antioksidantų ir biologiškai aktyvių junginių.

Vis dėlto svarbu pažymėti, kad analizės ir apibendrinti tyrimai dar negarantuoja galutinio atsakymo: skirtingose studijose naudoti nevienodi žmonių atrankos kriterijai, skyrėsi supliktų čija sėklų kiekis ir vartojimo trukmė. Tai reiškia, kad dar anksti užtikrintai teigti, kad čija sėklos tiesiogiai lemia aiškų širdies sveikatos pagerėjimą, bet jų potencialą tirti verta.

Širdžiai naudingos savybės

Gausu ląstelienos

Viena ryškiausių čija sėklų savybių – labai didelis skaidulų kiekis. Ląsteliena pasižymi tuo, kad padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio lygį kraujyje.

Sumaišytos su vandeniu, čija sėklos sudaro standžią, želę primenančią masę. Ši medžiaga, vadinama mucilagu, gali padėti efektyviau pašalinti cholesterolį per žarnyną.

Omega-3 riebalų rūgštys ir antioksidantai

Čija sėklose natūraliai randama omega-3 riebalų rūgščių, kurios prisideda prie „gerojo“ – didelio tankio lipoproteinų (DTL) cholesterolio kiekio didinimo. DTL cholesterolis laikomas apsauginiu – jis siejamas su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Be to, šios sėklos yra puikus antioksidantų šaltinis. Antioksidantai padeda apsaugoti „blogąjį“ mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolį nuo oksidacijos. Oksiduotas MTL cholesterolis gali skatinti kraujagyslių senėjimą ir aterosklerozę, kurios didina širdies ligų tikimybę.

Mažina uždegiminius procesus

Čija sėklos aprūpina organizmą alfa linoleno rūgštimi (ALA) – tai augalinis omega-3 šaltinis. Šios riebalų rūgštys gali padėti pažaboti uždegiminius procesus kraujagyslėse ir visame organizme.

Kaip įtraukti čija sėklas į kasdienį racioną

Vien pačios čija sėklos širdies neapsaugos, tačiau tikrai gali tapti kasdienės sveikos mitybos dalimi. Geriausią naudą pajusite, jos valgydami subalansuotai, laikydamiesi fizinio aktyvumo ir gerai išsimiegodami.

Rekomenduojama – nuo dviejų iki trijų šaukštų čija sėklų per dieną. Norint pasiekti gerą virškinamumą, jas galima pamirkyti arba sumalti.

Čija sėklos pasižymi švelniu, beveik nejaučiamu skoniu, todėl itin lengvai įtraukiamos į kasdienius valgius. Štai keletas idėjų:

  • Pasigaminkite čija sėklų pudingą
  • Įmaišykite į salotų padažus ar padažus
  • Dėkite į glotnučius
  • Praturtinkite energiniais batonėliais ar rutuliukais

Šiuo metu dar nepakanka mokslinių duomenų, kad būtų galima aiškiai įvardyti čija sėklų naudą širdies ir kraujagyslių sistemai. Vis dėlto, dėl jose esančių vertingų medžiagų, čija sėklos gali padėti sustiprinti bendrą organizmo sveikatą ir yra lengvai pritaikomos įvairiuose patiekaluose – tai puikus būdas organizmui suteikti daugiau skaidulų, baltymų ir antioksidantų.

Komentarų sekcija išjungta.