Kiek juodojo šokolado reikėtų suvalgyti, kad gyventumėte ilgiau?

Sužinosite
Jei esate tamsaus šokolado gerbėjas, tikriausiai girdėjote, kad jis gali būti naudingas širdies sveikatai. Tačiau kaip iš tiesų šokoladas veikia organizmą ir kiek šio skanėsto iš tiesų verta valgyti?
Flavonoliai ir nauda organizmui
Pagrindinė tamsaus šokolado nauda slypi dideliame kakavos kiekyje. Kakavoje randama flavonolių – medžiagų, priklausančių flavonoidų grupei. Jie veikia kaip antioksidantai: apsaugo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, dalyvaujančio senėjimo ir ligų procesuose.
Be to, flavonoliai pasižymi gebėjimu pagerinti kraujagyslių elastingumą ir sumažinti atsparumą insulinui. Dėl šių savybių gali mažėti kraujospūdis bei širdies ligų rizika.
Šokolado perdirbimas ir flavonolių kiekis
Ne visas šokoladas yra vienodas. Kuo mažiau kakavos perdirbama, tuo daugiau joje išlieka naudingų flavonolių. Tačiau natūralus ar žalias šokoladas skoniu gali skirtis nuo mums įprastų rūšių – intensyvesnis skonis ne visiems priimtinas.
Kiek šokolado iš tiesų pasirinkti?
Nors šokolado vartojimas siejamas su nauda, svarbiausias klausimas lieka – kokia dozė išties sveika? Tiksliai nustatyti šokolado kiekį sudėtinga. Kai kurie tyrimai vertino ne šokolado gabalėlius, o flavonolių, esančių kakavoje, poveikį. Pavyzdžiui, kasdien suvartojant 500 mg kakavos flavonolių pastebėta teigiamų pokyčių. Tačiau tam prireiktų beveik 3/4 puodelio tamsaus šokolado gabalėlių per dieną, o tai sudaro apie 740 kcal – akivaizdžiai per daug norint išlaikyti sveiką mitybą.
Vartojimo dažnumas – ar svarbu?
Tyrimai rodo, kad svarbus ne tik kiekis, bet ir kaip dažnai valgote šokoladą. Analizuojant skirtingų šalių gyventojų įpročius, pastebėta, jog tie, kurie mėgavosi šokoladu dažniau nei du kartus per savaitę, turėjo 37 % mažesnę tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, 31 % rečiau nustatytas diabetas, o insulto rizika sumažėjo 29 %. Tyrėjai apėmė įvairaus tipo šokoladą – tiek tamsų, tiek pienišką, taip pat šokoladinius gėrimus ir užkandžius.
Sveikas balansas
Nors šokolado valgymas gali pagerinti tam tikrus sveikatos rodiklius, svarbu išlikti saikingiems. Energetinės vertės perteklius ar saldėsių perdozavimas gali panaikinti visus šokolado privalumus. Naujausių tyrimų duomenimis, jei šokoladas vartojamas retai arba nedideliais kiekiais, poveikis psichologinei ar fizinei savijautai nėra reikšmingas.
Trumpai tariant, mažas kiekis šokolado gali padėti palaikyti sveikatą ar net prailginti gyvenimą, tačiau mėgaukitės juo saikingai. Įtraukite šį skanėstą į racioną tik tada, kai iš tiesų norisi, nepamirštant, kad kiti augaliniai produktai turi dar daugiau naudingų savybių. Svarbiausia – neleiskite saldumynams nustelbti pagrindinių sveikos mitybos principų.