Kodėl listerijos bakterijų dabar randama visur? Maisto saugos ekspertų įžvalgos

Sužinosite
Pastaraisiais mėnesiais vis dažniau galime išgirsti apie įvairių prekių ženklų maisto produktų atšaukimus dėl Listerijos užterštumo. Dėl to daugeliui kyla klausimų – ar maisto sauga prastėja, ar tiesiog tapome dėmesingesni rizikoms?
Listerijos atšaukimų skaičius: kylantis nerimas ar nauji atradimai?
Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad Listerijos sukeltų atšaukimų skaičius smarkiai auga, duomenys rodo kiek kitokią tendenciją. 2024-aisiais didelio šuolio nefiksuota – panašus Listerijos atvejų ir atšaukimų skaičius kartojasi jau kelerius metus. Tačiau kur kas labiau pastebimas šių atšaukimų mastas, apimančių milijonus kilogramų produkcijos visoje šalyje.
Dideli atšaukimai sukelia daugiau nerimo
2024-aisiais vos kelių įmonių, tokių kaip Boar’s Head ar BrucePac, atšauktų produktų kiekis viršijo 18 milijonų kilogramų. Palyginimui, 2023-aisiais šis skaičius tesiekė apie 78 tūkstančius kilogramų. Tai rodo, kad užteršti gaminiai šiais laikais gali išplisti itin plačiai ir greitai pasiekti vartotojus įvairiuose regionuose.
Boar’s Head pavyzdys ypač iškalbingas – Listerijos protrūkis susijęs su dešimtimis susirgusių ir net mirtimi baigusių atvejų. Toks įvykis laikomas didžiausiu pagal pasekmes pastarąjį dešimtmetį. Tai parodo, kad mikrobinėmis infekcijomis užkrėstas maistas ir toliau kelia iššūkių visuomenės sveikatai.
Listerijos protrūkių nustatymas: kaip pažanga keičia situaciją
Svarbu paminėti, kad pažangių tyrimo metodų atsiradimas leidžia greičiau atpažinti ir mažesnius, geografiškai išsibarsčiusius protrūkius. Anksčiau tokie atvejai, kai keli žmonės susirgdavo skirtinguose regionuose, tiesiog nebūdavo susieti į vieną protrūkį. Šiais laikais genetiniai bakterijų tyrimai leidžia epidemiologams atsekti bendrą infekcijos šaltinį net ir esant mažam atvejų skaičiui.
Molekulinės analizės naudojimas padeda greitai nustatyti, ar susirgimo atvejai susiję tarpusavyje. Tai didina galimybes atšaukti užterštus produktus dar prieš jiems išplintant plačiau. Taigi dabar protrūkiai aptinkami greičiau ir tiksliau nei anksčiau.
Užterštas maistas gali pasklisti greitai
Problema ta, kad užterštumo atveju viena gamybos partija gali pasiekti labai platų prekybos tinklą. Pavyzdžiui, vien tik BrucePac atšaukimas spalį apėmė daugiau nei 11 milijonų kilogramų mėsos ir paukštienos produktų, naudojamų įvairiuose patiekaluose nuo salotų iki sumuštinių. Ši situacija rodo, kokia sudėtinga tampa efektyviai reaguoti į pavojus užtikrinant, kad nesaugūs produktai būtų kuo skubiau pašalinti iš rinkos.
Greitai reaguoti į tokius atšaukimus padeda tik tinkamai suformuotos agentūros, kurios gali nedelsiant nustatyti rizikas ir imtis veiksmų. Tinkamas žaliavų atsekamumas, informacijos mainai bei pakankamas darbuotojų skaičius tampa lemiamais veiksniais šioje srityje.
Iššūkiai maisto saugos srityje
Pastaruoju metu pastebima mažėjanti gyventojų pasitikėjimo valstybės institucijomis tendencija. Apklausos rodo, kad mažiau nei du trečdaliai gyventojų pasitiki maisto sauga besirūpinančiomis agentūromis – šis pasitikėjimas mažėja jau kelerius metus.
Skirtingoms maisto kategorijoms priežiūrą vykdo atskiros įstaigos. Mėsos ir paukštienos produktų kontrolė priklauso vienai agentūrai, beveik visą kitą maistą prižiūri kita. Abi patiria sunkumų didėjant darbo apimtims – sunku rasti naujų inspektorių, tenka konkuruoti dėl finansavimo.
Resursų trūkumas ir testavimo sumažėjimas
Nors šiemet buvo numatyta sumažinti įprastų mikrobinės taršos tyrimų skaičių nuo pernai metų, padidėjo analizuojamų cheminių medžiagų kiekis. Agentūrų atstovai tikina, kad kiekvienais metais koreguoja tyrimų kryptis, siekdami užtikrinti didžiausią viešosios sveikatos naudą.
Pridėtinės problemos atsiranda tada, kai vienai agentūrai tenka prižiūrėti kelias sritis – didžiausias dėmesys vis dar skiriamas kitoms, o ne maisto, sritims, todėl inspekcijos galimybes riboja ištekliai.
Moderni maisto sauga – ką galime padaryti kiekvienas
Nors mažesni Listerijos protrūkiai dabar aptinkami greičiau, o atšaukimai vykdomi didesniais mastais, rizika lieka aktuali visiems vartotojams. Efektyvus reagavimas į pavojų priklauso ne tik nuo valstybės institucijų veiklos, bet ir nuo kiekvieno mūsų. Sekite viešus pranešimus apie atšaukimus, laikykitės maisto laikymo ir ruošimo rekomendacijų – taip galite apsaugoti savo sveikatą.














