Krilių aliejus ar žuvų taukai: kuris geresnis omega-3 šaltinis?

0
58

Krilių aliejus dažnai aptariamas kaip kita žuvų taukų alternatyva, tačiau jis gaminamas ne iš žuvų, o iš mažų, šiaurės ir pietų ašigaliuose gyvenančių vėžiagyvių, kurie yra pagrindinis banginių, ruonių ir paukščių maistas. Šiame aliejuje gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurias mūsų organizmas, kaip manoma, gali pasisavinti veiksmingiau nei iš įprastų žuvų taukų.

Ir krilių aliejuje, ir žuvų taukuose yra dvi pagrindinės omega-3 rūgštys: eikozapentaeno rūgštis (EPA) ir dokozaheksaeno rūgštis (DHA). Tyrimai rodo, jog šios medžiagos teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą bei padeda mažinti uždegiminius procesus organizme.

Krilių aliejaus poveikis ir svarbiausios savybės

Viena pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės domisi krilių aliejumi, yra jame esantys antioksidantai. Skirtingai nei žuvų taukai, krilių aliejus pasižymi raudonu atspalviu dėl natūralaus antioksidanto astaksantino, kuris, kaip manoma, palaiko akių sveikatą ir turi stiprų priešuždegiminį poveikį. Beje, šio antioksidanto galima rasti ir lašišoje, krevetėse bei tam tikruose dumbliuose.

Keletas tyrimų atskleidė įdomių krilių aliejaus savybių: pavyzdžiui, 2017 metais atliktas tyrimas parodė, kad astaksantinas gali efektyviau nei žuvų taukai mažinti sausų akių simptomus. Greta to, ankstesni tyrimai leido manyti, kad krilių aliejus gali padėti švelninti priešmenstruacinio sindromo (PMS) požymius, tikėtina, dėl stiprios priešuždegiminės funkcijos. Vis dėlto, specialistai pabrėžia, jog šių simptomų palengvinimui kartais užtenka keisti mitybos įpročius, o ne būtinai vartoti papildus.

Ar verta rinktis krilių aliejų?

Krilių aliejus dažnai būna pastebimai brangesnis už tradicinius žuvų taukus – kaina gali būti iki keturių kartų didesnė. Pagrindinė to priežastis – sudėtingas žaliavos gavybos procesas ekstremaliomis vandenynų sąlygomis ir didelės laivų eksploatavimo išlaidos.

Nors krilių aliejus daugeliui žmonių puikiai toleruojamas, jis netinka alergiškiems vėžiagyviams. Be to, vartojant omega-3 papildus, ypač derinant juos su kraują skystinančiais vaistais, gali padidėti kraujavimo rizika. Kai kurie žmonės taip pat gali pajusti virškinimo sistemos sutrikimų: pilvo pūtimą, pykinimą, viduriavimą ar rėmenį.

Ar pakanka įrodymų apie naudą?

Nors kalbama apie teigiamą omega-3 įtaką širdies veiklai, naujausi duomenys rodo, kad krilių aliejus neturi ryškaus efekto kraujospūdžiui bei širdies ligų rizikai. Todėl vien dėl papildų vartojimo nereikėtų tikėtis ryškesnių sveikatos pokyčių.

Dauguma mitybos specialistų skatina rinktis natūralų omega-3 gausų maistą: įvairią žuvį, jūros gėrybes, jūros dumblius, graikinius riešutus, linų ar čia sėklas. Įvairiapusė mityba padeda ne tik aprūpinti organizmą būtinomis riebalų rūgštimis, bet ir gauti papildomų naudingų maistinių medžiagų bei antioksidantų.

Natūralūs omega-3 šaltiniai kasdienėje mityboje

  • Vienas populiariausių omega-3 šaltinių – jūros žuvys ir gėrybės.
  • Veganams ar vegetarams puikus pasirinkimas – linų sėmenys, chia sėklos ir graikiniai riešutai.
  • Daug antioksidantų yra ir valgomose jūros daržovėse, tokių kaip jūros dumbliai.

Krilių aliejuje natūraliai yra omega-3 riebalų rūgščių ir astaksantino. Tačiau kol kas trūksta įtikinamų įrodymų, kad šis papildas iš esmės paveiktų kraujo spaudimą ar žymiai sumažintų širdies ligų riziką. Sveikatingumui geriausia laikytis visavertės, subalansuotos mitybos su natūraliais omega-3 šaltiniais.

Komentarų sekcija išjungta.