Kuo naudingas kefyras?

0
62

Kefyras yra rūgštus fermentuotas gėrimas, kurio nauda žarnyno veiklai žinoma daugeliui. Tačiau moksliniai tyrimai atskleidžia, kad jo vartojimas gali padėti kovoti su infekcijomis, palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje, stiprinti širdį, skatinti kaulų stiprumą bei prisidėti prie svorio reguliavimo. Nors šios savybės vis dar aktyviai tiriamos, dauguma žmonių gali drąsiai įtraukti kefyrą į savo mitybos racioną.

Virškinimo gerinimas ir žarnyno sveikata

Kefyre esančios naudingos bakterijos – probiotikai – palaiko sveiką žarnyno mikrobiomą, kuris daro įtaką ne tik virškinimui, bet ir kitiems organizmo procesams. Sveikas mikrobiomas siejamas su geresne nuotaika bei imuninės sistemos stiprėjimu. Specialistų pastebėta, kad vartojant kefyrą, dažnai pagerėja tokie virškinimo sutrikimai kaip užkietėjimas, pilvo pūtimas ar skausmas.

Vienas tyrimas atskleidė, jog aštuonias savaites kasdien naudoję kefyrą asmenys pajuto ženklų virškinimo pagerėjimą. Visgi, reikšmingi rezultatai gali pasireikšti tiek greičiau, tiek vėliau – tai priklauso nuo individualių savybių.
Svarbu žinoti, kad kefyre būna daug FODMAP medžiagų, galinčių paaštrinti dirgliosios žarnos sindromo simptomus, tad prieš pradedant reguliariai vartoti kefyrą, vertėtų pasitarti su gydytoju.

Infekcijų prevencija

Fermentuotame gėrime randamos antibakterinės savybės gali padėti organizmui apsiginti nuo infekcijų. Tyrimai rodo, kad kefyras slopina žalingas bakterijas, tokias kaip su dantų ėduonimi susijusios burnos bakterijos, H. pylori, kuri provokuoja skrandžio opas, bei kai kuriuos viduriavimo ir kolitą sukeliančius mikroorganizmus.

Be to, pasirodo, kad kefyras stiprina imuninę sistemą ir gali pagerinti organizmo reakciją į tam tikras virusines infekcijas.

Širdies veiklos stiprinimas

Kefyre esantys natūralūs fermentai gali padėti palaikyti normalų kraujo spaudimą bei sumažinti insulto tikimybę. Tyrimai rodo, kad moterys, kurios per aštuonias savaites kasdien suvartojo daugiau kefyro, pastebėjo sumažėjusį cholesterolio, ypač „blogojo“ LDL cholesterolio, kiekį, palyginti su tomis, kurios rinkosi mažai riebaus pieno produktus.

Kaulų stiprinimas

Organizmui labai svarbus kalcis bei vitaminas K2, o abu šie elementai randami kefyre. Kalcis padeda išlaikyti stiprius kaulus, o vitaminas K2 palaiko tinkamą kalcio apykaitą ir saugo nuo lūžių. Tyrimai su laboratoriniais gyvūnais parodė, kad kefyras sumažina kaulų retėjimą, todėl ypatingai vertingas gali būti vyresniame amžiuje ar sergant osteoporoze.

Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas

Nors duomenų dar reikia daugiau, jau dabar nustatyta, kad kefyras gali pagerinti kai kuriuos diabeto rodiklius – pavyzdžiui, padėti sumažinti cukraus bei insulino kiekį kraujyje nevalgius. Be to, nauji tyrimai rodo, kad kefyras gali mažinti atsparumą insulinui, o tai svarbu cukraus kontrolės palaikymui.

Uždegiminių procesų mažinimas

Kefyrą įtraukę į racioną žmonės dažnai pastebi pagerėjimą lėtinio žarnyno uždegimo, alergijų, astmos ar kitų uždegiminių ligų atvejais. Be to, randama ryšys tarp kefyro vartojimo ir sumažėjusios metabolinio sindromo tikimybės ar net mažesnio navikinių darinių dydžio. Dauguma šių išvadų gauta po eksperimentų su gyvūnais, todėl šiai sričiai dar reikia papildomų tyrimų.

Atminties palaikymas

Viena iš naujausių studijų parodė, kad suaugusieji, keturias savaites kasdien vartoję kefyro, pajuto atminties pagerėjimą. Tačiau vis dar nėra aišku, kuri šio gėrimo dalis lemia tokį poveikį, tad mokslininkams ši tema kelia daug klausimų.

Poveikis stresui

Pirmieji bandymai su pelėmis leidžia manyti, jog kefyras gali padėti mažinti patiriamą stresą bei nerimą. Pastebėta, kad šis gėrimas veikia kai kuriuos smegenų veiklos veiksnius ir sumažina streso hormonus, nors tyrimų su žmonėmis dar trūksta.

Pagalba kontroliuojant svorį

Vis daugiau duomenų atsiranda apie teigiamą fermentuotų maisto produktų ir probiotikų įtaką antsvorio bei nutukimo prevencijai. Ir nors vis dar aiškinamasi, kodėl toks ryšys egzistuoja, manoma, kad kefyro vartojimas gali prisidėti prie sveikesnio svorio palaikymo, ypač kai jis tampa nuolatine mitybos dalimi.

Kefyro sudėtis ir maistingumas

Vienoje stiklinėje (apie 240 ml) natūralaus pieno kefyro yra apie 139 kcal, 8 g riebalų, 91 mg natrio, 9 g angliavandenių, 7 g natūralių cukrų bei 8 g baltymų. Kefyras taip pat gausus kalcio (apie ketvirtadalis rekomenduojamos paros normos), turi magnio, kalio bei natrio. Jame aptinkami mikroelementai: geležis, cinkas ir varis, kurie padeda palaikyti sveikų ląstelių veiklą.

Nors kai kurie žmonės netoleruoja laktozės, kefyras dažnai yra lengviau virškinamas – fermentacijos metu didžioji dalis laktozės suyra. Tie, kas renkasi augalinį ar vandens pagrindo kefyrą, gali mėgautis šiuo gėrimu be jokių laktozės apraiškų.

Kaip vartoti kefyrą?

Kefyras gaminamas naudojant specifines raugo bakterijas, mieles ir neapdirbtą pieną arba vandenį. Jis gali padėti palaikyti gerą žarnyno, širdies ir kaulų būklę, mažina uždegiminius procesus ir prisideda prie cukraus bei svorio reguliavimo.

Nors ne visi mėgsta intensyvų kefyro skonį ar tekstūrą, alternatyva gali būti natūralus jogurtas, kuris taip pat turi nemažai panašių naudingų savybių.

Komentarų sekcija išjungta.