Mokslininkų teigimu, geriausias kavos ruošimo būdas mažinantis cholesterolį

0
5

Kava yra ne tik kasdienis ritualas, bet ir daugybės mokslinių tyrimų objektas. Joje aptinkama diterpenų – medžiagų, kurios gali padidinti blogojo cholesterolio (MTL) kiekį kraujyje. Kai MTL cholesterolio lygis pakyla, ilgainiui kraujagyslėse gali kauptis apnašos, todėl išauga širdies ligų pavojus.

Kaip paruošimo būdas keičia naudingas ir kenksmingas medžiagas?

Kokį poveikį sveikatai daro skirtingi kavos ruošimo metodai? Naujausi tyrimai atskleidė, kad kavoje esančių diterpenų kiekis smarkiai priklauso nuo to, kaip ji buvo paruošta. Specialiai buvo lyginamas virimas, filtravimas popieriumi, prancūziškas presas ir kavos virimo aparatai.

Didžiausias diterpenų kiekis buvo rastas kavose, kuriose nenaudojami jokie filtrai – pavyzdžiui, skandinaviškoje ar turkiškoje kavoje, ruošiamoje tiesiog užvirus. Priešingai, popierinis filtras puikiai sulaiko šias medžiagas, todėl filtruotoje kavoje jų randama mažiausiai. Net tarp espresso rūšių jų koncentracija gali smarkiai skirtis.

Kava darbe: verta susimąstyti apie ruošimo būdą

Nemaža dalis biuruose naudojamų kavos aparatų ne visuomet efektyviai pašalina diterpenus. Tyrimai rodo, kad pakeitus tris puodelius įprastos kavos į popieriumi filtruotą penkias dienas per savaitę, per penkerius metus galima sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką net 13 procentų.

Ar reikėtų vengti nefiltruotos kavos?

Mokslininkai jau kurį laiką diskutuoja apie nefiltruotos kavos poveikį mūsų sveikatai. Ankstesnės studijos dar 2020 metais nustatė ryšį tarp tokios kavos vartojimo ir didesnės širdies ligų ar net mirties rizikos.

Kai kurie regionai, pavyzdžiui, Šiaurės šalys, įtraukė rekomendacijas apie kavos ruošimo būdus į oficialias sveikos mitybos gaires. Jose patariama vengti nefiltruotos kavos dėl galimo cholesterolio padidėjimo.

Kiek kavos yra per daug?

Kiek puodelių per dieną jau turėtų kelti nerimą? Nors tikslus kiekis priklauso nuo asmeninių įpročių ir sveikatos būklės, rekomenduojama riboti stiprios nefiltruotos kavos vartojimą, jei rūpinatės blogojo cholesterolio kiekiu.

Kuo popieriuje filtruota kava naudinga sveikatai?

Jei siekiate mažinti cholesterolio lygį, verta rinktis kavą, ruošiamą per popierinius filtrus – pavyzdžiui, pour-over ar lašelinio kavos aparato pagalba. Tokios kavos vartojimas yra saugesnis širdžiai, nes didžioji dalis diterpenų lieka filtre. Svarbu prisiminti, kad aukštas cholesterolis susiformuoja ne vien nuo kavos, o priklauso ir nuo daugybės kitų veiksnių.

Tyrimai taip pat rodo, kad saikingas kavos vartojimas – maždaug trys ar keturi puodeliai per dieną – iš tiesų gali sumažinti širdies ligų, insulto ir net tam tikrų onkologinių ligų riziką. Pastovus vartojimas siejamas su ilgesne gyvenimo trukme, lyginant su tais, kurie kavos iš viso negeria.

Jei kasdieniniame gyvenime neįsivaizduojate rytų be kavos, tačiau norite pasirūpinti savo širdimi, rinkitės popieriuje filtruotą kavą. Paprasta korekcija gali stipriai prisidėti prie mažesnės širdies ir kraujagyslių ligų rizikos ateityje.

Komentarų sekcija išjungta.