Nauji įrodymai patvirtina genetinį ryšį tarp žarnyno sveikatos ir Alzheimerio ligos

0
6

Nauji tyrimai rodo, kad kai kurie virškinamojo trakto sutrikimai gali padidinti Alzheimerio ligos išsivystymo riziką, nes tarp šių ligų aptikta genetinė sąsaja.

Virškinimo sutrikimai – svarbūs veiksniai

Nuo divertikuliozės iki dirgliosios žarnos sindromo – įvairūs žarnyno sutrikimai dažnai sukelia diskomfortą ar stiprų pilvo skausmą. Pasak mokslininkų, šie negalavimai gali būti daugiau nei tik nemalonūs pojūčiai – jie susiję su didesne Alzheimerio ligos tikimybe.

Genetiniai ryšiai tarp Alzheimerio ir žarnyno ligų

Tyrėjai ištyrė 400 000 žmonių genetinius duomenis ir atskleidė, kad Alzheimerio liga dažniau pasitaiko sergantiems tam tikrais virškinamojo trakto sutrikimais. Į šį sąrašą įtrauktos ligos:

  • Gastroezofaginio refliukso liga (GERL)
  • Skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos
  • Gastritas-duodenitas
  • Dirgliosios žarnos sindromas
  • Divertikuliozė

Įdomu tai, kad uždegiminės žarnyno ligos, pavyzdžiui, Krono liga ar opinis kolitas, nenustatė tokio paties paveldimumo ir rizikos ryšio.

Cholesterolis – jungtis tarp žarnyno ir smegenų sveikatos

Be genetinių veiksnių, pastebėta, jog padidėjęs cholesterolio kiekis siejamas tiek su Alzheimerio liga, tiek su žarnyno sutrikimais. Dėl šios priežasties cholesterolio mažinimas – ar tai būtų medikamentais, ar gyvenimo būdo pokyčiais – gali būti naudingas tiek žarnyno, tiek smegenų sveikatai.

Mitybos reikšmė

Mityba atlieka labai svarbų vaidmenį užkertant kelią tiek kraujo riebalų padidėjimui, tiek minėtiems susirgimams. Mokslininkai išskiria Viduržemio jūros regiono dietą, kuri padeda mažinti cholesterolio kiekį, stiprina žarnyno mikrobiotą ir turi daug antioksidantų. Tokia mityba gali apsaugoti tiek nuo Alzheimerio, tiek nuo žarnyno ligų vystymosi.

Ką valgyti sveikesniam žarnynui

  • Vaisiai ir daržovės
  • Viso grūdo produktai
  • Ankštiniai, sėklos, riešutai
  • Augaliniai aliejai, pavyzdžiui, alyvuogių
  • Mažiau raudonos mėsos ir rafinuotų produktų

Įtraukdami šiuos maisto produktus į kasdienę mitybą, stiprinate ne tik žarnyno, bet ir smegenų sveikatą.

Rūpintis žarnynu – svarbu visiems

Remiantis naujausiomis įžvalgomis, jų tiesiogiai išspręsti dar nėra paprastų būdų, tačiau tiek mitybos pokyčiai, tiek cholesterolio lygio reguliavimas gali tapti raktu geresnei savijautai ir galimai sumažinti neurodegeneracinių bei virškinimo ligų riziką ateityje.

Komentarų sekcija išjungta.