Užkandžių ir desertų idėjos pagal žemo glikeminio indekso dietą

0
5

Net ir siekiant maitintis sveikiau, pasirinkti tinkamus užkandžius ar desertus gali būti išties sudėtinga. Tai ypač pastebi tie, kurie nusprendžia pereiti prie mažo glikeminio indekso mitybos plano – juk dauguma mums įprastų užkandžių ir saldumynų gausūs cukrumi ir riebalais. Vis tik, tai nereiškia, kad saldžių akimirkų reikia visiškai atsisakyti.

Užkandžiai

Norint pakeisti valgymo įpročius, verta pirmiausia peržiūrėti, kas slepiasi jūsų virtuvės spintelėse ir šaldytuve – atsisakykite daug cukraus ir riebaus maisto likučių. Vietoje jų pasirūpinkite iš anksto paruoštais sveikesniais produktais. Pavyzdžiui, švieži vaisiai puikiai tiks tiek tarp pagrindinių valgių, tiek po vakarienės, kai norisi ko nors saldaus.

  • Riešutai: galite rinktis jau maišytus parduotuvėje arba susikurti savo mėgstamą mišinį iš kelių rūšių riešutų.
  • Vaisiai: mėlynės, obuoliai, kriaušės, vyšnios ar vynuogės (šaldytos jos itin gaivinančios!).
  • Daržovės: smidrai, morkos, brokoliai, vyšniniai pomidorai ar salierai taps ne tik skaniu, bet ir sotumu pasižyminčiu pasirinkimu. Prie jų galite pridėti mažą kiekį humuso arba gvakamolės naujam skoniui atrasti.
  • Daržovių traškučiai: traškūs užkandžiai nebūtinai turi būti gaminami iš bulvių. Išmėginkite keptus kopūstų, saldžiųjų bulvių, morkų ar baklažanų traškučius. Supjaustykite plonai (arba kopūstus suplėšykite), apšlakstykite šlakeliu alyvuogių aliejaus, pabarstykite prieskoniais ir kepkite iki traškumo. Skanų poskonį suteiks jūros druska ar šiek tiek parmezano sūrio.
  • Edamame: trumpai išvirtos sojų pupelės ypač gardžios pagardinus druska.
  • Obuolių riekelės su riešutų sviestu arba riekute sūrio.
  • Nedidelė porcija mažo riebumo varškės – galima papildyti uogomis.
  • Orkaitėje be aliejaus spraginti kukurūzai.
  • Pomidorų griežinėliai su mocarelos sūriu ir šviežiu baziliku.
  • Virti kiaušiniai.
  • Krevetės ar tunas.
  • Mini picos iš portobelos grybų kepurių, apteptų pomidorų padažu ir apibarstytų mocarelos sūriu. Grybo kepurę šiek tiek patepkite alyvuogių aliejumi, trumpai apkepkite, po to užtėpkite padažą ir sūrį. Įdėkite atgal į karštą orkaitę, kol sūris išsilydys.
  • Graikiškas jogurtas su šviežiais vaisiais.
  • Paskaninti moliūgų sėklų branduoliai.

Desertai

Norint pasimėgauti desertu – nebūtina rinktis riebios ar saldžios produkcijos. Atraskite naujus mėgstamus saldėsius:

  • Šaldyti vynuogės arba bananai – puikus gaivinantis skanėstas.
  • Vaisių gabaliukai – juos galima pagardinti šaukštu rikotos sūrio ar riešutų sviesto.
  • Kepti vaisiai: obuolius ar kriaušes supjaustykite, dėkite į kepimo indą, apibarstykite razinomis, kapotais riešutais ar keptais avižiniais dribsniais ir kepkite iki suminkštėjimo.
  • Juodojo šokolado gabalėlis – galima valgyti vieną, o galima pamirkyti jame braškes ar bananus išskirtiniam desertui.
  • Ryžių pudingas, ruošiamas iš rudųjų ryžių arba su chia sėklomis.

Pereiti prie sveikesnių užkandžių ir saldumynų visai nesudėtinga – tereikia keletą senų įpročių pakeisti naujais pasirinkimais, kurie tampa puikiu kasdieniu atradimu.

Komentarų sekcija išjungta.