10 pusryčių idėjų tiems, kurie turi refliuksą

0
41

Renkantis pusryčius, sergant gastroezofaginio refliukso liga (GERL), galite gerokai palengvinti tokius nemalonius simptomus kaip rėmuo, rūgštus skonis burnoje, krūtinės diskomfortas ar dažnas raugėjimas. Tinkamai suplanuotas rytinis valgymas ne tik padeda išvengti simptomų, bet ir nepriverčia atsisakyti mėgstamo skonio ar įvairių pusryčių patiekalų.

Pusryčiai gali būti ir skanūs, ir palankūs GERL

Dažnai manoma, kad sergantys GERL turi valgyti nuobodžius ir beskonio maisto derinius. Iš tiesų, jums tereikia vengti kai kurių produktų – daug riebalų turinčio pieno, riebios mėsos, keptų pusryčių dešrelių bei saldumynų, tokių kaip spurgos. Tuo tarpu galite rinktis iš daugybės gardžių, sočių, saldžių ar pilnagrūdių patiekalų, kurie neskatina rėmens ir puikiai tinka jūsų pusryčių stalui.

Idėjos pusryčiams, palankūs refliuksui

Egzotiška avižinė košė

Avižos ne tik palaiko širdies sveikatą – jos taip pat gali sugerti skrandžio rūgštį, todėl yra tinkamos tiems, kas kenčia nuo rėmens. Pabandykite į košę įdėti papajų – šiame vaisiuje esantys fermentai laikomi natūralia pagalba nuo rūgšties pertekliaus. Skonį paįvairinkite bananu, kuris taip pat nepriklauso „pavojingų“ vaisių grupei. Prie košės patiekite riekelę skrudintos pilnagrūdės duonos su šlakeliu pasirinkto užtepo.

  • 1 puodelis karštos avižinės košės
  • 240 ml lieso arba augalinio pieno
  • 100 g šviežios pjaustytos papajos
  • 1/2 banano
  • 2 riekelės pilnagrūdės duonos
  • 1 v. š. sviesto arba pasirinkto augalinio užtepo

Traški pilnagrūdžio bandelė

Norite kažko traškaus, bet bijote paaštrinti simptomų? Skrudinta pilnagrūdė bandelė su riešutų sviestu arba liesu varške – puikus pasirinkimas. Prie šio užkandžio tinka raminančios rūgštingumą žemos vaisių rūšys, pavyzdžiui, persikai.

  • 1 pilnagrūdžio angliška bandelė
  • 1 v. š. riešutų sviesto arba 2 v. š. liesos varškės
  • 120 g pjaustytų persikų

Riešutų dribsnių dubenėlis

Viena iš sėkmingo refliukso valdymo taisyklių – maitintis mažesnėmis porcijomis. Ryte tiks nedidelė dubenėlis nesaldžių pilnagrūdžių dribsnių su augaliniu pienu. Norėdami pagardinti, dėkite saują razinų ir smulkintų riešutų – taip pusryčiai bus ir sotūs, ir vertingi.

  • 1,5 puodelio nesaldžių kviečių dribsnių
  • Migdolų pienas pagal skonį
  • Sauja razinų
  • 1/4 puodelio smulkintų riešutų

Virtas kiaušinis ir imbierinė arbata

Kiaušiniai gali būti tinkami pusryčiams, jei pasirinksite sveikesnius jų ruošimo būdus. Pamirškite keptus ant sviesto ar aliejaus, rinkitės virtus, be papildomų riebalų. Prie kiaušinio puikiai dera imbierinė arbata, kuri padeda virškinimui, ir nesaldus granolos batonėlis – skaiduloms ir energijai.

  • 1 kiaušinis, virtas pagal norą
  • Puodelis imbierinės arbatos
  • 1 granolos batonėlis

Pusryčių kokteilis

Pusryčių kokteilis – puikus būdas gauti daug maistinių medžiagų be rūgštingumą didinančių produktų. Naudokite bananą ir mėgstamus ne citrusinius šaldytus vaisius – pavyzdžiui, braškes ar persikus. Užteks vieno šaukšto nesaldinto žemės riešutų sviesto, o pagaminti kremiškumui tiks avižų ar migdolų pienas. Paruoštą kokteilį galite papildyti sauja špinatų ar kitų žalumynų.

  • 2 puodeliai šaldytų uogų ar vaisių
  • 1 bananas
  • 2 puodeliai avižų arba migdolų pieno
  • 1/4 puodelio šviežių špinatų
  • 1 v. š. žemės riešutų sviesto

Jogurto ir vaisių puodelis

Nors riebus pienas ar jogurtas gali užaštrinti refliukso simptomus, liesi ar augalinės kilmės jogurtai dažnai toleruojami puikiai. Papildykite juos rūgštingumą mažinančiais vaisiais, tokiais kaip persikai ar obuolio gabalėliai, ir pabarstykite granola.

  • 170 g lieso arba augalinio jogurto
  • 1/4 puodelio mažai cukraus turinčių vaisių
  • 2 v. š. granolos

Cukinijų duona

Cukinijos – mažo rūgštingumo, vitaminų turtingos daržovės, kurios puikiai tinka kepiniams. Jas galima įmaišyti į pilnagrūdės tešlos duoną, pasaldintą medumi, kad gautumėte sveikuolišką ir gardų pusryčių kepinį.

  • 2 kiaušiniai
  • 1/2 puodelio medaus
  • 1/2 puodelio augalinio aliejaus
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 2 puodeliai pilnagrūdžių miltų
  • 1 a. š. druskos
  • 1/2 a. š. kepimo sodos
  • 1/2 a. š. kepimo miltelių
  • 1/4 puodelio rudųjų cukraus
  • 2 puodeliai tarkuotų cukinijų
  • 3/4 puodelio razinų

Kepkite kepimo formoje 180 °C temperatūroje apie 55 minutes.

Sūrių „crepe“ blynelių variacijos

Ploni blyneliai dažnai asocijuojasi su saldžiais įdarais – vaisiais ar medumi, bet galite rinktis ir sūrią versiją. Įdarykite blynelį rikota bei šviežiai apvytintais špinatais – tai lengvas, mažo rūgštingumo pusryčių pasirinkimas.

  • 2 paruošti blynai
  • 170 g liesos rikotos
  • 1/4 puodelio špinatų, apvytintų mikrobangų krosnelėje

Avokadų skrebutis

Avokadas pasižymi gerųjų riebalų gausa ir neutralia rūgšties pusiausvyra, todėl tinka net jautresniam skrandžiui. Norite įdomesnių pusryčių? Ant skrebučio uždėję avokado galite papildyti ir plakto kiaušinio baltymu bei trupučiu liesos fetos sūrio.

  • 2 riekelės pilnagrūdės duonos
  • 1/2 avokado
  • 1 virtas ar plaktas kiaušinio baltymas
  • 1/2 v. š. liesos fetos sūrio

Kiaušinių baltymų plakiny

Jei jaučiate, kad rūgštingumą didina tryniai, vietoje jų valgykite tik baltymus. Jie pasižymi dideliu baltymų kiekiu ir mažai riebalų. Plakinius pagardinkite svogūnų laiškais, paprikomis, šiek tiek fetos ar parmezano, bei nevirtomis tarkuotomis bulvėmis – pastarąsias porai minučių galite pašildyti mikrobangų krosnelėje.

  • 3 kiaušinių baltymai
  • 1/2 v. š. svogūnų laiškų
  • 1/2 v. š. raudonos paprikos
  • 1/4 puodelio tarkuotų, nevirtų bulvių
  • 1/2 v. š. liesos fetos sūrio

Kokie pusryčių produktai gali iššaukti refliuksą?

Yra keletas produktų ir patiekalų, kurių geriau nevartoti, jei vargina rėmuo:

  • Riebus pienas
  • Riebi mėsa: dešrelės, šoninė, kumpis
  • Kiaušiniai ir omletai kepti dideliame kiekyje sviesto ar aliejaus
  • Blyneliai ar bulvių traškučiai kepti aliejuje
  • Saldūs kepiniai: spurgos, bandelės, pyragaičiai
  • Sunkūs padažai su daug sviesto ar grietinėlės
  • Aitriosios salsos ar pomidorų pagrindo padažai
  • Apelsinų, greipfrutų ar pomidorų sultys
  • Kava, kakava
  • Alkoholio turintys pusryčių gėrimai

Patarimai, kaip išvengti refliukso pusryčių metu

  • Maistą geriau virkite, troškinkite, kepkite orkaitėje arba garuose, o ne gruzdinkite riebaluose.
  • Kepant orkaitėje ar grilyje, naudokite kuo mažiau aliejaus ir venkite aštrių prieskonių.
  • Nesilenkite valgydami – padėtis turi būti tiesi, kad rūgštis nepakiltų atgal į stemplę.
  • Pavalgius, išlikite aktyvūs ir kuo ilgiau nelaikykite gulimos padėties.
  • Maitinkitės keliais mažesniais valgymais per dieną – taip mažiau apkrausite skrandį.
  • Stenkitės gerti pakankamai vandens – tai gali padėti sumažinti skrandžio rūgštingumą.
  • Kartais tinka išbandyti šarminį vandenį, turintį didesnį pH – kai kurie tyrimai rodo, kad jis gali mažinti skrandžio rūgšties lygį.
  • Nevalgykite prieš miegą – palikite bent 2 valandas tarp paskutinio valgymo ir ėjimo gulti.

Apibendrinimas

Jeigu susiduriate su GERL simptomais, pusryčiams rinkitės mažai cukraus turinčius vaisius, nedidelius kiekius liesų pieno produktų, avižinę košę, avokadus, pilnagrūdę duoną ir dribsnius, o kiaušinius valgykite virintus ar plaktus, naudojant kuo mažiau riebalų. Remiantis šiais principais, be vargo pasiruošite įvairiausių patiekalų.

Venkite riebių, keptų, labai saldžių ar aštrių pusryčių patiekalų, taip pat kavos, šokolado, alkoholio bei neapdorotų svogūnų ar česnakų. Tinkamas pusryčių pasirinkimas padės neprarasti energijos ir išlaikyti gerą savijautą visos dienos metu.

Komentarų sekcija išjungta.