11 maisto produktų, turinčių daugiau antioksidantų nei mėlynės

Sužinosite
Šilauogės dažnai laikomos puikiu antioksidantų šaltiniu, tačiau jos tikrai nėra vienintelės, galinčios papildyti jūsų mitybą. Yra daugybė kitų produktų, kurie gali pasiūlyti net daugiau antioksidacinės galios – pradedant goji uogomis, graikiniais riešutais ar kava, baigiant juoduoju šokoladu.
Antodoksidantų gausa – ne tik uogose
Įvairūs maisto produktai pasižymi išskirtiniu antioksidantų kiekiu. Žemiau rasite dešimt išskirtinių šaltinių, kurie verti vietos jūsų kasdienėje mityboje.
Juodasis šokoladas
Kakava, iš kurios gaminamas juodasis šokoladas, turtinga flavonoliais – antioksidantais, prisidedančiais prie geros sveikatos. Juodajame šokolade yra net kelis kartus daugiau kakavos nei pieniškame, be to, jame gausu polifenolių, antocianinų ir prokianidinų.
- Gerina smegenų veiklą
- Palaiko žarnyno mikrobiotą
- Stiprina širdies sveikatą
- Teigiamai veikia nuotaiką
Obuoliai
Obuoliai, kaip ir šilauogės, pasižymi flavonoidų bei vitamino C gausa. Ypač koncentruoti antioksidantai būna džiovintuose obuoliuose.
- Padeda slopinti uždegimus
- Gali padėti regeneruoti kepenis
- Mažina širdies ligų riziką
- Prisideda prie diabeto prevencijos
- Saugo ląsteles nuo pažeidimų
Graikiniai riešutai ir kiti riešutai
Riešutuose, ypač graikiniuose, yra vitamino E, resveratrolio bei kitų junginių, kurie slopina uždegiminius procesus organizme, mažina oksidacinį stresą ir padeda išvengti lėtinių ligų.
- Naudingas žarnyno ir smegenų sveikatai
- Gali prisidėti prie vėžio prevencijos
Pekanų riešutai
Pekanai išsiskiria flavonoidų gausa – jų jie turi daugiau nei migdolai ar anakardžiai. Vitamino E kiekis pekanuose daugiau nei dvigubai lenkia šilauoges.
- Saugo nuo ląstelių pažeidimų
- Slopina uždegiminius procesus, susijusius su lėtinėmis ligomis
Goji uogos
Nors šios uogos populiarios kaip supermaistas, tyrimų duomenys leidžia manyti, kad jose esantys antioksidantai gali turėti teigiamos įtakos regėjimui, širdžiai ir gliukozės kiekiui kraujyje.
- Goji uogose vitamino C kiekis net penkiskart didesnis nei šilauogėse
Gervuogės
Gervuogės tamsios dėl juose esančio antocianino – itin stipraus antioksidanto. Kai kuriais atvejais šis junginys lenkia net šilauoges.
- Tyrimai sieja gervuoges su širdies ir kraujagyslių ligų prevencija
- Gali padėti saugoti smegenų sveikatą
- Siejamos su mažesne vėžio rizika
Čija sėklos
Chlorogeno rūgštis, kofeino rūgštis, kvercetinas, miricetinas ir kempferolis – tik kelios stiprios antioksidantų rūšys esančios čija sėklose. Jos padeda nuo laisvųjų radikalų sukeltos žalos ir stiprina imuninę, širdies, kepenų ir žarnyno sistemą.
- Gali prisidėti prie ilgalaikės sveikatos
- Potencialiai padeda stabdyti senėjimo požymius
Kava
Kavos pupelės pasižymi ryškiomis antioksidacinėmis savybėmis, o jų kiekis gali viršyti net šilauogių. Kavos antioksidantai teigiamai veikia smegenų funkciją, širdį bei padeda kovoti su uždegimu.
- Stimuliuoja smegenų veiklą
- Mažina oksidacinį stresą
- Palaiko širdies sveikatą
Antioksidantų kiekį kavoje lemia rūšis, skrudinimo metas ir trukmė. Pastebėta, kad vidutinio skrudinimo pupelės, bręstant apie tris minutes, išlaiko daugiausia antioksidantų.
Cinamonas
Cinamonas pasižymi polifenoliais ir cinamono rūgštimi, kurie mažina uždegimą ir neutralizuoja laisvuosius radikalus. Kiti šiame prieskonyje esantys junginiai padeda palaikyti gerą cukraus kiekio kontrolę, širdies bei imuniteto funkcijas.
- Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
- Naudingas širdžiai
- Stiprina imuninį atsaką
Nauji tyrimai rodo, kad vartojant cinamono papildus, galima padidinti antioksidacinį aktyvumą ir sumažinti uždegimą organizme.
Žalioji arbata
Žalioji arbata žinoma dėl gausybės polifenolių ir katechinų, kurie dar stipresni nei šilauogėse randami antioksidantai. Šie junginiai pasižymi priešuždegiminėmis ir galimomis apsauginėmis savybėmis nuo vėžio.
- Stiprina kraujagyslių sistemą
- Skatina geresnį virškinimą
- Mažina odos uždegimus
- Teigiamai veikia burnos sveikatą
Verta žinoti, kad pieno įdėjimas į žaliosios arbatos puodelį gali susilpninti jos antioksidacinį poveikį.
Granatai
Granatai ir jų sultys gausūs polifenolių, antocianinų, punikalaginų ir elagotaninų – tai stiprūs antioksidantai, padedantys apsisaugoti nuo ląstelių pažeidimų. Saugo smegenų veiklą, padeda išvengti kai kurių lėtinių ligų, stiprina odos ir virškinimo sistemą. Granatuose antioksidantų randama daugiau nei šilauogėse.
Kodėl verta valgyti daugiau antioksidantų?
Antioksidantai yra būtini neutralizuojant laisvuosius radikalus – nestabilius junginius, kurie gali kenkti mūsų ląstelėms. Riešutai, uogos, žalios lapinės daržovės – visa tai yra puikūs antioksidantų šaltiniai, palaikantys gerą savijautą ir lėtindami senėjimo procesus.
Pagrindiniai patarimai
- Šilauogės pasižymi dideliu antioksidantų kiekiu, tačiau tokių produktų kaip graikiniai riešutai, žalioji arbata, pekanai, goji uogos, juodasis šokoladas, čija sėklos ar granatai antioksidantų yra net daugiau.
- Rinkitės įvairius antioksidantų turinčius produktus, kad mažintumėte uždegimą, saugotumėte ląsteles ir sumažintumėte lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ar diabetas, riziką.
- Didelių pokyčių mityboje nerekomenduojama daryti savarankiškai, ypač turint sveikatos sutrikimų arba vartojant vaistus – prieš tai verta pasitarti su gydytoju.