6 itin perdirbti maisto produktai, kurių reikėtų vengti norint numesti svorio

Sužinosite
Kalbant apie perdirbtą maistą, nereikia visiškai atsisakyti visko, kas yra patobulinta gamykloje. Yra daugybė sveikų produktų – pavyzdžiui, natūralus jogurtas, konservuotos pupelės ar viso grūdo duona, – kurie vis tiek priskiriami perdirbtam maistui.
Tačiau dalis labai stipriai perdirbtų produktų gaminami naudojant sudėtingas technologijas. Juose dažnai atsiranda ingredientų, kurių tikriausiai neturėtumėte savo virtuvėje: įvairūs emulsikliai, kvapiųjų medžiagų stiprikliai, konservantai, sintetiniai dažikliai ar kvapiosios medžiagos.
Jeigu svarstote apie sveikesnę mitybą ar norite palaikyti sveiką svorį, verta riboti šiuos itin stipriai perdirbtus produktus. Štai šešios produktų grupės, kurias rekomenduojama vartoti saikingai.
Gėrimai su pridėtiniu cukrumi
Saldūs gazuoti gėrimai, pasaldinti kavos ar energetiniai gėrimai yra geras pavyzdys, kaip paprasti gėrimai gali tapti itin stipriai perdirbtu produktu. Juose gali būti dirbtinių saldiklių, skonio stipriklių, nemažai įvairių priedų ir konservantų.
Vos viena skardinė saldaus gazuoto gėrimo gali turėti apie 150 kcal ir 40 gramų cukraus. Pastovus tokių gėrimų vartojimas gali reikšmingai padidinti suvartojamų kalorijų kiekį. Užuot rinkęsi saldžius gėrimus, galima išbandyti natūraliai pagardintą gazuotą vandenį, vandenį su šviežiais vaisiais arba nesaldintą ar lengvai saldintą arbatą.
Stipriai perdirbta mėsa
Dešros, dešrelės, rūkytos mėsos, vytinti kumpiai ar sumuštinių dešros išsiskiria tuo, kad jas apdorojant naudojamos tokios technologijos kaip sūdymas, rūkymas, brandinimas arba pridėtiniai konservantai. Dėl to jos ilgiau išsilaiko, tačiau dažnai būna itin kaloringos, sūrios ir riebios.
Pavyzdžiui, viena dešrainio porcija su bandelėmis gali siekti daugiau nei 300 kcal ir net 19 gramų riebalų. Norint pasirinkti sveikesnį baltymų šaltinį, galima rinktis:
- 140 g konservuoto tuno ar lašišos – 120 kcal, 5 g riebalų
- 110 g keptos vištienos – 200 kcal, 6 g riebalų
- 2 virtus kiaušinius – 143 kcal, 10 g riebalų
Šaldyti paruošti patiekalai
Šiuolaikinis gyvenimo tempas skatina rinktis greitai paruošiamą maistą, tad šaldyti gatavi produktai dažnai tampa išsigelbėjimu. Tačiau tokiuose patiekaluose dažnai būna daug priedų: emulsiklių, skonio stipriklių, konservantų, gausu druskos ir sočiųjų riebalų.
Skaitydami sudėtį, galite pastebėti, kad vienos porcijos kalorijų kiekis gali svyruoti nuo 350 iki 500 ir daugiau kcal, priklausomai nuo patiekalo sudėties bei riebalų ar druskos kiekio. Renkantis maistą, verta ieškoti patiekalų su liesa mėsa, pilno grūdo produktais ir daržovėmis, o jei turite laiko – pasiruošti daugiau sveiko maisto ir užšaldyti jį patys.
Traškūs užkandžiai: traškučiai, krekeriai
Traškučiai, krekeriai, trapučiai bei kiti traškūs užkandžiai – dar viena grupė produktų, kuri irgi dažnai labai stipriai apdorota. Juose gali būti ne tik daug riebalų ir druskos, bet ir įvairių priedų, skonio stipriklių ar dirbtinių kvapiklių.
Nors tokie užkandžiai gali atrodyti nekalti, jie pasižymi nemaža energine verte. Pavyzdžiui, maždaug 11 bulvių traškučių porcijoje yra apie 160 kcal ir 10 g riebalų. Tačiau dažnai vien ta porcija neapsiribojama. Jei ieškote sveikesnių alternatyvų traškiems užkandžiams, išbandykite:
- ¼ puodelio keptų avinžirnių – 130 kcal, 3 g riebalų
- ¼ puodelio riešutų ar sėklų – 160 kcal, 14 g riebalų
- 3 puodelius spragintų kukurūzų – 100 kcal, 1 g riebalų
- 1 didelį ryžių traputį – 35 kcal, 0 g riebalų
Supakuoti desertai: sausainiai, pyragaičiai
Pramoniniu būdu gaminami saldumynai – pyragėliai, sausainiai, įvairūs keksiukai – dažniausiai gaminami iš baltų miltų, naudojant pridėtinius cukrus, skonių ir spalvų stipriklius, konservantus.
Juose daug cukraus, riebalų ir druskos, kad skonis būtų patrauklesnis. Pavyzdžiui, trijų sausainių porcija gali turėti apie 160 kcal ir 14 g cukraus. Nepaisant to, visiškai atsisakyti saldumynų nereikia – svarbu mėgautis jais saikingai.
Vietoje labai apdorotų saldumynų galima rinktis šiek tiek natūralesnius užkandžius:
- 28 g tamsiojo šokolado – 160 kcal, 8 g riebalų
- ½ puodelio vaisių šokolade – 133 kcal, 6 g riebalų
- ½ puodelio vaisių su šaukštu riešutų sviesto – 150 kcal, 8 g riebalų
Granolos batonėliai
Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo sveiki, dauguma granolos batonėlių yra labai stipriai perdirbti. Juose dažnai gausu saldiklių, emulsiklių, konservantų ar rafinuotų grūdų. Kai kurie batonėliai turi daugiau nei 15 g cukraus vienoje porcijoje.
Renkantis šį užkandį, verta perskaityti etiketę ir ieškoti batonėlių su:
- natūraliais ingredientais, kaip riešutai, sėklos, avižos
- mažiau nei 10 g cukraus
- bent 3 g skaidulų
- bent 5 g baltymų
Pusiausvyra kiekviename valgymyje
Nėra vieno produkto, kuris nulemtų sėkmingą ar nesėkmingą svorio pokytį. Visi maisto produktai gali derėti subalansuotoje mityboje. Svarbiausia – didžiąją dalį raciono skirti natūraliam, vertingam maistui, tačiau leisti sau nesijaudinti dėl mėgiamų užkandžių ar desertų.
Sumažinus itin stipriai perdirbto maisto vartojimą ir dažniau renkantis daugiau maistinių medžiagų turinčius produktus, daug lengviau pasiekti sveiką, ilgalaikę pusiausvyrą mityboje bei priartėti prie norimos savijautos ir svorio.













