Ar galima valgyti kiaušinius sergant diabetu?

0
6

Kiaušiniai neretai laikomi vertingu baltymų šaltiniu žmonėms, sergantiems diabetu. Tiesa, moksliniai tyrimai vis dar nesutaria, ar dažnas kiaušinių vartojimas gali didinti diabeto riziką – didžiausia diskusija kyla dėl juose esančio cholesterolio kiekio. Visgi, kaip rodo naujausios įžvalgos, maiste esantis cholesterolis nėra toks pavojingas, kaip seniau buvo manoma.

Kiaušinių nauda organizmui

Kiaušiniuose gausu ne tik baltymų – jie taip pat turi vitaminų bei mineralų, naudingų kasdieninei sveikatai. Vartodami kiaušinius, gaunaime:

  • Vitaminą A
  • Vitaminą D
  • Antioksidantų
  • Kaliu
  • Biotiną

Šios maistinės medžiagos prisideda ne tik prie stipresnės organizmo apsaugos nuo laisvųjų radikalų, bet ir gerina smegenų veiklą, regėjimą, stiprina imunitetą, padeda tinkamai funkcionuoti plaučiams ir inkstams.

Kiaušiniai ir gliukozės kontrolė

Mokslininkai pastebėjo, kad pusryčiaujantiems diabetu sergantiems žmonėms kiaušiniai gali padėti išlaikyti pastovesnį cukraus kiekį kraujyje visos dienos metu. Taip pat nustatyta, kad renkantis kiaušinius vietoje perdirbtų angliavandenių, gliukozės svyravimai per parą tampa mažesni – ypač, jei mėgstame liesą baltymą derinti su mažesniu angliavandenių kiekiu.

Kiaušinių cholesterolis ir mityba

Ilgą laiką buvo patariama riboti kiaušinių kiekį dėl juose esančio cholesterolio – viename dideliame kiaušinyje jo yra apie 186 mg, dauguma – trynyje. Tačiau dabar žinoma, kad paties cholesterolio maiste poveikis kraujo cholesteroliui nėra toks didelis, kaip anksčiau manyta.

Lemiamą reikšmę širdies ir kraujagyslių ligoms dažniau turi suvartojamų riebalų ir angliavandenių derinys. Žymiai svarbiau už griežtą cholesterolio ribojimą – visas mitybos modelis, pagrįstas nesmulkintais grūdais, daržovėmis, vaisiais, liesais baltymais ir riešutais. Toks valgymo planas natūraliai sumažina cholesterolio kiekį maiste.

Diabetu sergantys žmonės gali skanauti kiaušinių saikingai – ypač vertingos jiems yra baltyminės dalys, nes tryniuose susikaupia didžioji dalis cholesterolio.

Kaip saugiai įtraukti kiaušinius į meniu

Kiaušinių baltymai – vertinga maistinė medžiaga, kurios poveikis ypač reikalingas diabetikams. Baltymai padeda lėtinti gliukozės pasisavinimą ir kartu su kitomis maistinėmis medžiagomis gali padėti palaikyti insulino veiklą bei mažinti ligos komplikacijų tikimybę.

Lygiai taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, ką dar dedate į savo pusryčių lėkštę. Geriau kiaušinius valgyti ne su riebiais šoniniais ar dešromis, o pavyzdžiui, su pilno grūdo bandele ar šviežiais vaisiais. Paprasti patiekalai – pavyzdžiui, virti kiaušiniai su obuoliu ar kiaušinienė su rupia duona – padės išnaudoti kiaušinių naudą neapsunkinant savijautos.

Komentarų sekcija išjungta.