Ar obuolys per dieną padeda išlaikyti normalų cholesterolio lygį?

Greičiausiai esate girdėję posakį, kad obuolys per dieną gali padėti rečiau lankytis pas gydytoją. Vis dėlto pastaraisiais metais tyrimai atskleidžia, kad reguliarus obuolių vartojimas gali būti naudingas ir jūsų širdžiai. Šis vaisius yra lengvai pasiekiamas, o jo sudėtyje gausu žmogui svarbių vitaminų bei mineralų.
Kuo obuoliai ypatingi?
Obuoliai išsiskiria ne tik vitaminų gausa – juose randama daug skaidulų bei polifenolių. Šios medžiagos teigiamai veikia cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, obuoliai, kaip ir daugelis kitų vaisių, siejasi su geresne virškinimo sistemos būkle, o reguliarus jų vartojimas gali mažinti tam tikrų vėžio rūšių riziką.
Obuoliai ir cholesterolio kiekis
Nors medicininių tyrimų apie obuolių įtaką cholesterolio kiekiui dar nėra daug, kai kurie nagrinėjo ne pačius obuolius, o jų naudingas sudėtines dalis: pektiną, polifenolius, augalinius sterolius, tirpias skaidulas. Didžioji dalis šių eksperimentų atlikta su gyvūnais, žmonių įtrauktų tyrimų – mažiau.
Tyrimai su žiurkėmis parodė: skaidulų kiekis, esantis maždaug dviejuose vidutinio dydžio obuoliuose, gali sumažinti bendrą cholesterolį iki 10 procentų ir tuo pačiu padidinti „gerojo“ (DTL) cholesterolio lygį iki 10 procentų.
Tuo tarpu žmonių tiriamųjų grupėse, vartojant iki dviejų ar trijų obuolių per dieną, užfiksuotas bendrojo cholesterolio sumažėjimas 5–13 procentų. „Blogojo“ (MTL) cholesterolio kiekis sumažėjo bent 7 procentais, o „gerojo“ cholesterolio padaugėjo iki 12 procentų. Svarbiausios teigiamą poveikį darančios medžiagos buvo pektinas ir polifenoliai.
Dar keli tyrimai parodė, kad obuoliuose esantys polifenoliai gali slopinti MTL cholesterolio oksidaciją – šis procesas laikomas viena iš aterosklerozės atsiradimo priežasčių.
Tačiau, nors kai kurie tyrimai įžvelgė naudą valgyti daugiau obuolių, kiti reikšmingų skirtumų tarp įprastos dietos ir dietos su papildomais obuoliais nerado.
Ką verta prisiminti?
Nors norint pastebėti apčiuopiamą cholesterolio lygio pokytį tektų suvalgyti po du ar tris obuolius kasdien, šis vaisius vis tiek rekomenduojamas tiems, kas rūpinasi širdies ir kraujagyslių sveikata. Obuoliai natūraliai turi mažai riebalų, taip pat yra vertingas skaidulų bei polifenolių šaltinis. Maksimalią naudą pajusite valgydami visą obuolį su odele, nes būtent jo žievelėje gausu tirpių skaidulų, pektino ir kitų sveikatai naudingų junginių.













