Glitimui atspari dieta, bet simptomai išlieka?

Sužinosite
Nors atrodo paprasta – išgirdus celiakijos ar neceliakinio jautrumo glitimui diagnozę, tereikia atsisakyti glitimo ir visos problemos išnyks – realybė dažnai yra kitokia. Net griežtai vengiant glitimo, daugeliui žmonių simptomai nesitraukia. Tyrimai ir žmonių patirtys rodo, jog su besitęsiančiais pilvo ar virškinimo sutrikimais susiduria net puse sergančiųjų celiakija ar jautrumu glitimui.
Kodėl taip sunku visiškai išvengti glitimo?
Viena priežasčių – glitimas slepiasi daugelyje maisto produktų ir net kvėpuojant mažiausiais kiekiais jo gali pakakti sukelti nemalonius pojūčius. Glitimo aptinkama ne tik akivaizdžiuose šaltiniuose – jo gali būti ir netikėtuose produktuose, tarkime, kai kuriuose vaistuose, mėsos gaminiuose ar net šokolado plytelėse. Be to, ingredientų sąraše kartais nematyti, kad maiste yra glitimo pėdsakų, tad pasikliauti vien užrašais „be glitimo“ – neužtenka.
Ypač dažnai glitimo rasta grūdų „be glitimo“ produktuose. Tyrimai parodė, kad kai kurie „be glitimo“ grūdų gaminiai buvo užteršti glitimu nuo vos pastebimų kiekių iki tokių, kurie jau stipriai pažeidžia žarnyną. Atsiranda net idėjų, kad specialūs preparatai, mažinantys kryžminės glitimo taršos poveikį, galėtų padėti sergantiems tiems, kurių simptomai neišnyksta net laikantis dietos.
Kiek žmonių susiduria su nuolatiniais simptomais?
Tikslaus skaičiaus nėra, tačiau medicininėje literatūroje užsimenama, jog net ir po daugelio metų be glitimo dietos simpatijos vis dar kamuoja didelę dalį sergančiųjų celiakija. Viename ilgai trukusiame tyrime net 60% sergančiųjų vis dar neretai skundėsi virškinimo sutrikimais: nuo pilvo skausmo iki rūgštingumo ar vidurių užkietėjimo. Palyginimui, bendroje populiacijoje tokių simptomų patiria maždaug 29%. Dažniau prastesnė savijauta vargina moteris.
Kito tyrimo duomenimis, daugiau nei penktadaliui celiakija sergančiųjų simptomai buvo tokie stiprūs, kad buvo įtariamas dirgliosios žarnos sindromas (DŽS). Tokie žmonės dažniau neatidžiai laikėsi dietos arba patirdavo psichologinių sunkumų. Pastebėta, jog moterys šioje grupėje dažnesnės. Be to, apklausa atskleidė, kad tie, kurių simptomai atitiko DŽS kriterijus, linkę turėti ir daugiau nerimo ar depresijos požymių.
Dar viename stebėjime, atliktame Londono ligoninėje, iš šimto pacientų, kuriems buvo įtariama sunkiai valdoma celiakija, 45% nesugebėjo visiškai išvengti glitimo: dalis to nesuvokė ir valgė neįtardami, kiti vis tiek kartais sąmoningai pažeisdavo mitybos taisykles.
Didžiajai daliai celiakija sergančiųjų simptomai išlieka net laikantis dietos, ir jie apima įvairius kasdien gyvenimą apsunkinančius negalavimus. Tarp dažniausių: pilvo pūtimas, skausmas, silpnumas, galvos skausmai, viduriavimas ar užkietėjimas, odos bėrimai ir miglota savijauta. Net devyni iš dešimties sergančiųjų teigė, kad bent vieną savaitės dieną jaučia kokius nors simptomus, o beveik pusė išvardino net 5–10 skirtingų negalavimų per savaitę.
Ką daryti, jei simptomai nemažėja?
Pirmiausia verta pasitarti su gydytoju, kad būtų tiksliai nustatyta diagnozė. Įrodyta, kad dalis žmonių, kuriems būna nenykstantys simptomai, išvis neturi celiakijos – jiems būna nustatyta kita arba papildoma būklė. Svarbu ir tai, kad net jei diagnozuota jautrumas glitimui (be celiakijos), gydymas išlieka tas pats – visiškas glitimo vengimas.
Jei žinoma, kad glitimas – pagrindinė problema, laikas kruopščiai peržiūrėti savo valgiaraštį. Reikėtų atidžiai patikrinti visus vartojamus produktus, ypač tuos, kurie pažymėti kaip „be glitimo“ – jie vis tiek gali būti užteršti. Daug glitimo galimai randa žmonės, valgytojai dažnesnius restoranuose, svarbu ir tai, kad grūdinių „be glitimo“ produktų etiketėse paminėtas leidžiamas glitimo kiekis. Kai kuriems gali prireikti rinktis tik sertifikuotus gaminius arba papildomai atsisakyti grūdų.
Kartais problemų kelia ir kiti maisto produktai
- Be glitimo, neretai pasitaiko netolerancija laktozei ar specifinė reakcija į sojų bei kukurūzų produktus.
- Vis dėlto daugeliui užtenka iš raciono pašalinti net mažiausius glitimo kiekius, ir savijauta pastebimai pagerėja.
Pagalbos ieškokite pas specialistus
- Jei išbandėte visas išvardytas priemones, tačiau simptomai vis dar kamuoja, verta pasikonsultuoti su dietologu ar mitybos specialistu, išmanančiu glitimo netoleravimą.
- Specialistas gali atkreipti dėmesį į galimus užterštumo šaltinius, pvz., kai namuose naudojami tie patys indai ar virtuvės įrankiai, maistas ruoštas bendroje erdvėje, taip pat užterštumas darbo vietoje.
Svarbiausia – nebijokite maisto. Net su diagnoze galima susikurti įvairų, pilnavertį racioną, kuris padės pamiršti nemalonius pojūčius ir mėgautis gyvenimu be glitimo.














