Mėlynės: ar jos gali padėti sumažinti cholesterolį?

0
1

Šilauogės tapo daugybės patiekalų dalimi: jas dedame į keksiukus, glotnučius ar net blynus. Dėl to verta pasidžiaugti – šios uogos laikomos vienomis vertingiausių mūsų mityboje.

Mitybinė vertė ir sudėtis

Šilauogių nauda slypi jų sudėtyje. Kiekviena šių uogų rūšis pasižymi skirtingais kiekiais naudingų medžiagų, tokių kaip antocianinai, polifenoliai, vitaminai ir fitosteroliai. Didžiausias dėmesys dažniausiai skiriamas jų antioksidacinėms savybėms, tačiau tyrimai taip pat domisi šilauogių potencialu rūpinantis kitomis sveikatos sritimis.

Poveikis cholesterolio kiekiui

Ar šilauogės iš tikrųjų daro įtaką cholesterolio ar trigliceridų kiekiui kraujyje? Mokslinių tyrimų šioje srityje kol kas nedaug, dauguma jų buvo atlikti su gyvūnais – dažniausiai su pelėmis ir kiaulėmis. Jų mitybą papildžius šilauogėmis (apie 4 proc. paros raciono), po aštuonių savaičių bendrojo cholesterolio kiekis sumažėjo mažiausiai 8 proc., o „blogasis“ LDL – net iki 15 proc.

Žmonių tyrimų – ypač su sveikais savanoriais ir turinčiais medžiagų apykaitos sutrikimų – atlikta labai mažai. Nors didelių pokyčių cholesterolio lygyje neužfiksuota, vieno tyrimo metu pastebėta, kad didelis kiekis (iki litro) liofilizuotų ir šviežių šilauogių mišinys žymiai sumažino oksiduoto LDL kiekį – net 28 proc. Oksiduotas LDL siejamas su aterosklerozės rizika.

Šilauogių sudėtinės dalys, naudingos širdžiai

Nors tyrimų apie šilauogių sukeltus cholesterolio pokyčius dar stinga, jose gausu vertingų medžiagų, kurios, kaip įrodyta, teigiamai veikia širdies bei kraujagyslių sveikatą.

  • Pterostilbenas – šis junginys šilauogėse aktyvina PPAR-alfa baltymą, kuris mažina riebalų kiekį kraujyje ir veikia panašiai kaip kai kurie vaistai nuo dislipidemijos.
  • Antocianinai – pigmentai, suteikiantys šilauogėms sodrią mėlynai violetinę spalvą, lėtina LDL oksidaciją.
  • Maistinės skaidulos – šilauogės, kaip ir kiti vaisiai, yra puikus ląstelienos šaltinis, kuris padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį.
  • Fitosteroliai – natūralios medžiagos, kurių gausu šilauogėse, gali mažinti LDL kiekį organizme.
  • Resveratrolis – šis junginys, esantis šilauogėse, gali mažinti lipidų kiekį paveikdamas tam tikrus organizmo baltymus, susijusius su cholesterolio reguliavimu.

Kam tinka šilauogės?

Nors mokslininkai dar nesutaria, ar šilauogės efektyviai mažina cholesterolį bei trigliceridus, šias uogas verta įtraukti į racioną. Jos pasižymi didele nauda – gausu skaidulų ir fitosterolių, menkai prisideda prie sočiųjų riebalų kiekio, tad puikiai tinka cholesterolio kontrolei.

Kaip įtraukti šilauoges į kasdienę mitybą

  • Įmaišykite šilauogių į mėgstamą glotnutį.
  • Valgykite jas grynas kaip sveiką užkandį.
  • Apibarstykite šilauogėmis košę ar natūralų jogurtą pusryčiams.
  • Naudokite kaip padažą arba ingredientą neriebiuose desertuose.

Jei šilauogių skonis jums nepriimtinas, galimi ir papildai su šilauogių ekstraktais. Prieš vartojant tokius papildus pasitarkite su gydytoju, nes jie gali turėti papildomų sudedamųjų dalių, kurios galėtų sąveikauti su kitais vartojamais vaistais ar turimomis ligomis.

Komentarų sekcija išjungta.