Populiariausių Helovino saldainių alergenų sudėtis

0
8

Helovinas neatsiejamas nuo smagių vaikų išdaigų – visi puošiasi netikėtais, juokingais ar šiurpiais kostiumais, namai virsta vorų, moliūgų ar iš žemės besiveržiančių kaulų karalija, o saldumynų gausa pranoksta bet kurią kitą metų dieną. Tačiau ši linksma šventė vaikams, sergantiems maisto alergijomis, pateikia ir specifinių iššūkių.

Maisto alergijų turintiems vaikams Helovinas gali atrodyti taip pat viliojantis, tačiau kartu su juo atsiranda papildomų rūpesčių. Padidėja tikimybė netyčia suvalgyti alergenų arba susidurti su kryžmine tarša. Todėl norint mėgautis šventės džiaugsmais, būtina elgtis atsargiai – alergiškų vaikų tėvams šis laikotarpis neretai tampa galvosūkiu.

Tėvams reikia tapti tikrais detektyvais: kruopščiai patikrinti saldumynų sudėtį, ieškoti pieno, kiaušinių, sojų, kviečių ir kitų pavojingų ingredientų. Kad Helovinas keltų kuo mažiau nerimo, svarbu saldumynus atskirti į tinkamus ir saugiai vartojamus, nuosekliai stebėti, kas dedasi saldainių rinkinyje.

Dažniausi maisto alergenai saldumynuose

Dauguma sunkių maisto alergijų kyla dėl tam tikrų baltymų devyniuose dažniausiai alergiją sukeliančiuose produktuose:

  • Pienas
  • Soja
  • Kiaušiniai
  • Kviečiai
  • Žemės riešutai
  • Medžių riešutai
  • Žuvis
  • Vėžiagyviai
  • Sezamas

Kaip pasirinkti saugų saldainį

Norint apriboti rizikas, pravartu žinoti, kokių ingredientų būna šventiniuose saldainiuose. Būtina išstudijuoti sudėtį, nes prekių ženklai naudoja skirtingus receptus, o mini saldainių sudėtis gali skirtis nuo įprastų dydžių. Svarbu skaityti etiketes ant didesnių pakuočių, apie galimą kryžminę taršą ar saldainių gamybą kartu su alergenais įspėjama būtent ten.

Visada pasitikrinkite sudėtį kiekvieno gamintojo svetainėje ar ant pakuotės. Ingredientai gali būti pakeisti be išankstinio perspėjimo, todėl verta kiekvieną kartą įsiskaityti iš naujo. Šventiniu metu labai populiaru dalintis miniatiūriniais saldumynais, tačiau ant atskirų mažų pakuočių sudedamųjų dalių dažniausiai nerasite – šią informaciją reikėtų rasti ant pagrindinės arba didelės pakuotės.

Ką reikia žinoti apie maisto dažiklius

Nuo 2025 m. sausio mėnesio buvo uždraustas dažiklis Red 3 (dar žinomas kaip eritrozinas arba Red Dye No. 3), nes tyrimai parodė, kad didelės dozės sukėlė vėžinius susirgimus laboratoriniams žiurkėnams. Gamintojai privalo iki 2027 metų pašalinti šį dažiklį iš savo gaminių receptų. Šiuo metu nėra patikimų duomenų, kad jis turi įtakos žmonių ar kitų gyvūnų sveikatai, išskyrus žiurkes.

Komentarų sekcija išjungta.