10 maisto papildų, galinčių natūraliai padėti sumažinti aukštą kraujospūdį

0
17

Aukštas kraujospūdis – dažna sveikatos problema, kuriai dažniausiai skiriami vaistai. Vis dėlto, daugelis žmonių ieško papildomų, natūralesnių būdų savo širdies sveikatai palaikyti. Maisto papildai ir žolelės tampa vis populiaresniu pasirinkimu, siekiant Širdžiai palankių rezultatų.

Natūralūs pasirinkimai kraujospūdžio kontrolei

Kai kurie papildai ir maistinės medžiagos mokslinių tyrimų duomenimis gali padėti sumažinti kraujospūdį. Pateikiame pagrindines medžiagas, kurios dažnai minimos kaip naudingos širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Kalcis

Kalcis žinomas kaip kaulų stiprintojas, tačiau jis būtinas ir tinkamai nervų bei raumenų, tarp jų – ir širdies bei kraujagyslių, veiklai. Kalcio trūkumas gali būti susijęs su padidėjusiu kraujospūdžiu. Tyrimai rodo, kad asmenys, gaunantys daugiau kalcio, vidutiniškai gali tikėtis sumažinti sistolinį (aukštąjį) kraujospūdį maždaug 2,5 mm Hg.

Suaugusieji paprastai turėtų per dieną gauti apie 1300 mg kalcio su maistu ar, jei reikia, papildais. Kalcio šaltiniai:

  • Pienas ir jo produktai (varškė, jogurtas, sūris)
  • Žuvis – pavyzdžiui, sardinės ir lašiša
  • Tamsiai žalios lapinės daržovės, tokios kaip lapinis kopūstas ar garžiai kopūstai

Kofermentas Q10 (CoQ10)

Ši medžiaga natūraliai randama beveik kiekvienoje mūsų kūno ląstelėje ir dalyvauja energijos gamyboje. Be to, CoQ10 svarbus normaliam širdies darbui.

Tyrimų apžvalgos leidžia manyti, kad reguliariai vartojant CoQ10, sistolinis kraujospūdis gali sumažėti apie 3 mm Hg. Šio papildo poveikis dažniausiai būna švelnus.

Žuvų taukai

Žuvų taukuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios naudingos ne tik širdžiai, bet ir smegenims. Nors tyrimų rezultatai įvairūs, yra duomenų, jog papildai su 3 gramais omega-3 riebalų rūgščių gali sumažinti kraujospūdį daugiau nei 2,6 mm Hg.

Natūralių omega-3 šaltinių rasite:

  • Tunoje
  • Skumbrėje
  • Sardinėse
  • Lašišoje
  • Kodniuose

Česnakai

Gausu įrodymų, kad reguliariai vartojant česnakus, galima pastebimai sumažinti kraujospūdį. Vienoje 2020 m. apžvalgoje nustatyta, kad vartojant česnako papildus, sistolinis kraujospūdis gali sumažėti net 8 mm Hg.

Česnakai vartojami įvairiais pavidalais:

  • Žali česnakai
  • Česnako milteliai
  • Česnako ekstraktai arba kapsulės

Imbieras

Imbierio šaknis nuo seno naudojama įvairioms negalavimams malšinti, įskaitant pykinimą ar menstruacijų skausmus. Naujesni tyrimai rodo, kad imbiero papildai gali sumažinti sistolinį kraujospūdį apie 6,4 mm Hg, o diastolinį – apie 2,1 mm Hg.

Imbieras yra šviežias, džiovintas, sumaltas į miltelius ar kristalizuotas, taip pat randamas papildų arba ekstraktų forma.

Žalioji arbata

Azijos šalyse žalioji arbata nuo seno naudojama kaip gydomoji priemonė, daugiausia dėl stiprių antioksidantų savybių. Kai kurie tyrimai rodo, jog vartojant žaliąją arbatą nuolat, galima sumažinti sistolinį kraujospūdį apie 1,2 mm Hg.

Šią arbatą galima rinktis gėrimo arba papildo pavidalu. Tačiau kai kuriems žmonėms reikia būti atsargiems su žaliosios arbatos ekstraktais.

L-argininas

L-argininas – tai aminorūgštis, reikalinga azoto oksido gamybai. Azoto oksidas plečia kraujagysles, todėl kraujospūdis mažėja. Tyrimai rodo, kad L-arginino papildai gali sumažinti sistolinį kraujospūdį 2,2–5,4 mm Hg, o diastolinį – 2,7–3,1 mm Hg.

Magnis

Tarkime, kad trūksta magnio – labai tikėtina, kad kraujospūdis bus didesnis nei įprasta. Nors tyrimų išvados skiriasi, yra duomenų, kad papildomas magnis galėtų šiek tiek sumažinti sistolinį kraujospūdį – vidutiniškai maždaug 2 mm Hg.

Geriausi magnio šaltiniai:

  • Tamsiai žalios lapinės daržovės (pavyzdžiui, špinatai ar lapinis kopūstas)
  • Džiovinti abrikosai
  • Avokadai
  • Ankštiniai augalai ir riešutai
  • Tofu

Kalis

Kalis svarbus širdies ir raumenų darbui, o jo papildai ar didesnis kiekis maiste taip pat gali padėti sumažinti kraujospūdį. Tyrimai nurodo, kad dienos norma tarp 3 500 ir 5 000 mg kalio gali sumažinti sistolinį kraujospūdį 4–5 mm Hg.

Geri kalio šaltiniai:

  • Avokadai
  • Brokoliai
  • Džiovinti abrikosai
  • Bulvės ir batatai
  • Pomidorai

Vitaminas D

Neretai nustatoma, kad žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį, trūksta vitamino D. Tyrimų rezultatai rodo, kad geresnis vitamino D kiekis kraujyje susijęs su mažesne hipertenzijos rizika – apie 30% mažesnė rizika, palyginti su tais, kurių vitamino D lygis žemas.

Maisto šaltiniai, praturtinti vitaminu D:

  • Pieno produktai (pienas, jogurtas)
  • Riebios žuvys (sardinės, jūrų kardžuvės)
  • Apelsinų sultys su pridėtu vitaminu D
  • Sojų ar avižų gėrimas su vitaminu D
  • Jautienos kepenys

Kurie papildai gali padidinti kraujospūdį?

Ne visi augaliniai ar maistiniai papildai palankūs kraujospūdžiui. Kai kurios medžiagos gali priešingai – didinti kraujospūdį ar skatinti jo svyravimus, todėl jeigu turite polinkį didesniam kraujospūdžiui, jų vartojimą patariama riboti ar visiškai atsisakyti:

  • Arnika
  • Karčioji apelsino žievelė
  • Kofeinas
  • Efedra
  • Guarana
  • Saldišaknė (glicirizė)
  • Papratėjusi jonažolė

Naudinga žinoti prieš vartojant papildus

Nors papildai gali būti pagelbėti kraujospūdžio kontrolei, jie negali pakeisti visaverčios mitybos, aktyvaus gyvenimo būdo ir gydytojo paskirtų vaistų. Nė vienas natūralus papildas nėra pripažintas kaip vienintelė ar pagrindinė hipertenzijos gydymo priemonė.

Prieš pradedant vartoti bet kokius papildus, svarbu pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Kai kurios medžiagos gali netikti dėl kitų vartojamų vaistų ar sveikatos būklės.

Renkantis papildus, galima atkreipti dėmesį į jų kokybės ženklus ar gamintojų patikimumą, nes ne visi produktai būna tokios sudėties, kaip nurodyta etiketėje.

Pagrindinės žinutės

  • Apibrėžtos maisto papildų ir žolelių rūšys (pvz., kalcis, kofermentas Q10, žuvų taukai, česnakai, imbieras, žalioji arbata, L-argininas, magnis, kalis, vitaminas D), galinčios padėti palaikyti normalų kraujospūdį.
  • Vis dėlto, jie turėtų būti tik papildymas visapusei sveikatos priežiūrai, o ne pakeisti gydymą.
  • Kai kurie papildai gali sąveikauti su vaistais arba sukelti tam tikrų sveikatos problemų, todėl kiekvienu atveju verta pasitarti su specialistu.

Komentarų sekcija išjungta.