Geriausi ir blogiausi dantų pastos ingredientai

0
710
Moteris tepanti dantų pastą ant dantų šepetėlio

Yra daugybė priežasčių gaminti savo dantų pastą. Viena iš to priežasčių, kad daugumoje komercinių dantų pastų yra toksiškų ingredientų, kurie kenkia jūsų sveikatai. Nepamirškite, kad didelis fluoro kiekis dantų pastų gali turėti perteklių ir tai yra nuodinga. Šiandien aptarsime geriausius ingredientus, kurios naudojant galite pasigaminti savo dantų pastą ir kurių turėtumėte vengti.

Juokinga, kiek žmonių matau perkančius tik ekologiškus, netoksiškus apsauginius kremus nuo saulės, bet nieko negalvoja, kad kasdien naudotų mėlyną, putojančią dantų pastą. Tačiau net jei planuojate pasidaryti dantų pastą savo rankomis, tai nereiškia, kad negalite pakenkti dantims. Mačiau daugybę „pasidaryk pats“ dantų pastos receptų, kurie kenkia emaliui ar net mikrobiomui.

Kodėl verta pasigaminti dantų pastą pačiam?

Daugelyje pagrindinių dantų pastos prekių ženklų yra kenksmingų ar net toksiškų ingredientų, įskaitant:

  • Triklozanas –  pesticido ir hormonų ardytojas.
  • Natrio laurilsulfatas –  daugeliui žmonių sukelia opas.
  • Dirbtiniai dažikliai – susiję su vaikų hiperaktyvumu. Dantų pasta nebūtinai turi būti mėlyna!
  • Fluoras – toksiška prarijus ir net neveikia dantų pastoje.
  • Titano dioksidas –  pridedama, kad dantų pasta būtų balta. Dauguma duomenų rodo, kad jis yra saugus ir nėra absorbuojamas odoje, tačiau dar neradau tyrimo, kuris būtų atliktas, kad būtų galima įvertinti absorbciją burnos audiniuose.
  • Labai abrazyvūs ingredientai –  pažeidžia emalį, todėl dantys tampa jautresni ir labiau linkę į dantenų recesiją bei ertmes. Dantų pasta turi būti šiek tiek abrazyvi – šis grūdėtumas padeda valyti šepetėliu, kad pašalintų danties bioplėvelę.

Glicerinas nėra toksiškas, bet idealiu atveju neturi vietos burnoje, nes tai yra muilas, kuris pašalina natūralią jūsų kūno burnos gleivinę ir palieka plėvelę. Ši plėvelė gali padengti dantis, susimaišydama su bioplėvelės struktūra, o tai gali pakeisti burnos mikrobiomą. Deja, yra beveik nulis dantų pastos be glicerino prekės ženklų. Glicerinas rūpi daug mažiau nei kiti šiame sąraše esantys produktai, nes jo poveikis remineralizacijai yra neutralus arba šiek tiek neigiamas.

Kokius ingredientus naudoti savo gaminamoje pastoje?

  • Kokosų aliejus – gali padėti sustiprinti žarnyno mikrobiomą (atminkite, kad žarnynas prasideda burnoje!) ir natūraliai užkirsti kelią kandidozės atsiradimui burnoje. Yra nedaug įrodymų, kad kokosų aliejus gali padėti sumažinti ertmes sukeliančių bakterijų skaičių – bet kuriuo atveju jis gali padėti tik tol, kol jis nenaudojamas kaip dantų siūlų valymo, šepetėlio ir liežuvio grandymo pakaitalas.
  • Mineraliniai lašai – naudinga, ypač jei geriate atvirkštinio osmoso vandenį, kuris pašalina iš vandens blogus dalykus, bet taip pat pašalina ir gerąsias.
  • Susmulkintų kakavos plunksnos – tikėkite ar ne, ideali „pasidaryk pats” dantų pasta būtų šokoladinė dantų pasta, nes kakavos pupelėse esantys junginiai skatina remineralizaciją geriau nei fluoras (ir, žinoma, daug saugiau). Priklausomai nuo kakavos plunksnų grūdelių dydžio, tai gali būti saugus abrazyvas, skirtas suardyti bioplėvelę – kaip ir malti graikinių riešutų kevalai naudojami papuošalams poliruoti!
  • Bentonito molis -natūralus poliruoklis, kuriame gausu mineralų ir ne per daug abrazyvinis. Jis taip pat yra šarminis, todėl padeda sumažinti burnos rūgštingumą. Nebijokite į burną įsidėti „nešvarumų“ – mums buvo išplautos smegenys, galvojant, kad turime sterilizuoti burną skalavimo skysčiais, kurie pašalina „99% mikrobų“, tačiau gyvybinga dantų sveikata iš tikrųjų yra subalansuotos ekosistemos sukūrimas. bakterijų jūsų burnoje, kuri apsaugo mus nuo ligų ir skatina dantų remineralizaciją. Molis iš tikrųjų naudojamas egzotiškų automobilių valymui ir poliravimui nepažeidžiant apdailos.
  • Ksilitolis – dėl gebėjimo sumažinti ertmę sukeliančių bakterijų kiekį burnoje. Tik nepridėkite per daug, nes tai yra saldiklis – per daug gali perprogramuoti jūsų skonio receptorius taip, kad norėtų per daug saldumo.
  • Kepimo soda – dėl savo šarmingumo. Mūsų dantis ir burną nuolat atakuoja rūgštys dėl valgomo maisto. Šių rūgščių neutralizavimas daržovėmis ir vandeniu yra būtinas norint palaikyti tinkamą pH burnoje, skatinant tinkamas bakterijas ir apsaugoti emalį nuo irimo. Kepimo soda pH yra nuo 9 iki 11 (šarminė), todėl ji padeda neutralizuoti rūgštis, o ne per daug abrazyvuoja dantis.

 

 

Komentarų sekcija išjungta.