Kas nutinka jūsų organizmui, reguliariai vartojant cinamoną

Sužinosite
Cinamonas yra vienas dažniausiai vartojamų prieskonių pasaulyje, vertinamas ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl gausybės galimos naudos sveikatai. Dėl stiprių antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių jis siejamas su širdies, medžiagų apykaitos, virškinamojo trakto, svorio bei imuninės sistemos stiprinimu.
Nauda, paremta moksliniais tyrimais
Padidinta antioksidantų apsauga
Cinamonas pasižymi dideliu antioksidantų kiekiu. Šios medžiagos padeda apsaugoti ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, kuris vadinamas oksidaciniu stresu. Oksidacinis stresas atsiranda, kai organizme sutrinka antioksidantų ir laisvųjų radikalų pusiausvyra, o tai gali didinti lėtinių ligų riziką.
Naujausi tyrimai rodo, kad vartojant cinamoną kaip papildą, organizme padidėja antioksidantų lygis bei sumažėja uždegimas.
Poveikis medžiagų apykaitai ir svoriui
Yra įrodymų, kad cinamonas gali aktyvinti medžiagų apykaitos procesus, ypač šilumos gamybą organizme, kai sudeginamos kalorijos palaikant kūno temperatūrą. Nors šis prieskonis nėra receptas greitam svorio metimui, kai kurių apžvalgų duomenimis, ilgainiui vartojant cinamono papildus galima sumažinti riebalų kiekį, juosmens apimtį ir svorį.
Poveikis virškinimo sistemai
Cinamonas nuo seno naudojamas virškinimui gerinti – žmonės jį vartoja esant virškinimo sutrikimams, pykinimui ar pilvo spazmams. Be to, prieskonis veikia virškinimo fermentus ir lėtina staigų cukraus lygio kraujyje šuolį po valgio. Jis taip pat turi junginių, galinčių skatinti virškinimą.
Kraujo cukraus kontrolė
Tyrimai rodo, kad cinamonas gali pagerinti jautrumą insulinui – hormonui, reguliuojančiam gliukozės kiekį. Todėl reguliarus cinamono vartojimas laikomas naudingu siekiant palaikyti stabilų cukraus lygį ir mažinti lėtinių būklių, tokių kaip 2 tipo diabetas, išsivystymo riziką.
Širdies sveikatos stiprinimas
Prieskonyje esančios antioksidacinės ir priešuždegiminės medžiagos gali daryti teigiamą įtaką širdies veiklai. Reguliarus vartojimas siejamas su sumažėjusiu blogojo cholesterino (MTL), trigliceridų lygiu, sumažėjusiu kraujospūdžiu ir pagerėjusiais kitais kraujo rodikliais. Šie pokyčiai padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę.
Natūrali apsauga nuo infekcijų
Laboratoriniai tyrimai išskiria cinamono poveikį tam tikroms bakterijoms, tarp jų – Salmonella ir Listeria, kurios dažniausiai sukelia apsinuodijimus maistu. Taip pat pastebėta, kad prieskonis neigiamai veikia kai kuriuos grybus bei virusus, sukeliančius kvėpavimo takų infekcijas.
Teigiamas poveikis odos būklei
Dėl galimo poveikio kolageno sintezei, cinamonas naudojamas išoriškai siekiant palaikyti odos elastingumą ir drėgmę. Nors tyrimų šioje srityje nėra daug, manoma, kad prieskonis gali padėti lėčiau senti odai bei palaikyti jos sveiką išvaizdą.
Uždegimo mažinimas
Cinamone esančios medžiagos gali prisidėti prie uždegiminių procesų mažinimo. Kai kurie tyrimai rodo, kad vartojant cinamoną gali sumažėti uždegimas sergant lėtinėmis autoimuninėmis ligomis, tokiomis kaip reumatoidinis artritas.
Poveikis smegenų veiklai
Pradiniai tyrimai leidžia manyti, kad cinamonas gali padėti išlaikyti geresnę kognityvinę funkciją, gerinti atmintį ir mokymosi galimybes. Taip pat buvo pastebėta, kad jis gali turėti įtakos veiksniams, susijusiems su Alzheimerio ligos rizika.
Mėnesinių skausmo mažinimas
Yra duomenų, kad cinamono papildai gali sumažinti mėnesinių metu jaučiamą skausmą ir kartais net sutrumpinti jo trukmę. Šį poveikį lemia prieskonio priešuždegiminės ir galimos raumenis atpalaiduojančios savybės.
Galimi šalutiniai poveikiai ir atsargumo priemonės
Dažniausiai cinamonas yra gerai toleruojamas ir saugus vartoti su maistu įprastais kiekiais. Rekomenduojama, kad papildų dozės neviršytų 2 gramų per parą ir nebūtų vartojamos ilgiau nei tris mėnesius be pertraukos.
Visgi kai kuriems asmenims cinamonas gali sukelti reakcijas ar virškinimo diskomfortą, pavyzdžiui, alergiją, pilvo pūtimą, viduriavimą, rėmenį ar galvos skausmą. Didelės dozės, ypač kasijos rūšies cinamono, kuriame yra kumarino, ilgesnį laiką gali paveikti kepenų funkciją, todėl sergantiems kepenų ligomis rekomenduojama šio prieskonio papildų vengti be gydytojo rekomendacijos.
Nėščioms ir žindančioms moterims cinamono saugumas nėra iki galo nustatytas, todėl prieš pradedant vartoti didesnius šio prieskonio kiekius, verta pasitarti su sveikatos specialistu.
Kaip įtraukti daugiau cinamono į kasdienį racioną
- Pabarstykite trupučio cinamono į pusryčių košę, graikišką jogurtą ar varškę.
- Pridėkite jo į glotnučius vietoj cukraus – kvapas ir saldumas pasijus iš karto.
- Įmaišykite į kepinius: sausainius, keksiukus ar duoną.
- Iškepti migdolai su cinamonu – puikus ir maistingas desertas.
- Gerkite cinamono arbatą, kurią galima pasigaminti tiek iš maltų prieskonių, tiek iš lazdelės.
- Pabarstykite cinamono ant vaisių, ypač obuolių su riešutų sviestu.
Apibendrinimas
Cinamonas ne tik suteikia patiekalams jaukų skonį, bet ir gali būti naudingas sveikatai. Tyrimai rodo, kad šis prieskonis gali prisidėti prie cukraus kiekio reguliavimo, uždegimo mažinimo, širdies apsaugos ir imuniteto stiprinimo. Vis dėlto, kad ir koks natūralus jis būtų, jo vartojimas turėtų būti saikingas, o dėl papildų – verta pasitarti su sveikatos specialistu.












