11 maisto produktų ir gėrimų, kurie gali padėti kovoti su alergijos simptomais

Sužinosite
Atėjus alergijų sezonui, daugelis susiduria su įvairiais nemaloniais simptomais. Tačiau tam tikri maisto produktai ir gėrimai gali padėti sušvelninti alergijos požymius, stiprinti organizmo apsaugą ar tiesiog palengvinti bendrą savijautą. Apžvelkime, kokie produktai gali būti naudingi ir ką svarbu žinoti apie jų vartojimą.
Produktai, galintys padėti sumažinti alergijos simptomus
Imbierai
Imbieras nuo seno vertinamas dėl savo gydomųjų savybių. Mokslinėje literatūroje nurodoma, kad jis pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Gyvūnų tyrimai parodė, jog imbieras gali slopinti uždegimines medžiagas organizme, padėdamas sumažinti alergijos požymius. Nors žmonių tyrimų vis dar trūksta, nedideliais kiekiais vartojamas imbieras – puikus prieskonis, tinkantis sriuboms, troškiniams, padažams, kokteiliams ar arbatoms gardinti.
Vietinis medus
Vietinis medus gaminamas iš netoli jūsų gyvenamos vietos surinkto žiedadulkių nektaro, todėl jame gali būti labai mažų kiekių vietinių augalų žiedadulkių. Manoma, kad taip galima didinti atsparumą žiedadulkėms, tačiau šį požiūrį pagrindžiančių mokslinių įrodymų yra nedaug.
Vis dėlto medus gausus vitaminų ir antioksidantų, gali padėti nuraminti gerklę ar palengvinti kosulį. Rinkitės šviežią, natūralų medų, kurį dažnai galima rasti ūkininkų turgeliuose.
Citrusiniai vaisiai
Apelsinai, mandarinai, citrinos ir laimai žinomi kaip puikus vitamino C šaltinis. Šis vitaminas gali padėti stiprinti imunitetą ir, kai kurių duomenų teigimu, palengvinti rinito (alerginio slogos) simptomus, ypač vaikams.
Citrusinius vaisius galima valgyti vienus, dėti į vaisių salotas, spausti sultis ar gardinti kokteilius. Nors vitaminas C nepanaikins peršalimo rizikos, gali trumpinti ligos trukmę.
Svogūnai
Svogūnuose gausu kvercetino – antioksidanto, veikiančio panašiai kaip natūralus antihistamininis preparatas. Kvercetinas gali mažinti histamino išsiskyrimą organizme, taip slopindamas alergijos simptomus. Daugiausia naudos – valgant žalius raudonuosius svogūnus, kuriuose kvercetino kiekis didžiausias. Svogūnai praturtina daugelį patiekalų, suteikdami jiems išraiškingą skonį.
Kiviai
Kiviai pasižymi gausiu vitaminų kiekiu ir ypač dideliu vitamino C kiekiu, kaip ir citrusiniai vaisiai. Jis stiprina imuninę sistemą ir gali būti naudingas siekiant pagerinti alergijų kontrolę. Kivių galima valgyti vienus, dėti į kokteilius ar vaisių mišinius. Svarbu, kad žmonės, turintys alergiją kiviui, rinktųsi kitas vitamino C alternatyvas.
Ananasai
Ananasai saldūs ne tik dėl skonio – juose esantis fermentas bromelainas, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, gali padėti nuraminti gerklę, sumažinti uždegimą ir net praskaidrinti kvėpavimo takus. Kai kurie tyrimai su gyvūnais rodo, kad bromelainas gali būti naudingas esant alerginei astmai.
Be to, ananasai – puikus vitamino C šaltinis. Geriausia rinktis šviežius vaisius, o ne konservuotus. Svarbu atsiminti, kad dalis žmonių gali būti alergiški ananasams, todėl tokiu atveju vertėtų jų vengti ir rinktis kitus produktus su vitaminu C.
Pomidorai
Pomidoruose gausu likopeno – stipraus antioksidanto, galinčio padėti sumažinti uždegiminius procesus. Mažesnis uždegimas susijęs su lengviau kontroliuojamais alerginiais simptomais, ypač kvėpavimo takuose. Geriausias likopeno šaltinis – termiškai apdoroti pomidorai.
Lašiša ir kitos riebios žuvys
Riebios žuvys, tokios kaip lašiša, turtingos omega-3 riebalų rūgštimis, kurios mažina uždegimą organizme. Tyrimai rodo, kad gausesnis omega-3 vartojimas gali sumažinti alergijos ar astmos požymius. Suaugusiesiems rekomenduojama žuvį įtraukti į racioną bent du kartus per savaitę.
Kefyras
Kefyras – fermentuotas gėrimas, pasižymintis daugeliu probiotikų rūšių, net daugiau nei tradicinis jogurtas. Probiotikai padeda palaikyti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą, kuri svarbi imuninės sistemos veiklai. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad kefyras gali turėti antialerginį poveikį. Kefyrą galima maišyti į kokteilius ar naudoti kaip pagrindą salotų padažui.
Ciberžolė
Ciberžolė garsėja kurkuminu – veikliąja medžiaga, pasižyminčia stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis. Eksperimentuose su gyvūnais nustatyta, kad kurkuminas gali padėti slopinti alergijos reakciją. Ciberžolė tinka prie įvairių patiekalų – sriubų, troškinių, kokteilių ir arbatų.
Žalioji arbata
Žaliojoje arbatoje gausu antioksidantų, tokių kaip EGCG, kurie gali pasižymėti antialerginėmis savybėmis. Karšta žalioji arbata gali taip pat nuraminti sudirgusią ar sausą gerklę, kuri dažnai vargina sergant alergijomis.
Kaip maistas gali padėti įveikti alergijas
Norint kuo efektyviau kontroliuoti alergijos simptomus, rekomenduojama rinktis maistą, kuriame gausu antioksidantų, vitaminų, omega-3 riebalų rūgščių ir probiotikų. Šie komponentai palaiko natūralų atsparumą ir mažina uždegiminius procesus. Subalansuota ir įvairi mityba taip pat labai svarbi, tačiau vien mityba ne visada pakeičia vaistus ar gydytojo rekomendacijas. Tačiau ji gali pagerinti savijautą ir padėti lengviau pakelti sezoninių alergijų laikotarpį.
Maisto produktai ir gėrimai, kurie gali pabloginti alergiją
- Alkoholis: Skatina kraujagyslių plėtimąsi ir didina histamino kiekį, todėl simptomai gali stiprėti.
- Kepinti patiekalai: Jų sudėtyje gausu nesveikų riebalų, kurie gali didinti uždegimą organizme.
- Didelio riebumo gaminiai (pvz., sviestas): Sotieji riebalai siejami su uždegimo intensyvėjimu.
- Perdirbta mėsa (pvz., dešrelės, dešros): Dažnai turi daug priedų ir konservantų, galinčių išprovokuoti ar paaštrinti alergines reakcijas.
- Rafinuoti angliavandeniai (pvz., balta duona, saldūs kepiniai): Greitai kelia cukraus kiekį kraujyje ir skatina uždegimą.
- Saldinti gėrimai (pvz., gaivieji gėrimai): Daug cukraus mažina imuninę apsaugą ir skatina organizmo uždegiminius procesus.
Pagrindinės rekomendacijos
Nors alerginių simptomų valdymui dažnai prireikia vaistų, sveikos mitybos principai ir tam tikrų produktų įtraukimas gali palengvinti savijautą. Į savo racioną įtraukite maisto, kuris mažina uždegimą (imbierą, citrusinius vaisius, medų, kivius, lašišą ir kt.).
Prieš keičiant mitybą ar bandant naujas mitybos strategijas, verta trumpam pasitarti su sveikatos specialistu, ypač jei turite kitų sveikatos problemų ar alergijų tam tikriems produktams.












