Kas iš tikrųjų yra tapijoka?

Sužinosite
Tapioka – tai natūralus krakmolas, gaunamas iš maniokų šaknų. Ji dažnai atsiranda burbulinėje arbatoje kaip garsieji boba perlai, tačiau jos pritaikymas virtuvėje kur kas platesnis. Tapioka nėra grūdinė kultūra ir visiškai neturi glitimo, todėl tinka įvairiai mitybai.
Iš kur kilusi tapioka
Tapioką gamina iš maniokų – Pietų Amerikos augalo, žinomo ir juka vardu. Manioko šaknis sutrinama į masę, iš kurios išspaustas skystis nusistovi, o susidaręs krakmolas išdžiovinamas ir sumalamas į baltus miltelius. Tai ir yra tapioka – švelnios tekstūros, praktiškai beskoniai angliavandeniai, naudojami tiek maistui, tiek kai kuriems vaistams gaminti.
Mitybinė vertė
Tapioka sudaryta beveik vien iš krakmolo – ji neturi nei baltymų, nei riebalų, nei mineralų. Šis produktas greitai pasisavinamas ir suteikia energijos, tačiau kitų maistinių medžiagų jame beveik nėra. Dėl neutralios sudėties, tapiokos miltai dažnai naudojami kepiniuose ar kaip tirštiklis sriubose bei troškiniuose, ypač tiems, kas laikosi tam tikrų dietų.
Ar tapioka yra veganiška ir be glitimo?
Tapioka natūraliai tinka veganams – tai visiškai augalinės kilmės produktas. Be to, maniokų šaknys neturi glitimo ir nepriklauso grūdams, tad šis krakmolas ypač vertinamas tiems, kurie renkasi ar privalo vengti glitimo ar grūdų.
Nauda ir panaudojimas
Nors tapioka nėra vertingas vitaminų ar mineralų šaltinis, jos didelis privalumas – universalumas virtuvėje. Ji puikiai pakeičia kvietinius miltus ir kitus grūdinius krakmolus, todėl labai tinka ruošiant patiekalus žmonėms, kurių mityba be glitimo ir grūdų. Taip pat ji dažnai naudojama burbulinei arbatai gaminti.
Galimi nepageidaujami poveikiai
Nors pati tapioka įprastai nėra kenksminga, maniokų šaknys gamtoje turi linamariną – natūralią medžiagą, kuri žmogaus organizme gali virsti toksišku cianidu. Tinkamai apdorokami komerciniai maniokiniai produktai, pavyzdžiui, parduotuvėse parduodama tapioka, yra saugūs, nes nuodingos medžiagos pašalinamos gamybos metu. Tačiau prastai apdirbtas maniokas gali kelti apsinuodijimo pavojų – toks pavojus dažniausiai gresia regionuose, kur maniokas tvarkomas nesaugiai.
Santrauka
Tapioka – tai lengvai pritaikomas, glitimo neturintis krakmolas, išgaunamas iš maniokų šaknų. Nors mitybiškai vertingos praktiškai nėra, ši miltelinė žaliava puikiai tinka kepimui, tirštinimui ar burbulinės arbatos gamybai, ypač kai būtina išvengti glitimo ar grūdų.