Bulviniai augalai ir artritas

Sužinosite
Neretai žmonės sieja tam tikrus maisto produktus su sąnarių skausmu arba artritu, todėl kai kurie vengia ar visiškai atsisako naktžolių grupės daržovių, tikėdamiesi sumažinti nemalonius simptomus. Tačiau kol kas moksliniai tyrimai nepatvirtina, kad naktžolės gali sukelti ar sustiprinti artritą. Priešingai, keletas su gyvūnais atliktų tyrimų rodo, kad šie augalai gali netgi slopinti uždegiminius procesus.
Kokie maisto produktai yra naktžolės
Naktžolės – tai didelė, daugiau nei 2 800 rūšių jungtinė augalų grupė, priklausanti Solanaceae šeimai. Dauguma jų auga šiltesniuose regionuose ir apima ne tik daržoves, bet ir kai kuriuos vaisius. Nors daug kam „naktžolė“ skamba paslaptingai, šiai grupei priklauso visiems gerai pažįstami produktai.
- Bulvės
- Pomidorai
- Saldžiosios ir aitriosios paprikos
- Baklažanai
- Tomatiliai
- Tamarilijos
- Pipirai, pimentos, paprika, kajeno pipirai
- Aštrūs padažai, pagaminti iš pipirų
- Moliūgai pepitos, tabakas, sodo šilauogės
- Physalis (žemės vyšnios), naranžila
Verta žinoti, jog batatai, jamsai ir juodieji pipirai į naktžolių sąrašą nepatenka.
Naktžolių alkaloidai ir artritas
Pagrindinis dėmesys dažnai skiriamas augaluose esantiems alkaloidams, tokiems kaip solaninas. Nėra aiškaus mokslinio paaiškinimo, kaip šie junginiai galėtų skatinti ar slopinti artritą. Viena iš teorijų teigia, kad naktžolės gali mažinti kalcio kiekį kauluose ir kaupti jį minkštuosiuose audiniuose. Kita nuomone, šie augalai turi tam tikrų junginių, galinčių paskatinti uždegiminius procesus.
Įdomu, kad visų naktžolių lapuose randama nikotino, tačiau jo koncentracija labai menka ir neturi įtakos sveikatai ar artrito eigai.
Ar naktžolės gali paveikti sąnarių skausmus?
Kol kas nėra vieningo atsakymo, ar naktžoles reikėtų eliminuoti iš savo mitybos rutinos turint sąnarių uždegimą. Visa informacija dažniausiai paremta pacientų patirtimi ar apklausomis, o patikimų klinikinių tyrimų su žmonėmis vis dar trūksta.
Kaip atpažinti jautrumą naktžolėms
Jei pastebite, kad atsisakius tam tikro maisto produkto jūsų savijauta pagerėja, o vėl įtraukus jį į mitybą simptomai atsinaujina, tikėtina, kad organizmas jautriai reaguoja į tą produktą. Tokiais atvejais verta pasitarti su gydytoju ir išsiaiškinti, ar Jūsų atveju yra alergija ar netoleravimas konkretiems maisto produktams.
Kaip saugiai koreguoti mitybą
Jeigu nuspręsite išbandyti naktžolių atsisakymą, rekomenduojama šį pokytį daryti nuosekliai. Pildykite maisto ir simptomų dienyną – jame užsirašykite, kada ir ką valgėte, ką pašalinote iš raciono, kokius pokyčius pastebėjote. Tai padės objektyviau įvertinti, ar tam tikros daržovės ar vaisiai iš tiesų veikia jūsų savijautą.
Bet koks ilgalaikis maisto ribojimas turėtų būti derinamas su gydytoju ar mitybos specialistu. Taip užtikrinsite, kad, atsisakę tam tikrų produktų, gaunate pakankamai svarbių maistinių medžiagų, vitaminų bei mineralų.