6 maisto produktai, kuriuos rekomenduoja valgyti žindant kūdikį dietologai

0
7

Rugpjūtis yra skirtas didesniam dėmesiui žindymui – šį mėnesį kasmet raginama palaikyti žindančias šeimas ir atkreipti dėmesį į tai, kaip svarbus motinos pienas kūdikių sveikatai ir gerovei.

Specialistai rekomenduoja kūdikius maitinti tik motinos pienu iki 6 mėnesių amžiaus. Sulaukus pusės metų, pradėti siūlyti papildomą maistą, tačiau maitinti krūtimi verta tęsti bent iki pirmojo gimtadienio ar tiek, kiek pageidauja mama ir vaikas.

Žindymo nauda

Maitinimas krūtimi gali pagerinti sveikatą ne tik kūdikiui, bet ir mamai. Motinos pienas sumažina kūdikių riziką sirgti astma, saugo nuo ausų infekcijų bei stiprina natūralų imunitetą. Tuo tarpu mamoms žindymas siejamas su mažesne rizika susirgti krūties vėžiu bei hipertenzija.

Mamos mityba – svarbu ne tik kalorijos

Nors nėra stebuklingų produktų, kurie užtikrintų gausesnį pieno kiekį ar kurių reikėtų vengti žindant, vis dėlto tam tikros medžiagos, tokios kaip vitaminai ar riebalų rūgštys, į motinos pieną patenka iš mamos raciono.

Jei ieškote, ką įtraukti į žindančios mamos mitybą, šie produktai ypač naudingi dėl juose esančių žindymui svarbių medžiagų.

Vištiena

Vištiena – populiarus baltymų šaltinis, tačiau žindant ji ypatingai vertinga dėl vitamino B12 ir cholino. 100 g keptos vištienos šlaunelių yra apie 0,32 mikrogramo vitamino B12 – tai 11 % dienos normos žindančioms moterims. Šis vitaminas patenka į pieną priklausomai nuo to, kiek jo gauna mama, tad jo trūkumas mamos racione lemia ir mažą kiekį piene.

Kūdikiai, kuriems trūksta B12, gali susidurti su nervų sistemos raidos problemomis. Be to, vištiena aprūpina organizmą cholinu – medžiaga, svarbia smegenų vystymuisi. 100 g keptos vištienos krūtinėlės suteikia apie 85 mg cholino (maždaug 15 % dienos normos žindančiai mamai). Svarbu žinoti, jog pakankamas cholino kiekis maiste taip pat susijęs su vaiko augimu ir vystymusi.

Pieno baltymai

Žindančios mamoms ypač reikia kokybiškų baltymų, nes audinių atstatymui ir energijai reikia visų būtinų aminorūgščių. Rekomenduojama per parą suvartoti bent 65 gramus baltymų, tačiau ne visos mamos dėl užimtumo ir nuovargio jų gauna pakankamai.

Pieno baltymų galima rasti tokiuose produktuose kaip išrūgų ar kazeino baltymų papildai, o taip pat ir maistingosiose batonėliuose. Šie produktai lengvai praturtina mitybą būtinomis medžiagomis, kai trūksta laiko pasiruošti subalansuotus patiekalus.

Graikiniai riešutai

Tai puikus užkandis žindančioms, nes juose gausu augalinių baltymų, skaidulų ir naudingų riebalų. Vos 28 g riešutų (apie 14 puselių) suteikia 0,15 mg vitamino B6. Kūdikio sveikatai šis vitaminas reikšmingas, nes jo trūkumas gali lemti nervų sistemos ir elgesio sutrikimus, padidėjusį dirglumą ar net traukulius. Mamos B6 kiekis racione tiesiogiai veikia šio vitamino koncentraciją piene.

Tyrimai rodo, kad graikiniai riešutai taip pat padeda greičiau numalšinti alkį ir sumažinti persivalgymo riziką žindymo laikotarpiu.

100 % apelsinų sultys

Apelsinų sultyse yra natūralaus tiamino, kuris tiesiogiai veikia tiamino kiekį piene. Šis vitaminas itin svarbus žindančioms, nes jo trūkumas siejamas su didesne kūdikių mirtingumo rizika.

Be to, apelsinų sultys puikiai drėkina organizmą, o gera hidratacija – pagrindinis žindymo palydovas. Svarbu rinktis ne apelsinų gėrimus, o tikrą, šviežią 100 % sulčių be pridėtinio cukraus.

Lašiša

Lašiša – viena iš vertingiausių žindymui skirtų žuvų. Ji aprūpina aukštos kokybės baltymais ir omega-3 riebalų rūgštimi DHA, kuri būtina kūdikio smegenų ir regėjimo vystymuisi.

Lašišoje taip pat yra seleno, kuris svarbus sklandžiai skydliaukės veiklai, ir jodo – abi šios medžiagos veikia vaiko nervų sistemą. Šių mikroelementų kiekis motinos piene priklauso nuo mamos mitybos.

Grybai

Grybai – puikus riboflavino šaltinis, kuris veikia medžiagų apykaitos procesus. Jei motinos racione trūksta riboflavino, piene jo taip pat būna mažiau, kas gali lemti kūdikiui įvairius augimo ir vystymosi sutrikimus.

Be to, grybuose daug kitų B grupės vitaminų: pantoteno rūgšties ir niacino, kurie padeda organizmui įsisavinti energiją iš maisto.

Avižos

Daugelis žindančių moterų teigia, kad avižos padeda palaikyti pieno kiekį. Nors nėra mokslinių įrodymų, jog avižos iš tiesų didina pieno gamybą, jos suteikia energijos ir ramina – šie veiksniai netiesiogiai naudingi žindančiai mamai.

Avižose gausu kompleksinių angliavandenių ir avenantramidų – augalinių junginių, skatinančių azoto oksido gamybą, kas gerina kraujotaką pieno liaukose. Be to, avižos pasižymi išliekamu energijos suteikimu ir natūraliai stiprina organizmą žindymo laikotarpiu.

Komentarų sekcija išjungta.