„Ezechielio duona: kodėl ji tokia maistinga?“

Sužinosite
Ezechielio duona – tai vis labiau populiarėjanti ekologiška daiginta viso grūdo duona, kurią dažnai galima aptikti šaldiklio skyriuje parduotuvėse. Kadangi joje nėra jokių konservantų, laikant šaldiklyje pavyksta duonos šviežumą išsaugoti net iki metų.
Kas išskiria Ezechielio duoną?
Pagrindinė Ezechielio duonos savybė – ji gaminama iš įvairių ekologiškų daigintų grūdų ir ankštinių, tokių kaip kviečiai, spelta, lęšiai ar soja. Tai nėra bemielė ar be glitimo duona – tradicinėje sudėtyje yra kviečių ir miežių, todėl glitimo vartojantys ją žmonės priimti neturėtų. Tačiau rinkoje jau galima rasti daigintų glitimo neturinčių variantų.
Ezechielio duona verdinama ne iš miltų, o iš mirkytų, sudygusių, o vėliau susmulkintų grūdų bei ankštinių. Masė kruopščiai sumaišoma ir lėtai kepama, dėl to duona išlaiko aukštą maistingumą ir natūralumą. Ingredientai gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo konkretaus gaminio ar pasirinkto skonio – neretai racione atsiranda papildomų sėklų ar prieskonių.
Maistinė vertė ir sudėtis
Vos du Ezechielio duonos riekelės gali pasiūlyti gan įspūdingą porciją naudingų medžiagų:
- 160 kcal
- 1 g riebalų (0 g sočiųjų)
- 0 mg cholesterolio
- 150 mg natrio
- 30 g angliavandenių
- 6 g skaidulų (22% dienos normos)
- 10 g baltymų
- 2 mg geležies (12% dienos normos)
- 162 mg kalio (4% dienos normos)
- 0,2 mg tiamino (16% dienos normos)
- 146 mg fosforo (12% dienos normos)
- 26 mg magnio (12% dienos normos)
- 1 mg cinko (20% dienos normos)
- 13 mcg seleno (25% dienos normos)
- 1,6 mg mangano (70% dienos normos)
Ši duona išsiskiria dideliu skaidulų, augalinės kilmės baltymų bei vitaminų ir mineralų kiekiu. Joje nėra pridėtinio cukraus, sočiųjų riebalų ar cholesterolio, o sudėtyje esančios skaidulos ir baltymai leidžia ilgiau jaustis sotiems, lėtina angliavandenių pasisavinimą ir yra palankūs cukraus kiekiui kraujyje.
Kaip gaminama Ezechielio duona?
Pagrindinis šios duonos išskirtinumas – grūdų ir ankštinių daiginimo procesas. Tam naudojami tik natūralūs, ekologiški, ne genetiškai modifikuoti ingredientai. Grūdai pirmiau mirkomi, kol pradeda sprogti daigeliai, vėliau susmulkinami, džiovinami, ir masė sujungiama tėšlai, kuri kepama nedidelėmis partijomis.
Daiginimas padeda natūraliai suardyti dalį grūdų ir ankštinių sudėtyje esančių antimaistinių medžiagų, tokių kaip fitatai. Jos natūraliai gali mažinti mineralų, tokių kaip geležis, cinkas ar magnis, įsisavinimą. Daiginimas leidžia šių medžiagų pasisavinimui būti efektyvesniam. Taip pat šis procesas dažnai padidina skaidulų, išaugina augalinių antioksidantų kiekį, pagerina vitamino panaudojimą ir baltymų virškinamumą.
Daiginimo procesas ir nauda
Grūdus galima daiginti namuose: šiam procesui reikia juos kelias paras mirkyti ir skalauti, vėliau džiovinti ir girnomis sumalti į miltus. Taurų juos laikyti šaldiklyje, o miltų jau galima naudoti kepti naminei duonai ar kitiems gaminiams. Šis procesas leidžia pilnai kontroliuoti ingredientus ir sudaryti proporcijas pagal poreikį.
Kodėl verta rinktis Ezechielio duoną?
Daiginta duona pasižymi žymiai didesne biologine verte – ji turi daugiau skaidulų ir augalinių baltymų nei įprasta duona, taip pat didesnį svarbių mineralų kiekį. Baltyma sudėtyje aptinkami visi devyni būtini aminorūgščių tipai, todėl ši duona yra pilnavertis baltymų šaltinis. Toks derinys padeda ilgiau išlikti sotiems, gali padėti laikytis mažesnio kaloringumo dietos ar palaikyti svorio kontrolę.
Lyginant su tradicine viso grūdo duona, Ezechielio duonoje natrio – beveik perpus mažiau, tad ši duona tinka siekiantiems riboti druskos kiekį. Mažas druskos ir palyginti gausus kalio kiekis yra svarbūs normaliai kraujospūdžio būklei palaikyti.
Be to, dėl nedidelio glikeminio indekso Ezechielio duona laikoma tinkamu pasirinkimu tiems, kurie stebi cukraus kiekį kraujyje. Geriausiai ji dera su daržovėmis, ankštiniais ar liesais baltymais – toks derinys aprūpina organizmą dar daugiau maistinių medžiagų ir padeda užtikrinti stabilesnius glikemijos rodiklius.
Šioje duonoje taip pat daug cinko, reikalingo imunitetui ir žaizdų gijimui, fosforo ir magnio, kurie prisideda prie kaulų sistemos stiprinimo.
Rūšys ir pasirinkimai
Parduotuvėse siūloma įvairių Ezechielio duonos variantų – nuo klasikinės iki praturtintos sėklomis, linų sėmenimis, septynių rūšių daigintais grūdais, sezamais ar net cinamonu su razinomis. Kai kuriose duonos rūšyse rasime glitimo, kitose – jo nėra.
Be pagrindinės duonos, iš daigintų grūdų gaminami ir kiti produktai: bandelės, vafliai, keksiukai, tortilijos, net pusryčių dribsniai. Visi jie vertinami dėl tos pačios daigintų grūdų naudos.
Ezechielio duona gali būti kiek brangesnė už įprastą – už ekologišką produktą mokama daugiau dėl mažesnės pasiūlos ir brangesnio gamybos proceso. Be to, gamintojai dažnai turi keletą skirtingų sertifikatų, tokių kaip ekologiškos produkcijos, ne-GMO, neapdorojimo glifosatu ir kt., kuriems reikalingos papildomos išlaidos.
Pabaigai
Ezechielio duona – tikras vitaminų, mineralų, augalinių baltymų ir skaidulų šaltinis. Daigintas grūdų, pupelių ar sėklų mišinys suteikia duonai mažesnį glikeminį indeksą, leidžia lengviau virškinti ir geriau pasisavinti naudingas maistines medžiagas. Tiems, kurie mėgsta eksperimentuoti virtuvėje, visada galima išbandyti daigintos duonos gamybą namuose – tai ne tik įdomu, bet ir leidžia pritaikyti receptą pagal savo poreikius.














