Sveikesnės alternatyvos riebiems pieno produktams

Sužinosite
Pieno produktai yra daugelio subalansuotų mitybos planų pagrindas, nes juose gausu kalcio. Visgi jie dažnai pasižymi ir dideliu sočiųjų riebalų kiekiu, todėl jų perteklius racione gali prisidėti prie blogojo cholesterolio augimo.
Tinkamas pieno produktų pasirinkimas
Jei norite įtraukti pieno produktus į savo kasdienį racioną, svarbu žinoti, kaip nepakenkti širdies sveikatai. Net ir laikantis cholesterolio mažinimo dietos, galima mėgautis pieno skoniu, tik pravartu rinktis sveikesnes alternatyvas ir taupyti riebalus.
Riebią grietinę keiskite liesu jogurtu
Grietinė dažnai dedama į sriubas, bulves, padažus ar kitus patiekalus, tačiau jos riebalų kiekis gali netikėtai išauginti suvartojamų sočiųjų riebalų kiekį. Vietoje jos puikiai tinka liesas natūralus jogurtas, kuris taip pat suteiks kremiškumo ir panašaus skonio, bet žymiai mažiau riebalų. Norint tvirtesnės konsistencijos, galima rinktis liesą graikišką jogurtą – jis taip pat yra sveikesnė alternatyva.
Pakeiskite sviestą augaliniais užtepais
Sviestą ar margariną sumuštiniams geriausia iškeisti į užtepus, kuriuose gausu fitosterolių – šie augalinės kilmės junginiai yra naudingi širdžiai. Tokie užtepai dažniausiai gaminami iš riešutų, daržovių ar vaisių, o savo tekstūra yra šiek tiek minkštesni nei sviestas. Daugumoje parduotuvių fitosteroliais praturtinti produktai aiškiai pažymėti ant pakuotės.
Kremo pagrindu gamintus produktus keiskite aliejumi
Dažnai įvairiuose pagarduose, padažuose ar užpiluose pilno riebumo pieno produktus galima pakeisti augaliniu aliejumi. Alyvuogių ar rapsų aliejus yra geras pasirinkimas, nes juose mažai sočiųjų riebalų, o nesočiosios riebalų rūgštys vertinamos dėl teigiamo poveikio širdžiai. Gaminant patiekalus reikės šiek tiek paeksperimentuoti, kol atrasite tinkamas proporcijas, tačiau taip lengvai sumažinsite sočiųjų riebalų kiekį racione.
Rinkitės pieno produktų liesesnius variantus
Dar vienas praktiškas būdas išlaikyti pieno produktus mityboje – rinktis liesus jų pakaitalus. Dauguma pieno produktų, kaip pienas, jogurtas, grietinėlė ar sūriai, turi mažiau riebalų turinčių alternatyvų. Perėjus prie 2 %, 1 %, neriebių ar nugriebtų pieno produktų, galima žymiai sumažinti suvartojamų sočiųjų riebalų ir cholesterolio kiekį. Visada verta patikrinti ženklinimą, kad įsitikintumėte, jog pasirenkate tinkamą produktą.
Išbandykite augalinius pieno pakaitalus
Norintiems dar labiau sumažinti suvartojamų riebalų kiekį, bet neprarasti pamėgto konsistencijos ar skonio, rekomenduojami augaliniai pakaitalai. Sojos, migdolų pienas, sojų baltymai ar tahini – puikios alternatyvos, kurios pagardina tiek gėrimus, tiek patiekalus, o jų sudėtyje nėra tikro pieno riebalų.
- Renkantis augalinius pakaitalus, verta išbandyti įvairias rūšis, kad atrastumėte skaniausią ir maistingiausią variantą savo patiekalams.














