Ar verta nerimauti dėl sunkiojo metalo ir pesticidų „Girl Scout“ sausainiuose?

0
8

Pastaruoju metu pasirodę pranešimai apie galimą skautų sausainių užterštumą sunkiaisiais metalais ir herbicidais privertė daugelį sunerimti dėl šių mėgstamų skanėstų saugumo. Vis dėlto, mitybos ir toksikologijos specialistai tvirtina, kad naujausio tyrimo duomenys nėra pakankamai įtikinami, jog reikėtų vengti šių sausainių ar jų atsisakyti.

Kaltinimai dėl užteršimo

Ieškinys prieš skautų organizaciją kilo po kelių nevyriausybinių organizacijų atlikto tyrimo, kuriame teigiama, kad kiekviename iš analizuotų sausainių pavyzdžių buvo rasta bent kelių sunkiųjų metalų – jų tarpe aliuminio, arseno, kadmio, švino ar gyvsidabrio. Taip pat buvo pranešta apie padidintas herbicidų, ypač glifosato, koncentracijas kai kuriuose sausainiuose.

Pati skautų organizacija kategoriškai neigė šiuos kaltinimus, pažymėdama, kad aprašyti kiekiai yra labai maži, natūraliai aptinkami aplinkoje, ir specialiai į produktus jų nededama. Taip pat buvo patvirtinta, jog gamybos partneriai nuolat kontroliuoja saugos rodiklius ir nustatė, kad aptikti lygiai nekelia grėsmės vartotojų sveikatai.

Tyrimo apribojimai ir reakcijos

Nors antraštės gali kelti nerimą, verta žinoti, kad atliktas tyrimas apėmė tik 25 skirtingų sausainių pavyzdžius iš trijų valstijų ir nebuvo publikuotas recenzuojamame mokslo žurnale. Tai reiškia, kad tyrimo patikimumas ir išvados nėra patvirtintos nepriklausomų ekspertų.

Kai kurie specialistai pažymi, kad geriamojo vandens normų taikymas sausainių tyrime nėra objektyvus, nes sausainiai valgomi retai ir rečiau nei, pavyzdžiui, geriama vandens. Pasak ekspertų, nereguliarus tokių sausainių vartojimas daugeliui žmonių neturėtų tapti sunkiųjų metalų perdozavimo rizikos veiksniu.

Kaip chemikalai patenka į sausainius?

Glifosatas – dažnas herbicidas, randamas įvairiuose žemės ūkio produktuose, gali atsidurti ir kepiniuose, tačiau randami kiekiai paprastai yra itin maži. Specialistai paaiškina, jog beveik kiekviename maisto produkte galime aptikti glifosato pėdsakų, bet tai nereiškia, jog tokie kiekiai turi realų poveikį sveikatai.

Didžiausią pavojų patiria tie, kurie su šiomis cheminėmis medžiagomis tiesiogiai dirba – pavyzdžiui, ūkininkai ar aplinkos priežiūros specialistai. Tuo tarpu smulkūs glifosato kiekiai, esantys maiste, neturi įrodyto neigiamo poveikio žmonėms.

Kiek svarbi rizika sunkiesiems metalams?

Švino pėdsakų buvo rasta kai kuriuose mėginiuose – šis sunkusis metalas ypač pavojingas besivystančiam vaiko organizmui ir smegenims. Todėl su vaikais rekomenduojama laikytis saiko vartojant produktus, kuriuose galimi taršos pėdsakai, bei atsižvelgti į bendrą cukraus ir riebalų kiekį skanėstuose.

Vis dėlto, remiantis šiuo metu pateiktais įrodymais, didesnė rizika kyla tiems, kurie pastoviai ir dideliais kiekiais vartoja užterštus produktus. Dauguma sausainių valgomi vos kelis mėnesius per metus, o tokia trumpalaikė ir saikinga vartojimo praktika nėra siejama su pavojinga sunkiųjų metalų kaupimosi grėsme.

Ar verta vengti skautų sausainių?

Nors pastarasis tyrimas sukėlė nemažai diskusijų, produktai iš prekybos nėra atšaukti, o informacija peržiūrima atsakingų institucijų. Bendras ekspertų verdiktas aiškus: šiuo metu nėra pakankamai pagrindo teigti, jog retas šių sausainių vartojimas galėtų turėti neigiamų pasekmių sveikatai. Kaip ir su kitais saldumynais, svarbiausia laikytis saikingumo.

Komentarų sekcija išjungta.