14 greito palengvėjimo priemonių nuo gerklės skausmo

Sužinosite
- Kada verta sunerimti?
- Efektyvūs namų patarimai gerklės skausmui palengvinti
- Druskos tirpalo skalavimas
- Soda ir druska – dviguba jėga
- Gausus skysčių vartojimas
- Šiltos arbatos ir užpilai
- Medus – natūralus minkštiklis
- Kietieji saldainiai ir pastilės
- Šalti produktai – lengvesnis nuskausminimas
- Šilta kompresė patinusiems limfmazgiams
- Drėkinkite orą arba kvėpuokite garais
- Pipirmėtė: natūralus atgaivinimas
- Česnakas kasdienėje mityboje
- Sultiniai ir sriubos
- Poilsis – būtinas sveikimui
- Aitriosios paprikos ir kapseicinas
- Ko vengti, jei skauda gerklę?
- Pabaigai
Gerklės skausmas – dažnas negalavimas, tačiau dažniausiai jis nėra rimtas ir praeina savaime per kelias dienas. Kai kurie natūralūs, paprasti būdai namuose padeda sumažinti nemalonius pojūčius ir pagreitinti sveikimą.
Kada verta sunerimti?
Nors daugeliu atvejų gerklės skausmas dažniausiai susilpnėja per savaitę, kartais gali atsirasti rimtesnių požymių. Kvieskite gydytoją, jei gerklę skauda stipriai ilgiau nei 10 dienų, sunku nuryti, kvėpuoti ar atverti burną, atsiranda patinimų kakle ar veide, išlieka užkimimas, atsiranda bėrimų, sąnarių skausmo, karščiavimas arba kraujas skrepliuose ar seilėse.
Efektyvūs namų patarimai gerklės skausmui palengvinti
Druskos tirpalo skalavimas
Vienas populiariausių būdų – skalauti gerklę šiltu druskos tirpalu. Jis padeda nuraminti sudirgimą, sumažina paburkimą ir nuplauna gleives nuo gleivinės. Į stiklinę šilto vandens berkite pusę arbatinio šaukštelio druskos ir skalaukite keletą kartų per dieną, išspjaudami tirpalą po gargaliavimo.
Soda ir druska – dviguba jėga
Nedidelis kiekis sodos (ketvirtadalis arbatinio šaukštelio) kartu su druska gali dar efektyviau nuraminti gerklę. Mišinį ištirpinkite šiltoje stiklinėje vandens, išskalaukite ir burną vėliau išskalaukite švariu vandeniu. Tokį skalavimą galima kartoti kelis kartus per dieną.
Gausus skysčių vartojimas
Nors skaudant gerklę gali būti nemalonu ryti, labai svarbu gerti kuo daugiau vandens bei kitų skysčių. Tai padeda išvengti dehidratacijos ir lengvina simptomus. Jei sunku gerti, galite čiulpti ledukus ar valgyti šaldytas sultis (ledinukus), kurie truputį nutirpina skausmą.
Šiltos arbatos ir užpilai
Karšta arbata ramina sudirgusią gerklę, padeda suskystinti gleives ir veikia priešuždegimiškai. Itin tinka juodoji, ramunėlių, peletrūno, saldymedžio, zefyro šaknų, pipirmėčių ar slyvmedžio žievės arbatos. Taip pat tinka ir žalioji arbata – kai kurie tyrimai rodo, kad ji ypač veiksminga skalaujant ir nuraminant gerklės skausmą po medicininių procedūrų.
Medus – natūralus minkštiklis
Šaukštelis natūralaus medaus gali būti tikra pagalba sudirgusiai gerklei. Jis ne tik apgaubia gleivinę, bet ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, mažina uždegimą ir ramina kosulio refleksą. Medų galima dėti į arbatą arba tiesiog nuryti su trupučiu šilto vandens.
Kietieji saldainiai ir pastilės
Čiulpti kietus saldainius ar pastiles verta dėl to, kad jie skatina seilių gamybą. Sudrėkinta gleivinė greičiau gyja ir mažiau dirginama. Pirmenybę teikite saldainiams su natūraliomis sudėtinėmis dalimis, ypač – mėtų ar medaus skonio.
Šalti produktai – lengvesnis nuskausminimas
Ledai, šaldytas jogurtas ar vaisių glotnutis ne tik maloniai atvėsins, bet ir sumažins nemalonų jutimą. Galite rinktis želė, vaisinius šerbetus bei ledinukus – jie visi švelni alternatyva, jei gerklė yra labai jautri.
Šilta kompresė patinusiems limfmazgiams
Jei kartu su gerklės skausmu jaučiate padidėjusius ar skausmingus kaklo limfmazgius, uždėkite šiltą, bet ne per karštą drėgną rankšluostį kaklo srityje. Tai padeda sumažinti diskomfortą.
Drėkinkite orą arba kvėpuokite garais
Sausa aplinka labiau dirgina gleivinę, tad naudinga išbandyti oro drėkintuvą. Priežiūrėkite prietaiso švarą – nevalomas gali tapti bakterijų šaltiniu. Alternatyva – karštas dušas arba indas su karštu vandeniu: leiskite šiltiems garams kilti ir kelis kartus per dieną giliau pakvėpuokite. Būkite atidūs, kad neapsidegintumėte.
Pipirmėtė: natūralus atgaivinimas
Pipirmėtė ir ją sudarantis mentolis malšina sudirgimą, lengvina atsikosėjimą, atpalaiduoja kvėpavimo takus ir minkština gerklės pojūčius. Patogu naudoti pipirmėčių arbatą, pastiles, kapsules ar žolelių užpilus.
Česnakas kasdienėje mityboje
Į savo patiekalus įdėję šviežio česnako, taip pat gausite natūralų antimikrobinių savybių šaltinį. Tyrimai rodo, kad česnaką reguliariai vartojantys žmonės gali rečiau sirgti peršalimo ligomis.
Sultiniai ir sriubos
Karštas vištienos sultinys ar sriuba – patikimas senas būdas ne tik malšinti skausmą, bet ir padėti atsigauti, suskystindamas gleives ir pagerindamas savijautą. Tokio maisto šiluma ramina sudirgusią gerklę ir lengvina ryjimą.
Poilsis – būtinas sveikimui
Duokite organizmui laiko pasveikti. Geras, gilaus miego laikas padeda atsinaujinti ir stiprina imuninę sistemą. Taip pat pasistenkite neatlikti daug kalbos, nešaukti ir saugoti balsą – jo tausojimas pagreitins gijimą.
Aitriosios paprikos ir kapseicinas
Nors gali atrodyti keista, šiek tiek aitriųjų paprikų (pvz., kajeno) sumaišytų su šiltu vandeniu, gali padėti blokuoti nemalonų skausmo pojūtį bei mažinti uždegimą dėl jose esančio kapseicino. Jei pojūtis nemalonus – šio būdo nenaudokite.
Ko vengti, jei skauda gerklę?
- Labai aštraus, rūgštaus ar citrusinių vaisių turinčio maisto bei gėrimų, kurie stiprina sudirginimą.
- Kietų arba traškių maisto produktų, galinčių papildomai subraižyti gerklę.
- Rūkymo, kvėpavimo dūmais ar buvimo prirūkytose patalpose.
- Per daug kalbėjimo, užkimo ar balso stygų įtempimo.
- Viską, kas sukelia kosulį ar erzina gleivinę.
Pabaigai
Gerklės skausmas neretai kyla dėl peršalimo, virusų, bakterijų ar alergijos. Paprastai simptomai susilpnėja per kelias dienas ir rimtesnio gydymo prireikia retai. Svarbiausia – ilsėtis, gerti daug skysčių, išbandyti medų, arbatą, druskos ar sodos skalavimus. Jei šie būdai nepadeda arba atsiranda išvardytų rimtesnių simptomų – būtina pasitarti su gydytoju.