Ar miežių įtraukimas į mitybą gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį?

0
40

Miežiai – tai naudingas grūdas, kuris vis dažniau tampa svarbia sveikos mitybos dalimi. Nors ilgą laiką jie buvo naudojami daugiausia gyvulių pašarui arba salyklo gamyboje, pastaruoju metu žmonės vis dažniau atranda jų naudą sveikatai. Pasak įvairių mokslinių tyrimų, miežiai ne tik pagerina virškinimą ar padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, bet ir turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatai, ypač dėl savo gebėjimo mažinti cholesterolio kiekį.

Kaip miežiai padeda mažinti cholesterolį

Miežių sudėtyje gausu vitaminų, antioksidantų ir ypatingai svarbios tirpios skaidulinės medžiagos – beta-gliukano. Šios skaidulos suteikia papildomos naudos širdžiai: jos sumažina cholesterolio įsisavinimą į kraują ir palengvina jo pašalinimą iš organizmo. Be miežių, beta-gliukano aptinkama ir kituose grūduose, pavyzdžiui, avižose.

Moksliniai tyrimai atskleidė, kad beta-gliukanas veiksmingai skatina tulžies rūgščių susidarymą. Kadangi šios rūgštys gaminamos iš cholesterolio, jo pertekliaus šalinimas padeda natūraliai mažinti bendrą cholesterolio kiekį. Buvo pastebėta, kad kasdien gaunant apie 3 gramus beta-gliukano, sumažėja bendras cholesterolio lygis. Be to, tyrimai parodė, kad valgant maistą su miežiais, žymiai sumažėja „blogojo“ (MTL) ir ne-HDL cholesterolio kiekis, abu šie rodikliai yra svarbūs širdies ligų rizikos mažinimui.

Reikšminga ir tai, kad „gerajam“ cholesteroliui (DTL) miežių vartojimas įtakos beveik neturi. Tačiau DTL laikomas naudingu, nes padeda šalinti perteklinį cholesterolį iš organizmo.

Kiek miežių reikia suvalgyti?

Norint pajusti teigiamą miežių poveikį cholesterolio lygiui, svarbu suvartoti pakankamai beta-gliukano. Apytiksliai viena porcija (apie viena puodelis virtų perlinių miežių) suteikia apie 2,5 gramo šių skaidulų, o pusė puodelio miežinių dribsnių – apie 2 gramus. Tai – kiekiai, kurie tyrimų metu pasirodė efektyvūs. Jei norite žinoti tikslų beta-gliukano kiekį produkte, verta pasitikrinti maisto produktų etiketes.

Kaip įtraukti miežius į kasdienę mitybą

  • Pusryčių košė – šilti miežiai puikiai tinka pusryčiams vietoj įprastos košės.
  • Salotos – iš virtų miežių galima ruošti maistingas daržovių salotas.
  • Priedai prie pagrindinių patiekalų – miežiai dera su daugybe patiekalų, gali būti puikus garnyras arba sriubos ingredientas.

Kuo miežiai dar naudingi?

Miežiai praturtina mitybą ne tik širdžiai naudingomis skaidulomis. Juose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kurie stiprina bendrą savijautą ir suteikia energijos. Nors dauguma tyrimų apie teigiamą miežių poveikį cholesterolio kiekiui atlikti tarp žmonių, kurių cholesterolio lygis buvo atliktas neženkliai ar vidutiniškai padidėjęs, šios grūdinės kultūros naudojimas gali būti naudingas į kasdienę mitybą įtraukiant ir profilaktiškai.

Kam miežiai netinka?

Nors miežiai naudingi daugeliui, kai kuriems žmonėms jie gali tikti ne visada. Tie, kas serga celiakija ar jautria virškinimo sistema (pvz., dirgliosios žarnos sindromu), turėtų vartoti miežius atsargiai arba jų išvis vengti. Prieš keisdami savo mitybą ar eksperimentuodami su naujais grūdų produktais, pasitarkite su gydytoju, ypač jei turite lėtinių nusiskundimų.

Santrauka

Miežiai – tai natūralus ir veiksmingas pasirinkimas, padedantis rūpintis širdies sveikata ir palaikyti optimalią cholesterolio pusiausvyrą. Reguliarus miežių vartojimas, ypač kartu su visaverte ir subalansuota mityba, gali tapti puikia prevencine priemone kovoje su širdies ir kraujagyslių ligomis.

Komentarų sekcija išjungta.