Maisto ruošimas be svogūnų ir česnakų, sergant IBS

0
71

Daugelis žmonių, turinčių dirgliosios žarnos sindromą ar kitų virškinamojo trakto sutrikimų, dažnai ieško sprendimų, kaip virti be česnakų ir svogūnų. Taip yra todėl, kad šios daržovės yra gausios fruktanų – angliavandenių rūšies, kuri sunkiai pasisavinama plonojoje žarnoje. Kai fruktanai patenka į storąją žarną, juos apdoroja žarnyno bakterijos, o tai gali išprovokuoti nemalonius simptomus, tokius kaip pilvo pūtimas ar skausmas.

Kodėl česnakai ir svogūnai gali sukelti problemų?

Fruktanai – tai tam tikros struktūros angliavandeniai, kurių žmogaus organizmas neskaido. Kadangi jų nesuvirškiname, jie pasiekia storąją žarną beveik nepakitę ir tampa maistu naudingoms bakterijoms. Visgi, žmonėms su jautriu virškinamuoju traktu šis procesas gali sukelti diskomfortą: susikaupia dujos, kaupiasi skysčiai, dėl to atsiranda pilvo pūtimas, skausmas, netgi viduriavimas ar dujų kaupimasis.

Maisto produktai, kurių reikėtų vengti

  • Obuoliai, vyšnios ir kai kurie kiti vaisiai
  • Pienas bei pieno produktai
  • Kviečių gaminiai
  • Pupos, žiediniai kopūstai, šparagai
  • Medus
  • Dirbtiniai saldikliai

Kaip keisti česnaką ir svogūną virtuvėje?

Česnakai bei svogūnai – dažni daugelio patiekalų prieskoniai, suteikiantys intensyvų aromatą ir skonį. Jie dažnai dedami patiekalo ruošimo pradžioje, kad išskirtų savo skonį ir sukurtų pagrindą sriuboms, troškiniams ar padažams. Atsitraukti nuo įprastų česnakų ir svogūnų gali būti nelengva – ypač, jei šie ingredientai sudaro pagrindinį skonio sluoksnį arba naudojami žali.

Vis dėlto, patiekalus galima paskaninti ir be jų. Jei česnakas ar svogūnas recepte – vienintelis prieskonis, ar patiekale jų labai daug, tuomet verta pagalvoti apie alternatyvas, kurios padės išsaugoti sodrų skonį. Net ir kai šių daržovių ruošiama žaliai arba greitai apkepama, galima rasti kitų sprendimų.

Kokie yra geri pakaitalai česnakui?

Nors nė viena daržovė neturi tokio paties skonio kaip česnakas, kai kurie aromatingi ingredientai puikiai tinka gaminant mažai FODMAP turinčius patiekalus:

  • Pankoliai – primena anyžių, bet konsistencija artima svogūnui, ypač tinka su vištiena arba žuvimi.
  • Salierai – vienas iš bazinių aromatinių daržovių.
  • Geltonosios arba raudonosios paprikos – dažnai naudojamos rytietiškuose troškiniuose. Jas kartu su salierais galima naudoti ryžių ar daržovių troškiniuose.
  • Morkos – pagrindinė sudedamoji dalis daugelyje prancūziškų troškinių.
  • Salierų šaknis (celerijakas) – nuluptas ir supjaustytas puikiai tinka sriuboms ar padažams.

Verta žinoti, kad smulkiai pjaustytos laiškiniai česnakai arba svogūnų žali stiebai nėra gausūs FODMAP medžiagų, todėl saugiai gali pakeisti svogūnus daugelyje patiekalų.

Kiti naudingi žolelių ir prieskonių pakaitalai

  • Česnakų laiškai – natūralaus česnako skonio žolelės.
  • Įvairūs pipirai, pavyzdžiui, baltieji, rausvieji ar Szechuan – suteikia patiekalams išskirtinį aromatą.
  • Kuminas – ypač tinka, kai patiekaluose česnakai naudojami žali.
  • Krienai – šviežiai tarkuoti priduoda aštrumo.
  • Imbieras ar galangalas – ypač naudingi kepant azijietiškus patiekalus.
  • Asafetida – prieskonis iš Indijos, kuris kaitinamas aliejuje primena česnako ir svogūno skonį (naudokite labai mažai, nes labai intensyvus).

Ar galima naudoti česnako ir svogūno miltelius?

Česnako bei svogūno milteliai, taip pat druskos su šiais aromatais – gaminami iš džiovintų ir smulkintų daržovių. Dažnai nedidelis jų kiekis nesukelia virškinimo sutrikimų, tačiau patartina vartoti atsargiai.

Kitas sprendimas – naudoti aliejų, į kurį buvo trumpai apkepinta česnako ar svogūno skiltelė. Tokiu būdu didžioji dalis fruktanų neištirpsta aliejuje, todėl šis būdas laikomas saugesniu jautriam virškinimo traktui. Tačiau gamindami namuose tokius aliejus nenaudokite jų ilgai – laikant kyla rizika susirgti botulizmu. Saugiau naudoti iš karto arba rinktis pramonėje gamintą aromatinį aliejų.

Kuo grindžiama mažai FODMAP dieta?

FODMAP – tai grupė smulkių angliavandenių, kurie kai kuriems žmonėms sukelia virškinimo trakto jautrumą. Be fruktanų, šiai grupei priklauso ir kitų rūšių angliavandeniai, kurie taip pat blogai pasisavinami plonojoje žarnoje. Jie dažnai sukelia tokius simptomus kaip pilvo pūtimas, skausmas ar laisvos išmatos jautresniems asmenims.

Laikantis mažai FODMAP turinčios mitybos, visi potencialūs FODMAP turintys produktai kurį laiką pašalinami iš raciono. Paskui jie po vieną vėl įvedami, kad būtų galima stebėti konkrečių produktų poveikį organizmui ir išsiaiškinti, kurie sukelia simptomus.

Santrauka

Jei pastebėjote, kad česnakai ir svogūnai provokuoja jūsų žarnyno jautrumą ar laikotės mažai FODMAP mitybos, jų atsisakymas gali žymiai pagerinti savijautą. Laimei, yra daug alternatyvų: nuo pankolių, paprikų, morkų ar salierų iki aromatingų žolelių bei prieskonių, tokių kaip imbieras, krienai ar asafetida. Naudokite aromatinį aliejų arba miltelius atsargiai, o eksperimentuodami atraskite naujų mėgstamų skonių savo virtuvėje.

Komentarų sekcija išjungta.