Kava be rūpesčių: kaip virti kavą, neapsunkinančią skrandžio

0
5

Kavos mėgėjai dažnai giriasi jos teikiama nauda, tačiau kai kurie žmonės pastebi, kad po puodelio kavos juos pradeda varginti nemalonūs virškinimo simptomai – rūgštingumas, rėmuo ar sunkus pilvas. Būtent dėl to mokslininkai ieško būdų, kaip sušvelninti kavos poveikį skrandžiui ir paversti šį gėrimą draugiškesniu virškinimui.

Kodėl pilvui ne visada patinka kava

Kava pasižymi rūgštumu, tačiau rūgštys, esančios joje, paprastai nėra pagrindinė virškinimo bėdų priežastis. Nors skirtingos rūšys turi skirtingą rūgštingumą, pati kava yra mažiau rūgšti nei, pavyzdžiui, spanguolių sultys – jos pH dažniausiai siekia apie 5. Skirtingų regionų pupelės, augimo aukštis ar apdorojimo būdai taip pat lemia skonio bei rūgšties skirtumus. Įdomu tai, kad šaltai plikytos kavos rūgštingumas beveik nesiskiria nuo karštos kavos. Visgi, svarbiausia ne tai, kiek daug rūgšties yra pačioje kavoje, o kaip ji veikia skrandį.

Kavos gurkšnis gali paskatinti skrandžio rūgšties gamybą, tačiau tai dar nereiškia, kad visiems kava sukels rėmenį ar refliuksą. Moksliniai tyrimai rodo, jog padidėjusi rūgštis neretai nesukelia virškinimo problemų, tad pati kavoje esanti rūgštis dažniausiai nėra kaltininkė.

Kaip pasirinkti švelnesnę kavą skrandžiui

Pritaikyti kavą individualiems poreikiams visai įmanoma – svarbu žinoti, kokia rūšis gali būti pakantesnė skrandžiui. Dažnai patariama rinktis tamsesnį skrudinimą, nes būtent tamsaus skrudinimo kavoje randama daugiau junginio NMP, kuris kartu su sumažintu kitų kavos junginių kiekiu lemia mažesnį skrandžio rūgšties išsiskyrimą. Būtent šių medžiagų balansas, o ne pavieniai junginiai, lemia, ar kava bus draugiška pilvui. Jei kava su stipriu rūgštumu nėra jūsų prioritetas, verta išbandyti ir minkštesnio skonio, švelnesnį žemesnių rūgštingumo veislių variantą.

Pienas – pagalbininkas ar priešas?

Dalis kavos mėgėjų pasirenka į kavą įpilti pieno. Kai kurie baltymai, esantys piene, susijungia su kavoje esančiomis rūgštimis ir tokiu būdu jos tampa sunkiau pasisavinamos, todėl gali sumažėti skrandžio rūgšties išsiskyrimas. Tyrimai rodo, kad pienas nesukelia rūgštinio refliukso, tačiau jei netoleruojate pieno produktų, ši priemonė gali situaciją tik pabloginti.

Naujos kavos rūšys: ar jos švelnesnės pilvui?

Kavos pasaulyje nuolat atsiranda naujų veislių ir apdorojimo būdų. Kai kurie gamintojai siūlo dvigubai fermentuotą kavą, kurioje pupelės praėjus dviem apdorojimo etapams turėtų būti mažiau kartaus skonio ir, kaip teigiama, švelnesnės virškinimui. Visgi, šiuo metu nėra daug mokslinių duomenų, patvirtinančių, kad tokios kavos reikšmingai mažina skrandžio rūgštį ar sumažina nemalonius simptomus.

Dar vienas variantas – žalia, neskrudinta kava. Joje išlieka tie patys pagrindiniai junginiai kaip ir skrudintoje, todėl poveikis skrandžiui gali būti labai individualus. Nors kai kurie gamintojai tvirtina, kad žalia kava švelnesnė, tai priklauso nuo organizmo savybių ir nėra vienintelė išeitis ieškantiems švelnesnės alternatyvos.

Kofeinas: kiek jis kaltas?

Kofeinas dažnai įvardijamas kaip skrandį erzinanti medžiaga. Kai kurie tyrimai pastebi, kad jis stimuliuoja skrandžio rūgšties gamybą, tačiau tyrimai apie kofeino ir skrandžio negalavimų ryšį pateikia nevienareikšmius rezultatus. Daugumai žmonių kava su kofeinu nepadidina rėmens ar refliukso simptomų, todėl baimintis kiekvienos gertos kavos puodelio nebūtina.

Asmeniškai pritaikytas pasirinkimas

Kaip jūsų virškinimas reaguos į kavą – labai individualu. Genetiniai skirtumai, įpročiai ir net kompanijos, iš kurios perkate kavą, gali nulemti, ar ji bus draugiška jūsų pilvui. Jei pastebite, kad viena kava sukelia sunkumo jausmą ar rėmenį, verta bandyti tamsesnį skrudinimą, kitą gamintoją ar net kitos šalies kavą. Taip surasite jums tinkamiausią, skrandžiui švelnesnį variantą.

Svarbiausia – stebėti savo pojūčius

Jei kava jums sukelia virškinimo problemų, išbandykite skirtingų rūšių kavą – galbūt atrasite tokią, kuri nesukelia nemalonių simptomų. Rinkoje galima rasti veislių, žadančių mažesnį rūgštingumą ar švelnesnį skonį, bet jų poveikis kiekvienam žmogui gali būti vis kitoks. Jei jaučiate poreikį, į kavą įpilkite pieno arba rinkitės be kofeino. Kai kuriems iš šių metodų yra mokslinis pagrindas, kitiems – svarbu jūsų savijauta.

Kavos mėgėjai, turintys refliuksą, gali ir toliau mėgautis kavos puodeliu, tik svarbu apriboti kiekį iki vieno ar dviejų puodelių per dieną ir vengti kavos prieš pat miegą – taip sumažinsite nemalonių pojūčių tikimybę.

Dažniausiai užduodami klausimai

Koks vidutinis kavos pH?

Vidutinis kavos pH – apie 5. Karštai plikytos kavos pH dažniausiai yra tarp 4,85 ir 5,10, o šaltai plikytos – labai panašus, paprastai siekia 4,96–5,13.

Ar įberus druskos kava tampa mažiau rūgšti?

Druska gali sumažinti kavos kartumą bei kofeino kartų skonį, tačiau nėra mokslinių įrodymų, kad ji sumažintų pačios kavos rūgštingumą.

Komentarų sekcija išjungta.