Restoranų pasirinkimai žmonėms, kenčiantiems nuo rėmens

0
12

Valgymasis kavinėse ar restoranuose neretai gali išprovokuoti rėmenį, kaip ir valgant namuose. Tačiau yra keletas paprastų būdų, kaip sumažinti refliukso tikimybę: rinkitės atidžiai, domėkitės, kaip patiekalas gaminamas, mažinkite porcijų dydžius ir apgalvokite, ką geriate.

Ką rinktis ir ko vengti valgant ne namuose

Kai kurie produktai itin dažnai sukelia rėmens simptomus, todėl juos pravartu atpažinti ir apriboti valgant kavinėse. Kad būtų lengviau pastebėti, kas jums netinka, pradėkite vesti valgiaraštį – užsirašykite, ką valgėte prieš nemalonius pojūčius. Taip lengviau planuosite ir išvengsite refliukso.

Virtuvių ypatumai ir išmanūs pasirinkimai

Dažnai lankantis skirtingų virtuvių restoranuose tampa sunkiau kontroliuoti, ką dedate į burną. Svarbu nebijoti klausti padavėjų apie patiekalų gaminimą ar paprašyti pakeitimų – tai padės išvengti potencialių dirgiklių.

Dažniausi maisto produktai, provokuojantys rėmenį

  • Alkoholiniai gėrimai
  • Kofeino turintys gėrimai – kava, arbata, kolos gėrimai
  • Sūrio gausa pasižymintys patiekalai, pvz., sumuštiniai su lydytu sūriu
  • Aštrūs ir rūgštūs pagardai – čili, pomidorų padažas, kečupas
  • Šokoladas
  • Citrusiniai vaisiai ir jų sultys
  • Sočios sriubos su grietine ar sviestu, riebios mišrainės, padažai, majonezas
  • Kepti ir gruzdinti patiekalai – mėsainiai, gruzdinta vištiena, bulvytės
  • Svogūnai, aštrios paprikos

Mažiau rizikos keliančios alternatyvos

  • Keptos bulvės su liesu padažu
  • Sriubos daržovių ar mėsos sultiniu be riebalų
  • Ant grotelių kepta vištiena, žuvis ar liesa mėsa
  • Viso grūdo duonos sumuštiniai su kalakutiena ar kepta jautiena
  • Garinės arba virtos daržovės
  • Desertai be riebalų – pavyzdžiui, plikytos kiaušininės, biskvitiniai sausainiai
  • Neriebūs salotų padažai

Azijietiški, meksikietiški ir itališki patiekalai – ką pasirinkti?

Rinkdamiesi Kinišką, Japonų arba Pietų Amerikos virtuvės maistą, galite sutikti tiek labai švelnių, tiek ganėtinai aštrių, refliuksą provokuojančių patiekalų. Dažnai geriau užsisakyti individualų patiekalą, o ne rinktis iš bufeto. Drąsiai teiraukitės, kokie ingredientai naudoti, ir paprašykite nesudėti to, kas jums kaskart sukelia nemalonių pojūčių.

  • Venkite: keptų ir apvoliotų tešloje patiekalų, aštrių sriubų, koldūnų, Spring Rolls, saldžiarūgščio maisto, riebių padažų, per gausaus česnako, imbiero ir aštrių prieskonių.
  • Rinkitės: patiekalus garuose ar keptus su nedideliu riebalų kiekiu, švelnius padažus, daržoves su lengvu aliejaus ar sultinio užpilu, virtus ar keptus vištienos, jautienos gabalėlius, žuvį, ryžius, lengvą sriubą, trintus daržovių pagardus, trapias duoneles desertui.

Meksikietiškų restoranų patirtys

  • Mažinkite: keptų tortilijų, čederio ar riebių padažų, pupelių tyrės, sūrio ar grietinės kiekį, aštrių paprikų, šokoladinių padažų, salsos, gausaus svogūno.
  • Rinkitės: sultinių pagrindu virtas sriubas, keptą ant grilio vištieną ar žuvį, liesą pupelių ir ryžių užkandį, tortilijas be papildomų riebalų, lengvą gvakamolę, mėgstamus prieskonius (pvz., kmynus ar koriandrą), šviežias daržoves.

Itališki pasirinkimai

  • Venkite: sotrių kreminių ar pomidorinių padažų, ypatingai riebios arba dvigubai sūriu apdėtos picos, gaminių su keptu baklažanu, gausu česnako, sunkių desertų (sūrio pyragas, tiramisu), padažų su daug alyvuogių aliejaus.
  • Rinkitės: grilyje keptą mėsą ar žuvį be riebių priedų, daržovių šoninius patiekalus be didelio kiekio aliejaus ar česnako, minestronės ar pupelių sriubos, lengvą pastą be daug padažo ir sūrio, rizotą ar polentą su daržovėmis, sausainius (biskotį) desertui.

Valgymo įpročiai – raktas į geresnę savijautą

Be maisto pasirinkimo, svarbu stebėti ir porcijų dydį. Dažnai užtenka suvalgyti pusę porcijos, kitą pasilikti vėliau. Taip pat stenkitės nevalgyti bent 2–3 valandas prieš miegą ar poilsį gulint, nes tai padeda sumažinti refliukso epizodų tikimybę.

Kas yra gastroezofaginio refliukso liga?

Gastroezofaginio refliukso liga reiškia būklę, kai skrandžio rūgštis kyla į stemplę. Ši problema dažniausiai atsiranda, kai stemplės apatinis raukas yra silpnas arba atsipalaiduoja tada, kai to nereikia. Dėl rūgšties poveikio juntamas deginantis diskomfortas – būtent tai vadinama rėmeniu.

Kas dažniausiai sukelia šią ligą?

Riziką susirgti didina silpnai veikiantis stemplės raukas, viršsvoris, kai kurie priešuždegiminiai vaistai, rūkymas, prasta skrandžio veikla bei astma.

Rėmuo ir refliuksas – kaip skiriasi?

Rėmens pojūtį bent kartą yra patyręs daug kas – tai trumpalaikis rūgšties patekimas į stemplę. Tačiau kai šie simptomai pasikartoja dažnai ir stipriai – jau kalbame apie refliukso ligą, kurią būtina vertinti rimčiau.

Ar makaronai tinka linkusiems į rėmenį?

Paprasti virti makaronai ar su nedideliu kiekiu lieso padažo dažniausiai nesukelia rėmens. Tačiau sunkūs pomidorų, grietinėlės ar sūrio padažai, česnakas ir gausūs prieskoniai gali sudirginti jautresniems asmenims.

Komentarų sekcija išjungta.