Mažiau riebios delikatesinės mėsos pasirinkimai jūsų cholesterolio mažinimo mitybai

Sužinosite
Mėgstantiems gardžius sumuštinius ar suktinukus, dažnai atrodo, kad būtent mėsa yra jų pagrindinis ingredientas. Tačiau norint rūpintis širdies sveikata, vertėtų atidžiau pažiūrėti, kokią mėsą renkatės – kai kurie mėsos pasirinkimai gali nepastebimai apkartinti jūsų valgymo įpročius.
Deli mėsos rinkimosi ypatumai
Parduotuvių lentynose dažniausiai randamos vadinamosios deli mėsos – tai rūkytos, sūdytos ar kitaip apdorotos mėsos, kurios lengvai tampa sumuštinio pagrindu. Deja, daugelis jų neapsieina be cheminių konservantų. Tyrimai atskleidžia, jog tiek apdorota mėsa, tiek ir raudona mėsa (jautiena, kiauliena, aviena) yra siejamos su didesne tam tikrų vėžio tipų, ypač storosios žarnos, rizika. Taip pat aptarta, kad mėsa, ruošiama aukštoje temperatūroje, gali išskirti kenksmingas medžiagas. Todėl norint sveikiau maitintis, sumuštiniams ar suktinukams geriau rinktis namuose keptą liesą paukštieną, gamintą švelnioje temperatūroje.
Kodėl svarbu stebėti riebalų kiekį mėsoje?
Daugelyje gyvūninės kilmės mėsos rūšių yra sočiųjų riebalų, kurie gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje. Cholesterolis ir trigliceridai yra riebalų rūšys, kurių nuolat reikia mūsų organizmui, tačiau jų perteklius ilgainiui kenksmingas širdžiai. Nors diskusijos dėl sočiųjų riebalų poveikio vis dar vyksta, aišku viena – didesnis sočiųjų riebalų kiekis dažnai reiškia ir daugiau kalorijų.
Mažiau riebios delikatesinės mėsos pasirinkimai
Jei tikslas – riboti sočiųjų riebalų kiekį, verčiau rinktis paukštienos mėsą. Ypač liesa – vištienos ar kalakutienos krūtinėlė. Baltoji paukštienos mėsa, kuri gaunama iš krūtinėlės ir sparnelių, turi mažiau riebalų nei tamsioji mėsa (briaunų ar šlaunų raumenys).
- Kepta kalakutienos krūtinėlė: 28 gramų riekelėje nėra sočiųjų riebalų, o kalorijų – vos 30.
- Kepta vištienos krūtinėlė: 27 gramų riekelėje nėra sočiųjų riebalų, o kalorijų – 39.
Pasirinkus tokią mėsą, galima ne tik sumažinti suvartojamų riebalų kiekį, bet ir skaičiuoti mažiau kalorijų. Vis dėlto svarbu stebėti, kiek mėsos valgote – net ir liesos mėsos perteklius padidina dienos kalorijų kiekį.
Riebesnės keptos mėsos rūšys
Kai kuriuose sumuštiniams siūlomuose mėsos produktuose riebalų gausu kur kas daugiau. Tokia mėsa tikrai nėra draugiška jūsų širdžiai ar cholesterolio lygiui, o vienas sumuštinis gali tapti nemenkų riebalų šaltiniu.
- Salamio dešra: 28 g riekelėje – apie 2,56 g sočiųjų riebalų, 68 kcal.
- Boloninė dešra: 28 g riekelėje – 3,5 g sočiųjų riebalų, 90 kcal.
- Kiaulienos kumpis: 28 g riekelėje – 0,5 g sočiųjų riebalų, 40 kcal.
- Kepta jautiena: 26 g riekelėje – 1 g sočiųjų riebalų, 52 kcal.
Nors viena riekelė sudaro nedidelę dalį dienos riebalų normos, kelios tokios riekelės iškart padidina bendrą suvartojamų riebalų ir kalorijų kiekį.
Kaip išsirinkti sveikesnę deli mėsą?
- Mėsą vartokite saikingai – dauguma gyvūninės kilmės produktų turi nemažai riebalų.
- Rinkitės šviežią, parduotuvėje ką tik keptą ar virtą mėsą – klauskite, ar nėra šviežiai pagamintos paukštienos ar kitų liesų mėsų be papildomų priedų.
- Ieškokite, kad mėsos etiketėje būtų pažymėta „liesa“ ar „mažai riebalų“. Dažniausiai tokia mėsa bus supjaustyta ploniau ir turės mažiau riebalų.
- Teikite pirmenybę baltai paukštienai, o ne tamsiajai – būtent šlaunų ar kojų mėsoje daugiau riebalų ir cholesterolio.
- Pasidairykite mėsos pakaitalų: sojos, tofu ir kitų augalinių produktų, kurie yra žymiai liesesni. Tačiau verta pasižiūrėti į sudėtį – kai kurie tokie produktai turi nemažai druskos ar cukrų.
- Visada peržiūrėkite maistingumo lentelę – skirtingi produktai gali labai skirtis sočiųjų riebalų ir cholesterolio kiekiu.
Santrauka
Perdirbta mėsa dažnai turi gausų kiekį sočiųjų riebalų, o jų perteklius neigiamai veikia cholesterolio lygį. Tokie produktai taip pat gali padidinti žarnyno vėžio riziką.
Sveikesnis pasirinkimas – balta paukštiena, pavyzdžiui, vištienos arba kalakutienos krūtinėlė be odos. Venkite riebių variantų, tokių kaip saliamis, boloninė dešra ar kepta jautiena.
Visada naudinga mėsą vartoti su saiku. Geriausia rinktis šviežią mėsą arba, jei yra galimybė – augalinius pakaitalus. Tinkamas pasirinkimas padės apsaugoti širdį ir sumažinti riziką sveikatai.














