Kas yra bulvinių augalų alergija?

Sužinosite
- Netamsių daržovių savybės ir maistinė nauda
- Alkaloidai: kas tai?
- Jautrumas ir alergija netamsiams augalams
- Netamsiai ir autoimuniniai sutrikimai
- Diagnostika ir gydymas
- Alergijos valdymas ir alternatyvos
- Ar bulvinių šeimos daržovės kenksmingos?
- Kuriuose bulvinių šeimos produktuose gausiausia alkaloidų?
- Kuo naudingi netamsiai?
Netamsiai augalų šeimai priklausantys maisto produktai, dar vadinami bulvinių šeimos daržovėmis, yra įprasti mūsų kasdienėje mityboje – tai pomidorai, bulvės, paprikos, baklažanai ir kiti. Nepaisant savo populiarumo ir maistinės vertės, šių augalų sudėtyje yra alkaloidų – natūralių junginių, galinčių kai kuriems žmonėms kelti įvairų organizmo atsaką.
Netamsių daržovių savybės ir maistinė nauda
Bulvinių šeimą sudaro visžaliai augalai, krūmai, žolės bei įvairios daržovės ir vaisiai. Tarp labiausiai žinomų – pomidorai, bulvės, įvairios rūšies paprikos bei baklažanai. Daugelis šių maisto produktų ne tik praturtina mitybą skoniais, bet ir pasižymi vertingomis savybėmis, pavyzdžiui, pomidoruose yra likopeno, siejamo su mažesne širdies ligų ir vėžio rizika.
- Pomidorai
- Bulvės
- Aitriosios paprikos
- Saldžiosios paprikos
- Baklažanai
- Goji uogos
- Tomatiliai
- Cayenne pipirai
- Chili pipirai bei jų prieskoniai
- Paprika
Alkaloidai: kas tai?
Šių augalų išskiriami alkaloidai – natūralūs cheminiai junginiai, kuriuos augalai gamina siekdami apsisaugoti nuo kenkėjų, ligų ar grybelio. Dažniausi bulvinių alkaloidai yra solaninas, nikotinas ir kapsaicinas. Sveikam žmogui nedidelės šių medžiagų dozės paprastai nekenkia, nes įprastame maiste jų kiekiai yra labai maži.
Daugiausia alkaloidų kaupiasi bulvių stiebuose, lapuose ar neprinokusiose daržovėse. Kai kurie tyrimai rodo, kad didelis žalių bulvių kiekis gali būti toksiškas, bet tokios situacijos labai retos.
Jautrumas ir alergija netamsiams augalams
Nors reta, kai kurie žmonės gali būti jautrūs arba alergiški bulvinių šeimos daržovėms. Jautrumas reiškia cheminę organizmo reakciją be imuninės sistemos įsikišimo, o alergija – imuninės sistemos sukeltą klaidingą atsaką į nekenksmingą maistą.
Kai kuriems žmonėms ne paskiros medžiagos, bet pats vaisius ar daržovė gali sukelti alerginę reakciją. Alergijos simptomai paprastai pasireiškia greitai ir gali būti įvairūs.
Alergijos netamsiams simptomai
- Odos bėrimas ar dilgėlinė
- Niežėjimas
- Pykinimas ar vėmimas
- Padidėjusi gleivių gamyba
- Raumenų ar sąnarių skausmas
- Veido ar gerklės tinimas
- Uždegimas
Jautrumo ar netoleravimo simptomai paprastai apsiriboja virškinimo sistema ir dažniausiai yra lengvesni:
- Rėmuo
- Pūtimas, dujų kaupimasis
- Pykinimas, vėmimas
- Viduriavimas
Netamsiai ir autoimuniniai sutrikimai
Vis dar trūksta aiškios mokslinės informacijos, ar bulvinių dariniai iš tiesų gali didinti uždegiminius procesus ar pabloginti autoimuninių ligų eigą. Dalies žmonių, sergančių pavyzdžiui reumatoidiniu artritu ar celiakija, savijauta pagerėja, sumažinus ar išbraukus bulvines daržoves iš mitybos.
Moksliniuose tyrimuose su gyvūnais stebėta, kad didelis alkaloidų kiekis gali išprovokuoti žarnyno uždegimą, tačiau žmonės su maistu vartoja gerokai mažesnius kiekius, tad šių išvadų plačiai apibendrinti negalima.
Dėl atsargumo ypač jautrūs ar autoimuninėmis ligomis sergantys žmonės kartais renkasi sumažinti bulvinių šeimos produktų kiekį ar visai jų vengti, stebėdami savo organizmo reakciją.
Diagnostika ir gydymas
Nustačius galimą alergiją ar jautrumą, rekomenduojama kurį laiką vesti maisto ir simptomų žurnalą bei atkreipti dėmesį, ar simptomai pasikartoja suvalgius konkretų produktą. Retai alergija nulemta tik bulviniais augalais – dažnai verta pasitikrinti ir kitų dažnų alergenų atžvilgiu.
Diagnozei nustatyti gali būti taikomi šie metodai:
- Odos dūrio testas, kai stebima vietinė reakcija į maisto ekstraktą
- Kraujo tyrimas, ieškantis specifinių alergeninių antikūnų
Alergijos valdymas ir alternatyvos
Geriausias būdas išvengti nemalonių reakcijų – ženkliai sumažinti ar visai išbraukti jautrumą keliančius augalus. Taip pat galite su savo gydytoju aptarti vaistų, mažinančių alergines reakcijas, poreikį.
- Vietoj pomidorų padažo naudokite alyvuogių aliejų, pesto ar baltojo padažo alternatyvas.
- Goji uogas ar mėlynes keiskite avietėmis, braškėmis, spanguolėmis ar vyšniomis.
- Baklažanus pakeiskite šitake ar portobelo grybais.
- Paprikas pakeiskite ridikėliais, morkomis, svogūnais ar salierais.
- Bulves keiskite saldžiomis bulvėmis, moliūgais, ridikais, žiediniais kopūstais, ropėmis ar pastarnais.
- Paprikos, cayenne ar aštriųjų pipirų prieskonius galite pakeisti juodaisiais ar baltaisiais pipirais, kmynais, bazilikais, raudonėliais, ciberžole ar petražolėmis.
Trumpai apie netamsių alergiją
Alergija bulvinių augalų šeimos daržovėms pasireiškia, kai organizmo imuninė sistema sureaguoja į jose esančius alkaloidus. Dažniausiai simptomai – oda, kvėpavimas ar virškinimas. Diagnozė nustatoma atliekant alerginius tyrimus, o pagrindinė prevencija yra jautrių produktų vengimas. Prireikus taikomi gydytojo skirti vaistai alergijai mažinti.
Ar bulvinių šeimos daržovės kenksmingos?
Didžiajai daliai žmonių pomidorai, bulvės, paprikos ar baklažanai nėra žalingi. Kai kurie žmonės, sergantys alergija, netolerancija ar autoimuninėmis ligomis, gali jausti neigiamų reakcijų, tačiau tvirtų mokslinių įrodymų apie šių daržovių neigiamą poveikį sveikatai nedaug.
Kuriuose bulvinių šeimos produktuose gausiausia alkaloidų?
Daugiausia alkaloidų randama bulvėse, pomidoruose bei baklažanuose, ypač jų žaliuose ar neprinokusiuose vaisiuose ir žaliose dalyse.
Kuo naudingi netamsiai?
Pomidorai, bulvės, paprikos, baklažanai ir kitos bulvinių daržovės vertinamos dėl didelio vitaminų, mineralų, skaidulų ir antioksidantų kiekio. Pavyzdžiui, likopenas, gausiai esantis pomidoruose, siejamas su širdies ligų ir tam tikrų vėžio rūšių prevencija.














