Kodėl reikia valgyti vaisius ir daržoves?

Daržovės

Daržovės

Kad ir kur pažiūrėtumėte, pastebėtumėte, kad gamtos maistas tolsta nuo mūsų mitybos. Parduotuvėse galime matyti maisto produktus, kurie turi daugybę priedų ir konservantų. Vietoje daržovių, dauguma geriau pasirenka greitą maistą, nes jis skanesnis. Visai nenuostabu, kodėl per pastaruosius metus padidėjimo nutukimo, širdies ligų, diabeto ir kitų ligų skaičiai. Jeigu norite nepatekti į šią statistiką, rekomenduojame derinti mitybą su daržovėmis ir vaisiais.

 

Vaisiai ir daržovės yra kupini mineralų ir vitaminų

Nėra geresnio maisto šaltinio, negu vaisiai ir daržovės. Juose galite rasti daugybę vitamino A,C ir E, taipogi fosforo, magnio, cinko ir folio rūgšties. Kalis yra labai svarbus sveikatos mineralas, kurio galite rasti avokade, saldžiose bulvėse, bananuose, džiovintose slyvose, pomidoruose.

Mėgaukitės skoniais ir tekstūromis

Vaisių yra labai skirtingų, todėl virtuvėje galite atskleisti savo kūrybiškumą. Saldesniems skoniams išgauti, galite panaudoti ananasus, vynuoges, slyvas, citrinas arba greipfrutus. Jeigu mėgstate stipresnius skonius, tuomet galite naudoti papriką, alyvuoges arba svogūnus.

Daugybė skaidulų

Kai kurie vaisiai ir daržovės turi labai daug skaidulų, kurios gali pagerinti jūsų žarnyno sveikatą. Daržovės ir vaisai su gausybę skaidulų:

  • Žalieji žirneliai.
  • Žiediniai kopūstai.
  • Avietės.
  • Kriaušės.
  • Obuoliai.
  • Moliūgai.

Mažas kalorijų ir riebalų skaičius

Vaisiai ir daržovės turi mažai kalorijų, todėl galite valgyti jų daugiau, nesirūpindami dėl kalorijų ir jaustis sočiai. Vienu valgymu galite sutaupyti daugiau nei 200 kalorijų, jeigu valgysite vynuoges, o ne saldainius.

Apsisaugokite nuo rimtų ligų

Daugelis vaisių ir daržovių turi fitocheminių medžiagų, kurios biologiškai yra aktyvios medžiagos, o jos saugo nuo kai kurių ligų. Jūs galite sumažinti diabeto, insulto, aukšto kraujospūdžio, širdies ligų ir vėžio rizikas, jeigu į savo mitybą įtrauksite vaisius ir daržoves. Rekomenduojame valgyti brokolius ir kopūstus, kadangi jie mažina vėžio riziką.

Vaisiai

Vaisiai

Geresnė sveikata

Kadangi jie turi mažai sočiųjų riebalų, cukraus, druskos, todėl tai padeda geriau subalansuoti dietą, kuri gali padėti jums atsikratyti nereikiamų riebalų ir užkirsti kelią svorio augimui. Reikėtų nepamiršti, kad tuo pačiu metu jūs galite sumažinti cholesterolio kiekį ir kraujospūdį.

Mažesnis cholesterolio ir natrio kiekis

Šviežiuose vaisiuose ir daržovėse yra mažas kiekis natrio. Dauguma žmonių galvoja, kad salieruose yra daug natrio, tačiau viename stiebe yra tik 30 mg, o tai sudaro vos vieną procentą rekomenduojamos paros normos. Vaisia ir daržovės neturi jokio cholesterolio.

Švieži, šaldyti, konservuoti ir džiovinti – visi maistingi

Dauguma žmonių mėgsta valgyti šviežius vaisius ir daržoves, tačiau šaldytų, konservuotų produktų skirtumas yra labai menkas. Dauguma šaldytų ir konservuotų produktų yra apdorojami per kelias valandas, nuo derliaus nuėmimo, todėl jų maistinė vertė išlieka.

Patogu ir greita

Vaisiams ir daržovėms nereikalingos pakuotės. Todėl išeinant iš namų, galite prigriebti vaisių ir jį suvalgyti.