Kaip suminkštinti vandenį namuose?
Sužinosite
Kietas vanduo čiaupe reiškia, kad jame yra daug druskų. Tai rodo, kad dirvožemyje yra sulfatų, magnio bikarbonato ir kalcio. Esame įpratę, kad toks vanduo kenkia buitinei technikai, įrangai su kaitinimo elementais – susidaro apnašos katile, virdulyje, skalbimo mašinoje, šildymo sistemoje.
Skalbimo metu skalbiniai blogai balina, ne visada gerai išsiskalbia. Bet be to, kietas vanduo taip pat yra nesaugus sveikatai. Oda išsausėja ir pradeda luptis. Yra rizika susirgti urolitiaze. O dėl druskų kaupimosi organizme gali užsikimšti kraujagyslės. Vienas iš efektyviausiū būdų išspręsti šią problemą yra įsirengti vandens minkštinimo filtrus.
Kaip nustatyti vandens kietumą
Galite nustatyti kietą vandenį be specialios analizės. Tai rodo greitas apnašų atsiradimas virdulyje, silpnas putų susidarymas naudojant muilą, ploviklius ir kalkių nuosėdos ant vandentiekio. Naudojant kietą vandenį, ant indų lieka pėdsakų ir dėmių. Taip pat po plovimo, dažnai plaunant rankas, jaučiamas kietas vanduo – toks skystis sausina odą. Jei vanduo iš čiaupo skiriasi šiais ženklais, jį reikia suminkštinti. Tai būtina saugiam, patogiam naudojimui ir vartojimui.
Apsvarstykite, kaip suminkštinti geriamąjį vandenį namuose naudojant technologijas ir tradicinius metodus. Metodų savybės ir privalumai.
Atvirkštinio osmoso filtro montavimas
Veiksmingas būdas pašalinti druskas ir kitus nešvarumus, pagrįstas vandens pratekėjimu per membraną. Priklausomai nuo filtro tipo, valymas atliekamas nanometrų arba pikometrų lygiu. Ploniausiose membranose iš skysčio pašalinama iki 99,9% nešvarumų.
Šio metodo trūkumas yra tas, kad kartu su kenksmingomis, nenaudingomis medžiagomis iš vandens pašalinami ir reikalingi mikroelementai bei mineralai. Produktas tampa beveik distiliuotas. Iš tokio vandens organizmas negauna daug naudos. Be to, naudojant atvirkštinį osmosą, pirmiausia reikia paruošti vandenį ir jį praleisti per filtrų komplektą, kad būtų pašalintos mikrobiologinės, mechaninės priemaišos.
Siekiant iš dalies grąžinti išgrynintam ir suminkštintam vandeniui naudingas savybes ir malonų skonį, po filtravimo sistemos įrengiama įranga papildomai produkto mineralizacijai. Ši technologija reikalauja reguliarios priežiūros, komponentų, kasečių keitimo – procedūra atliekama bent kartą per metus. Sistemos optimizavimas įrengiant pirminius filtrus ir mineralizatorius labai brangiai kainuoja montuojant ir eksploatuojant.
Užvirinti vandenį
Lengviausias būdas buityje atsikratyti kietumo druskų vandenyje – jį užvirinti. Dėl to iš skysčio pašalinamas laikinas kietumas, pagrįstas angliavandeniliais. Druskos nusėda, susidaro apnašos – tai paveikia kaitinimo elementą ir virdulio sieneles.
Nors vanduo tampa minkštesnis, iš tokio minkštinimo mažai naudos. Dėl aukštos temperatūros skystyje padidės organinių chloro junginių koncentracija – jie kenkia organizmui. Nepaisant to, kad bakterijos čia mirs, virusai nebus visiškai sunaikinti. Nukentės ir naudingi junginiai – žmogui reikalingų medžiagų taps mažiau.
Sulfatai ir chloridai verdant neišnyksta. Bet jei vandens analizė parodys, kad šių priemaišų yra labai mažai, o kietumą daugiausia lemia tik magnio ir kalcio bikarbonatai, virimo būdas bus gana efektyvus, nors ir daug energijos reikalaujantis.
Vanduo, suminkštintas verdant, tampa skanesnis. Be to, jis yra saugesnis buitiniam naudojimui, pavyzdžiui, lygintuvui. Nerekomenduojama pakartotinai užvirti vandens. Kuo daugiau kartų jis virinamas, tuo labiau keičiasi skysčio struktūra – didėja jo naudojimo žala, mažėja nauda.
Naudoti minkštinimo filtrus
Standartiniai geriamojo vandens filtrai jo nesuminkština. Ieškokite specializuotų minkštinimo modelių. Be priemaišų filtravimo kasečių, jose naudojamos jonų mainų dervos. Vietoj magnio ir kalcio bikarbonato jie sudaro natrio jonus.
Ši minkštinimo technologija daugiausia naudinga siekiant išvengti nuosėdų susidarymo naudojant vandenį. Poveikio organizmui kontekste skysčio savybės keičiasi mažai.
Minkštinamieji filtrai tinka žemo arba vidutinio kietumo vandeniui, nes jei daug druskos, įrangą teks dažnai prižiūrėti. O paruoštas vanduo gali būti kartaus skonio.
Dar mažiau efektyvūs yra ąsočiai su minkštinimo filtrais. Jie taip pat turėtų būti naudojami vidutinio ir mažo kietumo vandeniui. Be to, nepavyks paruošti didelio vandens kiekio, o intensyviai naudojant indą kasetę keisti teks kone kas savaitę.
Pirkti vandenį buteliuose
Jei nepavyksta suminkštinti vandens iki optimalaus lygio arba nepatogu, nuostolinga dėl būtinybės naudoti papildomą įrangą, gėrimui ir maisto ruošimui galima naudoti išpilstytą vandenį. Toks produktas išsiskiria subalansuota sudėtimi – maloniu skoniu, kvapo ir kenksmingų priemaišų trūkumu, būtinų naudingų mineralų ir vitaminų buvimu.
Vandens kokybė nuolat stebima, pirkėjas gauna prekę, paruoštą pagal 86 kriterijus. To paties vandens gauti namuose naudojant buitinę įrangą beveik neįmanoma. Gerai apgalvota, subalansuota buitinė valymo sistema leidžia gauti produktą, savo kokybe artimą įsigytam vandeniui.
Šaltinis: pribus.lt