Alkoholis: galvos skausmų ir migrenos sukėlėjas

0
46

Alkoholis dažnai minimas kaip galimas galvos skausmų, įskaitant migreną, sukėlėjas. Apie 30 % nuolatinių migrenų kamuojamų žmonių pastebi, kad alkoholio vartojimas išprovokuoja jų skausmus, o maždaug 10 % šį ryšį patiria reguliariai ar nuolat.

Alkoholis kaip galvos skausmų sukėlėjas

Žmonės, kuriems alkoholis sukelia jų įprastus galvos skausmus, dažniausiai juos pajunta per tris valandas po išgėrimo. Jei nuolat kenčiate nuo galvos skausmų, labai svarbu atpažinti ir vengti suaktyvinančių veiksnių – tai gali pastebimai pagerinti savijautą.

Norėdami suprasti, ar alkoholis provokuoja jūsų galvos skausmus, verta atkreipti dėmesį į būdingus požymius bei seką, kada pasireiškia simptomai.

Galvos skausmų tipai, susiję su alkoholiu

  • Greitai atsirandantis skausmas: Galvos skausmas iškyla per tris valandas nuo alkoholio vartojimo pradžios. Dažnai šis skausmas yra pulsuojantis, apima abi galvos puses ir sustiprėja judant.
  • Vėluojantis skausmas: Tai vadinamasis pagirų skausmas, kuris atsiranda praėjus nuo penkių iki dvylikos valandų po alkoholio vartojimo. Paprastai tokį skausmą lydi bendras nuovargis bei prasta savijauta.

Priežasčių, kodėl alkoholis sukelia galvos skausmus ar sustiprina jūsų įprastus simptomus, yra ne viena. Neretai skausmai primena migreną ar kitus įprastus galvos skausmus, jei tokie jums įprasti. Be migrenos, jautrumas alkoholiui būdingas ir žmonėms, kenčiantiems nuo kitų retesnių galvos skausmų, pvz., klasterinių galvos skausmų ar tam tikrų paveldimų formų.

Nors pagirių galvos skausmą gali patirti kiekvienas, migrenomis sergantys žmonės į jį linkę reaguoti jautriau ir intensyviau.

Kodėl alkoholis sukelia galvos skausmą

Mokslininkai išskiria keletą priežasčių, kodėl alkoholis gali lemti galvos skausmą. Pirmiausia, raudonas vynas įvardijamas kaip gėrimas, dažniausiai sukeliantis galvos skausmus – tai nurodo dauguma žmonių, jautrių migrenai.

Taninai – cheminės medžiagos, esančios raudoname vyne, jau seniai laikomi viena pagrindinių šios problemos priežasčių. Be to, tam tikri flavonoidai vyne gali slopinti fermentus, kurie dalyvauja alkoholinių gėrimų sudedamųjų dalių skaidyme, todėl kaupiasi junginiai, galintys skatinti skausmą.

Be raudono vyno, prisidėti gali ir alus, baltas vynas ar alkoholiniai likeriai. Alkoholyje dažnai yra ir kitų junginių – sulfitų, histamino, tyramino, kurie taip pat gali stiprinti galvos skausmus. Taip pat manoma, kad alkoholis organizme sukelia uždegiminę reakciją, kuri prisideda prie skausmo atsiradimo.

Greitai po išgėrimo pasireiškiantys skausmai retesni, tačiau net ir nedidelis alkoholio kiekis gali juos išprovokuoti tiems, kas jautrūs migrenai. Tuo tarpu tokie gėrimai kaip degtinė, kuri savo sudėtyje turi beveik tik etanolį ir vandenį, rečiausiai įvardijami kaip dažni migrenos sukėlėjai. Priešingai, raudonas vynas dažniausiai minimas kaip tipinis provokatorius.

Ryšio tarp alkoholio ir migrenos stiprumas

Vis daugiau tyrimų rodo, kad alkoholio ir migrenos ryšys nėra toks stiprus, kaip manyta seniau. Didelės apimties tyrime pastebėta, kad žmonėms, kurie migreną patiria retai ir alkoholį vartoja saikingai, rizika patirti priepuolį po alkoholio vartojimo išlieka tokia pati ar net šiek tiek sumažėja kitą parą po išgėrimo.

Genetiniai veiksniai

Esama duomenų, kad polinkis patirti alkoholio sukeltus galvos skausmus gali būti paveldimas. Migrenos dažnai siejamos su tam tikrais genų variantais, ypač tais, kurie reguliuoja smegenų kraujotaką.

Įdomu tai, kad nemažai žmonių, kuriems skauda galvą nuo alkoholio, linkę visai jo nevartoti arba gerti ženkliai mažiau nei kiti. Tyrimai rodo, kad alkoholio vartojimo sutrikimai rečiau pasitaiko tarp galvos skausmų kamuojamų asmenų, tikėtina, kad jautrumas galvos skausmui juos nuo to apsaugo.

Vis dėlto, svarbu prisiminti, kad per didelis alkoholio vartojimas yra rimta problema, galinti sukelti pavojingas pasekmes. Jei susirūpinote savo alkoholio vartojimu, būtina pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

Ką daryti, jei skauda galvą dėl alkoholio

  • Nereceptiniai vaistai nuo skausmo, pavyzdžiui, ibuprofenas, gali padėti – tačiau acetaminofeno (paracetamolio) rekomenduojama vengti, ypač jei alkoholio dar yra organizme, kad neapsunkintumėte kepenų.
  • Būkite gerai hidratuotas – rinkitės vandenį ar elektrolitų turinčius gėrimus, tokius kaip sportiniai gėrimai.
  • Jei jaučiate alkį, suvalgykite lengvą, skrandžiui draugišką maistą.
  • Suteikite sau poilsio: miegas gali būti svarbus atsigavimo etape.

Paprastai alkoholio sukelti galvos skausmai praeina per tris paras, tačiau neretai išnyksta ir anksčiau. Norint sumažinti jų pasikartojimo riziką, rekomenduojama aptarti galvos skausmų provokatorius su gydytoju ir rasti tinkamiausią problemos sprendimą.

Vertėtų nedelsti ir nedelsiant kreiptis į medikus, jei kartu su galvos skausmu kyla sunkumų kvėpuojant, stiprus vėmimas, dezorientacija, traukuliai, sąmonės aptemimas ar kiti sunkūs simptomai – tai gali būti rimtos būklės požymiai.

Apibendrinimas

Nors naujausi tyrimai rodo, kad alkoholio ir migrenos sąsaja gali būti silpnesnė nei anksčiau manyta, vis tiek apie trečdalis migrena sergančių žmonių pastebi šį ryšį.

Galvos skausmai po alkoholio gali pasireikšti greitai arba vėluojančiai, priklausomai nuo jautrumo ir vartojamo gėrimo tipo, o raudonas vynas dažniausiai minimas kaip stipriausias provokatorius. Tie, kurie jaučia, kad alkoholis skatina jų galvos skausmus, turėtų atidžiai stebėti savo simptomus, svarstyti apie vartojimo ribojimą bei aptarti situaciją su gydytoju, kad sumažintų skausmo priepuolių dažnį.

Komentarų sekcija išjungta.